Kezdődik a Bernády-tér felújítása Marosvásárhelyen

2023. szeptember 1. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdődik a Bernády-tér felújítása Marosvásárhelyen – tájékoztat a város önkormányzata.

A közleményük szerint Marosvásárhely belvárosának átalakítási munkálatainak részeként a Teleki-ház előtti téren az elöregedő növényzetet új növényzettel fogják helyettesíteni, ugyanakkor összhangba is hozzák a környék épületeinek (a Teleki-ház mellett a Hallar-házat, a Csiki Márton-házat és a Keresztelő Szent János római katolikus templomot említi a tájékoztatás) barokk stílusával.

A munkálatok során a két meglévő tiszafát áthelyezik a város egy másik parkjába, hogy jobban érvényesüljön a Teleki-ház szépsége, majd ezt követően 9 alacsony magasságú, gömb alakú törpe nyugati tuját ültetnek. Emellett a területet új gyepet kap, illetve virágokat is telepítenek. A tájékoztatás szerint tulipánt, nárciszt, alacsony növésű magnóliát, sárga rózsát és levendulát is ültetnek.

Annak érdekében, hogy a gyep, a virágok és a cserjék számára biztosítsák a szükséges vizet, öntözőrendszert is telepítenek a területre. Emellett korszerűsítik a világítást, a lámpatestek új, gazdaságos, alacsony fogyasztású izzókkal szerelik fel.

A tájékoztatásban arra is kitérnek, hogy a Bernády-szobor talapzatát megőrzik, és ez újonnan gránit kőből kialakított járdák és szegélyeik az eredetit idézik majd.

A munkálatok értéke körülbelül 300 000 lej (áfával együtt).

Azt is közlik, hogy a javasolt korszerűsítési munkálatok elvégzésekor figyelembe veszik a terület műemlék jellegét, és a műemlékvédelemről szóló 422/2001-es törvény rendelkezéseivel összhangban végzik el azokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!