Kolozsvári Magyar Napok: egy kis Magyarországot is kapunk Szamos Marcipánostól és Demeter Szilárdostól

2023. augusztus 8. – 15:43

Kolozsvári Magyar Napok: egy kis Magyarországot is kapunk Szamos Marcipánostól és Demeter Szilárdostól
Fotó: Tompa Réka / Kolozsvári Magyar Napok Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a felújítási munkálatok nem haladtak / haladnak a megfelelő ütemben, de a Kolozsvári Magyar Napok visszaköltözik a Farkas utcába – jelentették be az esemény előtti utolsó sajtótájékoztatójukon a szervezők, pontot téve egy hosszú ideje húzódó találgatás végére. A Farkas utca és a környéke (köztük az Egyetem utca) felújításával idén februárra kellett volna elkészüljenek, de a járvány, majd a háború jelentette kihívások jelentősen lassították a munkálatokat. A város vezetése korábban már a májusi kolozsvári városnapokra megígérte, hogy befejezik, de végül nem lettek meg vele. A TIFF szervezői is bejelentették, hogy szerveznek ott is eseményt, de végül abból sem lett semmi. Látva az utcák felújításának az ütemét, sokakban merült fel, hogy a Kolozsvári Magyar Napoknak is mellőzni kell a korábbi évek fő helyszínét. Ezt cáfolták most a szervezők.

„A Kolozsvári Magyar Napok esszenciáját a Farkas utcában lehet összesűríteni, hiszen minden jegyét magán viseli”

– fogalmazott Gergely Balázs, az esemény főszervezője, aki szerint mind a kézműves-, illetve könyvvásár, mind a múzeumok sétánya visszatér a Farkas utcába, ami ha még nincs is teljesen készen, de 80-90 százalékos állapotban várja a KMN közönségét.

Gergely elmondása szerint sokan zúgolódtak az elmúlt időszakban amiatt, hogy nem fejezték be az utca felújítását. Ennek kapcsán is fogalmazta meg, hogy az idén 14 éves, tehát konfirmándus korba lépő rendezvény közönségében is tudatosítani szeretné a felelősségvállalást.

„Miként a tizennegyedik életévét betöltött személy, úgy a tizennegyedik kiadásához érkezett Magyar Napok és annak szervezőcsapata is többlet felelősséggel tartozik önmaga és cselekedetei iránt. Mi ennek szellemében és legjobb tudásunk szerint láttunk neki újra a szervezési munkálatoknak, s tudjuk, hogy a Magyar Napok közönsége is tisztában van vele: tizennégy éves sikertörténetünk arra is bizonyíték, hogy együtt vállalni tudjuk a jövő felelősségét. Kolozsvár magyarsága városépítő közösség. Őseink becsülettel tették dolgukat, a mi felelősségünk pedig az, hogy ne csak a közös múlt sikereit idézzük fel, hanem tevőlegesen járuljunk hozzá ahhoz, hogy Kolozsvár a jövőben is magán viselje az itt élő magyarság kulturális-történelmi lenyomatát” – mondta Gergely Balázs, aki a felújításokkal kapcsolatban mindenkit arra biztat, hogy élvezzék a rendelkezésre álló utcákat, lakják be és használják azokat, „és ne azzal foglalkozzanak, hogy ki a felelős azért, hogy nincs ez vagy az meg”.

Szabó Lilla, Gergely Balázs és Oláh Emese tart sajtótájékoztatót – Fotó: Tompa Réka / KMN
Szabó Lilla, Gergely Balázs és Oláh Emese tart sajtótájékoztatót – Fotó: Tompa Réka / KMN

A sajtótájékoztatón részt vevő Oláh Emese alpolgármester is biztosított mindenkit, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy könnyen és biztonságosan meg lehessen majd közelíteni az utcát. Mint mondta, igyekeznek a továbbra is jó partnerei lenni a szervezőknek, biztosítani számukra a szükséges infrastruktúrát a még teljesen el nem készült utcában is.

„Alkalmazkodnunk kell a körülményekhez, ugyanakkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy az Egyetem utcában zajló munkálatok helyszínén biztonságos gyalogos sávokat alakítsunk ki, hogy a Farkas utca és a Fogoly utca is gond nélkül megközelíthető legyen” – mondta Oláh Emese. A hétvégi nagykoncertekre való tekintettel a tömegközlekedési eszközök órarendje is változik, így szombaton és vasárnap is a hétköznapokon megszokott menetrend lesz érvényben.

Az alpolgármester szerint szeretnék a Kolozsvári Magyar Napokkal kialakult jó kapcsolatot tovább erősíteni. Megjegyezte, hogy az önkormányzat idén 630 ezer lejjel támogatta a rendezvényt, és hogy reméli, hogy a kormány megszorító intézkedései ellenére a jövőben is tudják majd támogatni.

20 kiállítás, 50 koncert, 40 irodalmi program, közel 100 rendezvény gyerekeknek

Szabó Lilla programigazgató elmondása szerint nagyjából 500 programmal várják a magyar napok résztvevőit. A korábbi évekhez képest kevés jelentős újítás lesz, a gyerekprogramokat továbbra is a Romkertben tartják, az Örömfőzés és a Donaton futóverseny a jól bevált Falumúzeumban lesz, a Református Kollégium udvara ez alkalomból is Folkudvarrá alakul, ahogy a Fogoly utcát ismét Borutcává változtatják. A Bánffy-palota udvara a Petőfi 200 emlékév alkalmából a Petőfi-udvar nevet viseli, és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen szerveznek ott kiállítást.

Két olyan helyszínt említettek, amely a korábbi években vagy nem volt annyira hangsúlyos vagy teljesen új. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának az udvara lesz az egyik ilyen, ami #főter23 néven szerepel majd a programban. Az esemény főtámogatója, Magyarország Kormánya részéről Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul már korábban ígéretet tett arra, hogy a tavalyi tesztüzem után idén még komolyabb programmal készülnek a konzulátus udvarán kialakított helyszínen. Akkor egy kicsi Magyarországot ígért Kolozsvár központjában koncertekkel, közéleti beszélgetésekkel, sportolói meghívottakkal, illetve gasztronómiai élményekkel. A programot nézve egyértelműen látszik, hogy betartották az ígéretük, például Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója L. Simon Lászlóval, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójával és Hegedüs Csillával, az RMDSZ kultúráért felelős volt ügyvezető alelnökével a kultúrpolitikáról fog vitatkozni (Demeternek nem ez lesz az egyetlen jelenése, a KMN-en lesz az új könyvének a kolozsvári bemutatója is).

Ezen kívül Böjte Csaba a szórvány megmaradásáról fog beszélni, Németh Zsolt fideszes politikus, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke pedig Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Szövetség politikusával és Székely Istvánnal, az RMDSZ ügyvezető alelnökével értekezik az EU jövőjéről. Robert C. Castel ismét előadhatja az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos oroszpárti elképzeléseit. A gasztronómia jegyében pedig többek között a Szamos Marcipán és a Hell energiaital tart bemutatót, míg koncertezni például az Intim Torna Illegálból ismert Dorogi Péter fog. Itt lesz Korniss Péter új fotóalbumának a bemutatója is.

A másik helyszín, amelyet idén először vehetnek birtokukba a fesztiválozók az úgynevezett Herepei-ház a Farkas utcában. Ezt a KMN keretében, augusztus 13-án avatják fel, lendületes kezdésként számos programot szervez benne az Erdélyi Református Egyházkerület, illetve ifjúsági szervezete, az IKE. Minden reggel áhítattal kezdődik majd a program, amiben a Iulius Meinl kávébemutatója „után” kávézásra is hívnak Kató Béla püspökkel és Kolumbán Vilmos József püspökhelyettessel, illetve sörkóstoló is lesz a Bere à la Cluj jóvoltából. De itt fog fellépni a Platon Karataevből ismert Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén, aka a Platon duó.

A szervezők a múlt héten már közzétették a fesztivál hivatalos programját, így most csak azokat az újdonságokat emelték ki, amelyekről korábban nem esett szó. Ilyen például az In memoriam Kántor Lajos nevű tárlat, amely egy válogatás a Sapientia Alapítvány által 2020-ban megvásárolt és az Erdélyi Művészeti Központban őrzött Kántor Lajos-hagyatékból. Ez „az 1970–80-as évekbeli erdélyi művészet keresztmetszetét nyújtja” – mondta korábban a Kántor-hagyatékról Bordás Beáta, az EMüK vezetője. A „hazatérő hagyaték” bemutatója augusztus 12-én lesz a Művészeti Múzeumban.

Emellett Illényi Katica hegedűművész koncertjét emelték ki a szervezők, ezzel kezdődnek majd hivatalosan is a Kolozsvári Magyar Napok augusztus 14-én, hétfőn a magyar operában. Ide nem kell előzetesen regisztrálni, de a szervezők azt tanácsolják, hogy aki meg szeretné hallgatni, az a várható nagy érdeklődésre való tekintettel érkezzen időben. Előzetes regisztráció szükséges a Donaton futóversenyre, az Örömfőzésre, az augusztus 16-i KMN családi sportnapra, melynek helyszíne a Iuliu Hațieganu sportpark lesz, a János Vitéz lakomái pedagógiai foglalkozásra, valamit az esemény alkalmával valószínűleg újra megélénkülő érdeklődés miatt a Szent Mihály templom tornyának látogatása esetében is. A torony egyébként minden szerdán, szombaton és vasárnap, a KMN-en kívül is látogatható.

Aki elfelejtette volna, annak bemásolom a Főtéri színpad programját:

  • 15-én, kedden lesz a Szent István-napi Néptánctalálkozó;
  • 16-án, szerdán az Edda kezdi a főtéri koncertek sorát;
  • 17-én, csütörtökön lép fel a Blahalouisiana és a Budapest Bár;
  • 18-án, pénteken a gyerekeknek Halász Judit-koncerttel kedvesnek, míg a felnőttek Varga Miklós, Rudán Joe és Kalapács József közös fellépésnek örülhetnek;
  • 19-én, szombaton a fiataloknak akarnak kedvezni a Lóci játszik, illetve a Honeybeast koncertjével;
  • 20-án, vasárnap pedig az államalapítási ünnep alkalmából Leslie Mandoki, pontosan a Mandoki Soulmates ad – saját ígérete szerint is – maratoni koncertet.

A koncertek miatt várhatóan szerdán és vasárnap este lezárják majd a forgalmat a Jókai utcában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!