Felavatták Petőfi Sándor egész alakos szobrát Szatmárnémetiben

2023. október 31. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután felavatták a Petőfi Sándor egész alakos szobrát Szatmárnémitiben. A Szatmár.ro beszámolója szerint Deák Árpád alkotásának a leleplezésére zsúfolásig megtelt az István tér. A szinte nyárias időben szervezett ünnepségen Kereskényi Gábor polgármester mellett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is felszólalt.

Seméjén – az MTI beszámolója szerint – többek között kifejtette, hogy a feljegyzések szerint a költő Szászsebesnél a golyóktól mentette meg szatmári harcostársait, és most is „az ellenséges tűztől” védelmezi magyar nemzetét. Szavai szerint ma is vannak világhatalmak, akik „így vagy úgy, de lőnek ránk és vannak nagyhatalmak vasmarkában tartott, illetve zsebében levő »hatalmacskák«, akik szintén előszeretettel lövöldöznek ránk”, de egy Petőfi-vers magunkban történő elmondása önmagában is „büszkeséget és megtartó védelmet jelent, mintegy elhárítva az identitásunkra lőtt golyókat”.

Kereskényi Gábor polgármester pedig a szatmári kötődései mellett azt idézte fel, hogy a városi RMDSZ-ben megszületett szoborállítási ötletet az Identitás Alapítvány kuratóriuma karolta fel, majd felkérték Deák Árpádot, hogy az eddigi, István téri mellszobor helyére készítsen egy egész alakos szobrot.

A költő szatmári kötődését hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is a felszólalásában. Kifejtette, Pest-Buda után számára Szatmár és vidéke volt a legfőbb helyszíne az alkotásnak, Szatmárnémetiben 46, Nagykárolyban 6, Erdődön 12, míg a közeli Koltón 31 versét írta meg Petőfi, közülük több a magyar irodalom legnagyobb remekei közé tartozik. Kelemen szerint ezért „ideje volt hát, hogy Szatmáron egész alakos szobra álljon”.

Leleplezték a szobrot – Fotó: Kereskényi Gábor Facebook oldala
Leleplezték a szobrot – Fotó: Kereskényi Gábor Facebook oldala

A beszédek után pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kelemen Hunor RMDSZ elnök, Kereskényi Gábor polgármester, Pataki Csaba megyei tanácselnök, valamint Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke közösen leleplezték a szobrot. Az ünnepség végén a résztvevők az virágokat és koszorúkat helyezték el a szobor talapzatán. Az avatáson természetesen Petőfi-verseket is szavaltak.

Idén több magyar vonatkozású szobrot is avattak a tágan értelmezett Erdélyben. Nagykárolyban idén áprilisban Kölcsey-szobrot avattak Novák Katalin jelenlétében, és a román nacionalisták jó nagy cirkuszt csináltak köré. Nagyváradon Szent László lovasszobrát „adták át a turisztikai forgalomnak”. Ott egyelőre nem szerveztek avatást, talán pont egy hasonló atrocitástól tartva, mint amilyen Nagykárolyban is volt, mert azért ebben az esetben is voltak elégedetlenkedő hangok. Egyébként, a váradi Szent László-szobor is Deák Árpád alkotása. Sőt, a nagybányai művésztelep alapítóinak – Hollósy Simon, Réti István, Iványi-Grünwald Béla, Thorma János és Ferenczy Károly – bronzból készült szoborcsoportját is Deák Árpád készítette. Az alkotást eredetileg két évvel ezelőtt, a művésztelep alapításának 125. évfordulóján szerették volna felállítani, de végül annak az avatóját is idén májusban tartották meg. Akkor abból lett egy kisebb felháborodás, hogy hibás angolsággal feliratozták a szoborcsoportot. Sepsiszentgyörgyön is tervezték, hogy felavatnak idén júliusban egy egész alakos Petőfi-szobrot, de ott pályázat győzteseként kihirdetett alkotás annyira nem nyerte el a helyiek tetszését, hogy inkább a nyertes pályamű módosított változatának felállításáról döntöttek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!