Erdélyben folyamatosak a térkövezések, de melyik lett a legsikeresebb?

2024. január 23. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Fotókon mutatjuk a legfontosabb erdélyi városok térkövezését, és szavazni lehet, hogy melyik lett a legelfogadhatóbb. Kíváncsiak vagyunk az első, de az utolsó helyezettre is!

Ahogy 1989-es változások után a gazdaságban az iparról a szolgáltatásokra tevődött át a hangsúly, úgy a tereink is változtak. Az addigi Fűre lépni tilos táblákat fokozatosan eltüntették a terekről, hogy az emberek elkezdhessék azokat birtokukba venni, és előtérbe került a fogyasztás. A gyep meg a virágágyás helyét a kávézók teraszai meg a korcsolyapályák foglalták el. És elkezdtek mindent ennek megfelelően kialakítani, és lekövezni. Közben az autókat is lassan visszaszorították a belvárosokból, a felszabaduló tereket pedig szintén térkövezett burkolatot kaptak.

Nagyszeben járt élen, legalábbis emlékeim szerint az egyik első romániai város volt, ahol látványos átalakult a Nagypiac, majd ezt követték más romániai városok is. Például Kolozsvár, ahol a Főtér „felújítása” nélkül manapság nehezen lenne elképzelhető a Kolozsvári Magyar Napok vagy éppen a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. Bár az éghajlati változások miatt mára már egyre kritikusabban tekintünk a térkövekre, attól még rendületlen rakjuk őket. Szatmárnémetitől egészen Sepsiszentgyörgyig. A térkövet egyrészt lehet szeretni, mert praktikus, ugyanakkor el is lehet küldeni a fenébe, mert mindent beborít, de mindenképp érdemes számba venni.

A térkő – vagyis a térkövezés – ugyanakkor a romániai építőipar állapotát is tükrözheti. Nem elég a boldogsághoz, ha egy városnak van pénze a kövezésre, vagy épp tud pályázni rá, mert az óriási munkaerőhiánnyal küzdő építőipar nem mindig ugorja meg a minimálisan elvárható szintet. Példaként Nagyvárad Fő utcájának történetét lehet említeni, aminek a másfél évtizeddel ezelőtti felújítása finoman szólva sem nyerte el a váradiak tetszését. Végül 2022-ben úgy döntöttek, hogy felújítják az egészet, tehát új kőre cserélik le a régit, és csak remélni lehet, hogy nem esik ismét szét az egész. És a munkaerőhiánynak nemcsak esztétikai következményei lehetnek, hanem egészségügyiek is, például amikor az egyenetlenül lerakott köveken egyszerűen elhasal valaki (és ez valós történet Kolozsvárról).

A napokban jelent meg hír arról a kolozsvári román sajtóban, hogy egy váradi vlogger kiakadt / kinevette az Egyetem és a Farkas utcában zajló felújítások minőségén / minőségét, pedig mint láttuk, Váradon sem mindig végeztek tökéletes térkőrakást. Ezért összegyűjtöttünk néhány viszonylag friss felújítást, számba vesszük, és megmutatjuk nektek, hogy aztán megszavazhassátok, melyik sikerült a legjobban.

Csíkszereda

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A szeredai Szabadság tér (vagy ahogyan mindenki ismeri Tapstér) és környékének felújítása egy picit kilóg a sorból, mert már több mint egy évtizedes történet. 2012-ben adták át a rendszerváltás előtti városrombolás emlékét is feledtetni akaró felújítást, amivel már a 21. század elvárásainak is szeretnek volna megfelelni. Az valószínű, hogy hiányában kevésbé lenne látványos a húsvéti ételszentelés, amire annyira büszkék a csíkiak, talán a szabadtéri korcsolyapályát is máshol állították volna fel. Vajon ennyi elég, hogy az emberek megszeressék a köveket?

Sepsiszentgyörgy

Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A megyeközpontba tervezett Sárkánydomb a prefektus közbelépése miatt soha nem készülhetett el, de a város főtérének felújítását végül néhány éve befejezték. Nem fogadta egyértelmű lelkesedés a Sárkánydomb helyére megépített „kőtengert”, amit végül úgy alakítottak ki, hogy a különböző rendezvények idején (például a Szent György Napokon) színpadot állíthassanak oda, télen pedig korcsolyapálya működhessen a ott. Vajon a térköves B-terv elnyerte-e végül a szentgyörgyi polgárok tetszését? Kiderül a szavazásból, reméljük.

Kolozsvár

Kolozsváron a román színház előtti tér felújítása is felháborodást váltott ki a lakosokból – Fotó: Tóth Helga / Transtelex Kolozsváron a román színház előtti tér felújítása is felháborodást váltott ki a lakosokból – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Kolozsváron a román színház előtti tér felújítása is felháborodást váltott ki a lakosokból – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Kolozsvár az a város, ahol úgy tűnik, soha nem érnek véget a felújítások. Tegyük hozzá, a helyiek nem kis elégedetlenségére. A Főtér nem kis felháborodást kiváltó felújítása után következett a közeli utcák és terek felújítása, például az utóbbi években befejezett és kisebb botrányt kiváltó Hunyadi / Ștefan cel Mare tér felújítása.

A Farkas és Egyetem utca korszerűsítése még jelenleg is zajlik, de már elkezdődött a Caragiale parknak és környékének rehabilitációja, illetve a Mărăști tér felújításáról is voltak már tervek. Az Emil Boc vezette adminisztráció lekövezte a várost, amelynek lakói sokszor nemcsak az állandó építőtelep-hangulat miatt lehetnek felháborodva, hanem azért is, mert a munkálatok kivitelezése egyre gyengébb minőségűnek tűnik. Vajon az elégedetlenkedők egy hangos kisebbség, vagy tényleg mindenkinek elege van a felújításokból, ami nélkül a Kolozsvári Magyar Napok sem lenne az, aminek manapság ismerjük?

Marosvásárhely

Fotó: Kovács Bea / UH.ro Fotó: Kovács Bea / UH.ro
Fotó: Kovács Bea / UH.ro

Maros megye központjának felújítása ugyan még várat magára, de Soós Zoltán polgármestersége idején azért történt néhány apró előrelépés. Tavaly ősszel például felújították a Teleki-ház előtti Bernády-teret. A felújítás részeként nemcsak a korábban ott álló két tiszafát távolították el, amiért a közösségi médiában volt is egy kis morgolódás, hanem új virágokat ültettek, öntözőrendszert telepítettek, korszerűsítették a világítást, és – természetesen – térköveztek is. Ezt néztük meg közelebbről!

Szatmárnémeti

Fotó: Babos Krisztina / Transtelex Fotó: Babos Krisztina / Transtelex
Fotó: Babos Krisztina / Transtelex

Marosvásárhellyel ellentétben Szatmáron rendületlen zajlottak az elmúlt években a felújítási munkák. Előbb az előző rendszerben kialakított új főteret újították fel, amit a város lakói korábban nem zártak a szívükbe, a többségük nem is tartotta különösebben szépnek, és akkor még finoman fogalmaztam. A felújítást korábban az építész szakma is keményen bírálta, többek között a használt anyagok gyenge minőségét kifogásolva.

Tavaly a régi központ korszerűsítési munkálatai is elkezdődtek. A 23 millió lejes beruházás keretében többek között egy szökőkutat is létesítenek a téren, bővítik a gyalogos részeket, és rendezik a zöldövezetet, jelentsen az bármit is. Vajon a szatmáriak érzelmeit meg tudja változtatni némi – nem mindig pontosan lerakott – térkő?

Itt tudsz szavazni:

A sor nyilván még bővíthető lenne, amennyiben szeretnétek nekünk javaslatot tenni, az [email protected] címre küldhetitek a fotókat, észrevételeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!