Ana Bărbosunak szinte lett egy bronzérme talajon, de aztán az amerikaiak óvtak

2024. augusztus 5. – 17:30

Ana Bărbosunak szinte lett egy bronzérme talajon, de aztán az amerikaiak óvtak
Ana Bărbosu mutatja be a talajgyakorlatát a szerenkénti döntőkben – Fotó: Mike Blake / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte összejött a román női tornában az, amire 12 éve nem volt példa, hogy érmet nyerjenek az olimpián. A döntőbe 8. helyen kvalifikáló Ana Bărbosu néhány pillanatig azt hihette, hogy bronzérmes lesz a 13,700-as pontszámával talajon, de az amerikaiak óvtak, és a bírók újra számolták Jordan Chiles gyakorlatát, és végül 0,100-zal megemelték az értékét. A 13,766-os eredmény pedig már azt jelentette, hogy megelőzi a román riválisát. A versenyt a brazil Rebeca Andrade szerezte meg 14,166-tal, míg ezüstérmes Simone Biles lett 14,133-mal, és őt követte a szintén amerikai Chiles, aki a megemelt pontszámmal bronzérmes lehetett.

A talajdöntő másik román résztvevője, Sabrina Maneca Voinea az 5. helyen zárta a versenyt szintén 13,700-zal. Ana és Sabrina egyaránt 13.700 pontot értek el, Ana 5.800 pontot kapott a nehézségre és 8.000-et a végrehajtásra, míg Sabrina 5.900 pontot kapott a nehézségre és 7.900-et a végrehajtásra.

Ez azt is jelentette, hogy Simon Bilesnak nem jött össze a történelem, bár toronymagasan került a talajdöntőbe, nem sikerült azt megnyernie, mert kétszer is kilépett a szőnyegről, ami 0,600-as levonást jelent, és így nem jött össze, hogy két olimpián is négy aranyat szerezzen. Biles korábban az amerikai csapattal és egyéni összetettben lett aranyérmes, majd a szerenkénti döntők közül az ugrást is megnyerte. A történelmi győzelemhez az kellett volna, hogy a hétfői gerenda- vagy talajdöntő egyikét megnyerje, de gerendán is lecsúszott a dobogóról.

„Sokkal többet teljesítettem, mint a legmerészebb álmaimban reméltem – nemcsak ezen az olimpián, hanem ebben a sportágban is” – idézi Bilest a CNN. A tornásznő hangsúlyozta, néhány éve még azt sem hitte volna, hogy újra olimpián fog tornászni, ahonnan négy éremmel távozik majd. „Büszke vagyok magamra” – tette hozzá.

A feljövőben lévő román női tornának nagyon szép eredmény a 4. hely. Az elmúlt két alkalommal, Rióban és Tokióban, nem sikerült kvalifikálni a csapatnak, most pedig ott is döntőt tornásztak. 2020-ban Larisa Iordache gerendán lett volna döntős, de végül sérülés miatt ki kellett hagynia azt. 2016-ban Cătălina Ponor szerepelt a nők közül a szerenkénti döntőkben, gerendán a 7. helyen végzett. A riói olimpián a férfiaknál Marian Drăgulescu hozott egy 4. helyet az ugrás döntőjében, míg Andrei Muntean a 6. volt korláton. Érmet Londonban nyertek legutóbb a román tornászok. Akkor a nők csapatban bronzérmesek lettek, míg Ponor talajon ezüstöt, Sandra Izbașa pedig ugrásban aranyat nyert.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!