Sétálóutcává nyilvánítják a Farkas, az Egyetem és a Szentegyház utcát Kolozsváron

2024. január 10. – 12:23

Sétálóutcává nyilvánítják a Farkas, az Egyetem és a Szentegyház utcát Kolozsváron
A kolozsvári Farkas utca a felújítást követően, 2023. november 23-án – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Sétálóövezetté nyilvánítják Kolozsváron a Farkas (Kogălniceanu), az Egyetem (Universității) és a Szentegyház (Iuliu Maniu) utcákat – írja a Szabadság Emil Boc bejelentése alapján. A felújítás alatt álló belvárosi utcák új forgalmi rendjéről kedden döntött a város önkormányzatának forgalmi bizottsága.

Az említett három utcába az ott lakók autóin kívül az áruellátást biztosító gépkocsik (meghatározott időintervallumban) és a sürgősségi járművek hajthatnak be. A Farkas és az Egyetem utcákba emellett még az iskolabuszok is bemehetnek.

A döntés értelmében a Szentegyház utcának a Főtértől a Bethlen (Baba Novac) utcáig tartó szakasza lesz gyalogosövezet, míg a fennmaradó néhány méteres szakaszon a Bocskai (Avram Iancu) térig továbbra is megmarad az autós közlekedés. Ezen kívül megváltoztatják a Minorita köz (Hermann Oberth) irányát, hogy az autósok a Király (I.C. Brătianu) utcából ki tudjanak hajtani a Deák Ferenc (Eroilor) utcába. A Bethlen (Baba Novac), Petőfi (Avram Iancu) és a Kossuth Lajos (21. Decembrie 1989.) utcákon a forgalom rendje változatlan marad.

A változtatás nem teljesen meglepetés, Emil Boc polgármester már egy múlt heti rádióinterjúban megszellőztette az utcák sétálóövezetté nyilvánításával kapcsolatos javaslatát.

„Annyira szép ez a környék, olyan kellemes belvárosi gyalogosövezet, kár lenne autókkal tönkre tenni és visszavinni ezt a hatalmas szennyezést a város központjába” – idézi a polgármestert a Monitorul Cluj.

Boc meggyőződése ugyanakkor, hogy az utcák sétálóövezetté nyilvánítása arra ösztönözné a városszéli bevásárlóközpontokban található üzleteket, hogy a központba költözzenek, ami szerinte fellendítené Kolozsvár belvárosának üzletfejlesztéseit. A polgármester szerint Nyugaton is ez történt, először a plázákba mentek ezek az üzletek, de amint a központokban megteremtették számukra a feltételeket, visszatértek a belvárosokba, hogy ott fejlesszék tovább a vállalkozásukat.

A múlt csütörtöki interjújában a polgármester azt mondta, amennyiben a forgalmi bizottság elfogadják a javaslatot (ez ugye kedden megtörtént), akkor a lehető legrövidebb időn belül végrehajtják a változtatásokat.

Jelenleg még mindhárom utcában felújítási munkálatok zajlanak. Az eredeti tervek szerint tavaly februárban kellett volna elkészüljenek a Farkas, az Egyetem és még több, hozzájuk kapcsolódó utca felújításával, de ennek azóta számtalanszor kitolták a határidőt. Legutóbb decemberben halasztottak, a munkálatok befejezésének új határideje így április 30. lett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!