Gopo-díjat kapott Lemhényi Réka vágó és Székely Tamás hangmester

2024. április 30. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

Tudor Giurgiu magyar-román koprodukcióban készült történelmi filmdrámája, a Libertate ‘89 – Nagyszeben a 14 Gopo-jelöléséből 10-et váltott díjra, és ezzel a hétfő esti gála legsikeresebb filmje lett. Többek közt elnyerte a legjobb filmnek járó nagydíját is. A Libertate ‘89 – Nagyszeben című filmért Lemhényi Réka megkapta a legjobb vágó, Székely Tamás és André Rigaut a legjobb hangmester Gopo-díjat, írja a Filmtett.

Lemhényi Réka kolozsvári születésű, Magyarországon élő Balázs Béla-díjas vágó. Korábban többek közt ő vágta Hajdu Szabolcs Macerás ügyek, Szabó Istán Az ajtó és Pálfi György Final Cut és Taxiderima című filmjét. Nem a Libertate ‘89 – Nagyszeben az első közös munkája Tudor Giurgiuval, korábban ő volt a vágója a rendező Miért én? / De ce eu? című thrillerének, amiért 2016-ban már egyszer Gopóra jelölték.

Székely Tamás Nagyváradról indult, a 2000-es évek közepétől dolgozik főként utómunka-hangmesterként, és olyan elismert filmek alkotócsapatának volt a részese mint a Saul fia, a Testről és lélekről, az Egy nap, a Rossz versek vagy épp a most futó Kék Pelikán. Ez az első Gopo-díja.

A Libertate ‘89 – Nagyszeben hatalmasat ment a Gopo-gálán: elnyerte a legjobb filmnek járó díjat, Tudor Giurgiu kapta a rendezői, Cecilia Ștefănescuval együtt (és a Ne várj túl sokat a világvégétől-t jegyző Radu Judéval megosztva) pedig a forgatókönyvírói díjat, Alex Calangiu a férfi főszereplő, Iulian Postelnicu a férfi mellékszereplő kategóriában győzött, de ez a film vitte el a díszlettervezői (Vali Ighigheanu), a jelmeztervezői (Vali Ighigheanu), valamint a smink és frizura kategória (Petya Simeonova, Domnica Bodogan) díját is.

A legjobb színésznőnek (főszerepben) járó elismerést Ilinca Manolache kapta a Ne várj túl sokat a világvégétől c. filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Maria Popistașu (Taximetriști) érdemelte ki.

A legjobb elsőfilmnek járó elismerést a Mihai Mincan rendezte Spre Nord kapta. A filmben nyújtott alakításáért Niko Beckernek ítélték a legígértesebb ifjú tehetségnek járó Gopó-díjat, míg a film operatőre, George Chiper-Lillemark is győzött a kategóriájában. A legjobb filmzenéért Marius Leftărachet (Boss) ismerték el.

Ugyan Nagy Márton sapientiás vizsgafilmje, a Hanna & Flóra is jelölve volt a rövidfilmes kategóriában, de végül Vlad Buzăianu Acolo unde bărcile nu ajung című alkotása kapta a díjat. A legjobb dokumentumfilm az Între revoluții (r. Vlad Petri) lett, míg a legjobb, Romániában forgalmazott külföldi film díját az Egy zuhanás anatómiája (r. Justine Triet) kapta.

Az évtizedeket átölelő színészi munkásságáért életműdíjat vett át a hétfői gálán Dan Nuțu és Rodica Mandache, és Gopo-különdíjat kapott Adrian Ștefănescu kaszkadőr.

A Gopo emlékdíjat Ion Popescu Goporól a román animáció mesteréről nevezték el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!