Újabb felújítások kezdődnek Kolozsváron, ki fogják födni a Malomárok egy eddig lebetonozott részét

2023. október 13. – 12:55

Újabb felújítások kezdődnek Kolozsváron, ki fogják födni a Malomárok egy eddig lebetonozott részét

Másolás

Vágólapra másolva

Épp csak több-kevésbé elkészült a Mócok útja végének és a Monostori út elejének (illetve a környező utcáknak) a felújítása Kolozsváron, újabb munkálatokat nyit meg az önkormányzat. Pénteken kezdődik el ugyanis a Caragiale parknak és környékének rehabilitációja.

A tájékoztatás szerint az egykori baromfipiac környékén végzett munkálatok a park mellett érintik a Kenyér (Octavian Petrovici) utcát és részben a Malom (Barițiu) utcát is. Azt írják, ezzel fogják összhangba hozni a környéket a Wesselényi (Regele Ferdinánd) utcában és más utcákban korábban már elvégzett felújításokkal.

A rehabilitáció során átépítik a parkot és felnyitják a 1980-as években betonlapokkal lefödött Malomárkot. A tájékoztatásban azt ígérik, hogy a felújítás során megőrzik a park értékes fáit és növényzetét ugyanakkor az újra szabaddá tett folyóvizet megközelíthetővé teszik a járókelők számra. Úgy fogalmaznak, hogy a park szerves része lesz a Malomárok.

A munkálatok megkezdése egyben azt is jelenti, hogy több parkolóhelyet is megszüntetnek a környéken. A Malom utcában 16 parkolóhelyet, a telefonpalota melletti téren pedig 23 parkolóhelyet szüntetnek meg. A Malom utca park felőli szakaszán a folyóvíz kifödése miatt csak a kerékpárút marad meg. A korábbi elképzelések szerint a telefonpalota mellett parkosítani fogják az 1500 négyzetméternyi felszabadult területet. A munkálatok időtartama 14 hónap, tehát jövő decemberig kellene elkészüljenek vele, de mivel római kori és középkori leletekre lehet számítani az itt húzódó egykori várfal miatt, simán elképzelhető, hogy késni fognak az átadással.

A Szabadság korábbi beszámolója szerint a Kenyér utcát rehabilitálják, megmarad a kelet–nyugat irányú gépkocsiforgalom, de a parkolást megszüntetik. A parkban két fősétány lesz, egy a Malomárok mellett, a másik pedig a jelenlegi srég útvonalat követi, amelytől délre füves zöldövezetet hoznak létre. Itt a közeli műegyetem diákjai is kikapcsolódhatnak szüneteikben, de kényelmes padok is állnak majd az arra járók rendelkezésére. A Caragiale-mellszobor és a holokauszt-emlékmű a helyén marad, viszont a park közepével egy irányban gyalogoshidat építenek, amely az utcát átszelve a Tranzit Ház mellett folytatódna, és idővel a hajdani Németek pallója helyén kapcsolatot teremtene a Fellegvárral.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!