Hibás angolsággal feliratozták a nagybányai művésztelep alapítóiról készült szoborcsoportot

2023. május 13. – 12:49

Hibás angolsággal feliratozták a nagybányai művésztelep alapítóiról készült szoborcsoportot

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos pillanat volt Nagybánya életében a város legjelentősebb művészeti mozgalmának alapítóiról készült szobor leleplezése, amelynek átadására két év csúszással került sor. Azonban alig ért véget a leleplezés, kiderült: nevetséges angolsággal feliratozott bugyuta mondatocska hirdeti, hogy kik azok a bronzba öntött művészemberek, akik állhatatosan nézik a művésztelep felé vezető Híd utcát.

Május 12-én avatták fel Nagybányán a Hollósy Simon, Réti István, Iványi-Grünwald Béla, Thorma János és Ferenczy Károlyt, a nagybányai festőiskola alapítóit ábrázoló szoborcsoportot. Az ünnepélyes díszbeszédek lejárta, a lepel eltávolítása után a városlakók ismerkedni kezdtek az alkotással, és ekkor döbbentek rá, az alakok elé helyezett táblán hibás angolságú felirat közli az érdeklődőkkel, hogy kiket is ábrázol a szoborcsoport. A nagybányaiak számos helyi Facebook-csoportban megosztották a fotót, és hangot adtak elégedetlenségüknek, hogy sokat veszít értékéből az alkotás a helytelenül megfogalmazott felirat miatt. Nem is értik, hogyan történhetett meg, hogy ezt senki nem vette észre.

A kockakövekkel egy szintbe helyezett feliratos lap, amelyen románul, magyarul és angolul olvasható, hogy milyen szoborcsoportról van szó – Fotó: olvasói felajánlás
A kockakövekkel egy szintbe helyezett feliratos lap, amelyen románul, magyarul és angolul olvasható, hogy milyen szoborcsoportról van szó – Fotó: olvasói felajánlás

Egyrészt a nagybányai művésztelep és a nagybányai festőiskola nem ugyanazt jelenti, de a román felirat szerint a festőiskolának, a magyar szerint a művésztelepnek állít emléket a szoborcsoport. Az angol felirat szerint ismét a festőiskolának, azonban hibás angolsággal.

A művésztelep, amelyet valóban a fent nevezett festők alapítottak, egy jól behatárolható fizikai hely Nagybányán. Itt indult el a nagybányai festőiskolának nevezett mozgalom, amely a modern magyar festőművészetet meghatározó áramlat, Az 1896-tól kezdve a nagybányai művésztelepen kibontakozó mozgalomnak a második világháború vetett véget. A művésztelep 1902-től szabad iskolává alakult, ahol az új magyar festőgeneráció majd minden jelentős alakja megfordult. Az iskola fő érdeme, hogy a naturalizmus és a plein air irányzat eredményeit meghonosította – derül ki a Wikipédiának a nagybányai művésztelepet ismertető cikkéből. A román szóhasználatban a művésztelepet „colonia pictorilor”-nak nevezik. Mivel a címet ajánlott lett volna egységesíteni, a román feliratban ezt a megnevezést kellett volna használni.

És nem is kellett volna sokat keresgélni egy helyes angol nyelvű fordítás után, mert a Wikipédiának itt van az angol nyelvű cikke a nagybányai művésztelepről: amint már a címből is kiderül ezt angolul úgy nevezik, hogy Nagybánya/Baia Mare Artists' Colony.

A teljes angol cím pedig így nézett volna ki helyesen: THE FOUNDERS OF THE BAIA MARE ARTISTS' COLONY.

Egyébként egy gyorskeresés a Google-lal, és az is világossá vált volna, hogy az angolul elérhető cikkek elsősorban a művésztelep kifejezéshez kapcsolódnak, kevésbé használják a festőiskolát. Azonban a szobor feliratos tábláján az angol verzió mégis visszatér a festőiskolához, azaz a művészeti mozgalomhoz, teljesen helytelenül fogalmazva meg a címet, mert a jelenlegi megfogalmazást értelmezve egy bármilyen iskolaépületről van szó, amely Nagybányán működik, és nem a művészeti mozgalomról. Ha megkísérelnénk lefordítani, amit sikerült összerakniuk a feliratozóknak, az jönne ki, hogy: alapítói egy festő iskolának Nagybányáról.

Ez angolul így hangzott volna helyesen: THE FOUNDERS OF THE BAIA MARE PAINTING SCHOOL. Sőt, a »painting« szót akár el is lehet hagyni, mert az az angol nem szereti a szószaporítást, és a lakonikusabb THE FOUNDERS OF THE BAIA MARE SCHOOL – ból is megérti miről van szó: egy egyedi, helyi alapítású művészeti mozgalomról, amelyről ha nem hallott eddig, akkor rákereshet a Google-on. Persze, még szebb lett volna, ha eleve ott van egy beolvasható QR-kód, amit azonnal ráviszi egy olyan felületre, ahol helyes angolsággal megtalálja a lényeget, sőt a szereplőket külön-külön is megismeri.

A szoborcsoport felállítását Nagybánya régi főterén a helyi RMDSZ kezdeményezte. Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotását eredetileg két évvel ezelőtt, a művésztelep alapításának 125. évfordulóján szerették volna felállítani, költségeit azonban csak 2021 végén sikerült belefoglalni a városi költségvetésbe, így késett az avató.

A szoborcsoport leleplezése nagy eseménynek számít a város életében, az ünnepségen megjelent Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a helyi szervezet vezetői és önkormányzati vezetők, és Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja is. Ott volt Catalin Chereches polgármester is, aki a tavalyi etnikai botrány ellenére is támogatta a szoborállítás ügyét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!