Döntöttek a román tornászok ügyében: Ana Maria Bărbosu bronzérmes, Sabrina Maneca Voinea 4. helyezett

2024. augusztus 10. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Ana Maria Bărbosu kapja a bronzérmet az olimpiai játékok talajversenyében, míg Sabrina Maneca Voinea a 4. helyen fejezi be a versenyt – jelentette be a Román Tornaszövetség (FRG) szombat este a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntésének a nyilvánosságra hozatala után.

A román tornászlányok könnyek között távoztak a hétfői döntőről, ahol 4. és 5. helyezést értek el. Ana Maria Bărbosu pár pillanatig azt is hitte, hogy bronzérmes lett, de az amerikai óvás miatt végül lemaradt a dobogóról. Sabrina Voinea esetében az váltott ki felháborodást, hogy egytizedes büntetéssel sújtották a bírók a szőnyeg elhagyása miatt, noha az edzők és a román szövetség szerint sem lépett ki. Az edzője és anyja, Camelia Voinea fellebbezett a büntetés ellen, de elutasították azt. Ezután jelentették be, hogy Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul lánya lepontozása miatt, ugyanakkor hiányolta a szakmai szervezet állásfoglalását.

A FRG ekkor lépett, és két beadványt nyújtott be a sportdöntőbírósághoz, az egyiket arra vonatkozóan, hogy hogyan bírálták el Jordan Chiles amerikai tornász óvását a ranglista közlése után, a másikat pedig arra vonatkozóan, hogy hogyan válaszoltak Sabrina Voinea és Jordan Chiles óvásaira. „Elismerve az Ana Maria Bărbosut és Sabrina Voineát ért negatív hatásokat, a Román Tornaszövetség célja elérni, hogy a bírói hibákat kijavítsák és a elhárítsák a sportolókat ért jogsérelmet” – fogalmaztak korábban.

A szövetség szombati tájékoztatása szerint Ana Maria Bărbosu ügyében részben elfogadták az érvelésüket. Az amerikai Jordan Chiles ugyanis a pontszáma kihirdetése után túl későn, az előírt 1 percet meghaladva nyújtotta be az óvást, így az semmisnek tekinthető. A döntés értelmében Jordan Chiles talajgyakorlatának pontszáma az eredetileg kapott 13,666 lett.

A verseny női technikai bizottságának az elnökének, Donatella Sacchinak a meghallgatása után ugyanakkor elutasította Sabrina Voinea esetében benyújtott fellebbezést, nem fogják újraértékelni a gyakorlatát, tehát továbbra is érvényben marad a szőnyegről való kilépésért kapott egytizedes büntetése.

A versenyt a brazil Rebeca Andrade nyerte 14,166-tal, míg ezüstérmes az amerikai Simone Biles lett 14,133-mal. A sportdöntőbíróság szombati döntése értelmében utána következik a bronzérmes Ana Maria Bărbosu 13,700-tel, majd a 4. helyen Sabrina Voinea szintén 13,700-tel.

Az eset nagy felháborodást váltott ki Romániában, a kialakult helyzetre többek között Marcel Ciolacu kormányfő is reagált, és közölte, tiltakozásul nem vesz részt a párizsi olimpia záróünnepségén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!