Sportdöntőbírósághoz fordul az olimpián 5. helyen végző román talajtornász edzője

2024. augusztus 6. – 12:15

frissítve

Sportdöntőbírósághoz fordul az olimpián 5. helyen végző román talajtornász edzője
Sabrina Voinea és édesanyja a párizsi olimpián – Fotó: Amanda Perobelli / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sportdöntőbírósághoz fordul a talajdöntőn 5. helyet szerző román tornász, Sabrina Voinea anyja és edzője, Camelia Voinea, mert úgy gondolja, igazságtalanul bírálták el a sportoló teljesítményét.

Sabrina Voinea egy tizedes büntetéssel 13,700 pontot kapott a döntőben. A bírák azért büntették, mert szerintük a sarka picit kilógott a szőnyegről. Az edzője óvást nyújtott be, de ezt nem fogadták el.

Camelia Voinea keddi Facebook-bejegyzésében azt írta, a Sportdöntőbírósághoz és a gyermekvédelemhez fordul a lányát ért igazságtalanság miatt, és a Román Tornaszövetséget (FRG) is számon kérte, hogy miért nem küzd a tornász jogaiért. Egy nappal korábban a volt világbajnok, olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes tornász, edző még azt írta a Facebookra, hogy eddig bírták, felhagynak a tornával.

Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke kérte a Nemzetközi Tornaszövetségtől Sabrina Voinea döntős gyakorlatának újraelemzését, számolt be a G4Media. Kedd délután a Román Tornaszövetség reakciója is megérkezett, a szervezet szintén a Nemzetközi Tornaszövetséghez és a Sportdöntőbírósághoz fordult.

Az Eurosport.ro az NBC televízió felvételére hivatkozva azt írja, egyértelműen látszik, hogy Sabrina Voinea sarka nem lógott le a szőnyegről.

A román tornászlányok könnyekkel távoztak a döntő helyszínéről, ahol 4. és 5. helyezést értek el. A szintén 13,700-at elérő Ana Maria Bărbosu pár pillanatig azt is hitte, hogy bronzérmes lett, de az amerikai óvás miatt végül lemaradt a dobogóról. Ha Sabrina Voinea óvásának helyt adtak volna a bírók, akkor változott volna a sorrend, mert akkor már 13,800 lett volna a gyakorlata, ami már neki jelentett volna bronzérmet.

A versenyt a brazil Rebeca Andrade nyerte 14,166-tal, míg ezüstérmes az amerikai Simone Biles lett 14,133-mal, és őt követte a szintén amerikai Jordan Chiles, aki a megemelt pontszámmal, 13,766-al bronzérmes lehetett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!