Szombattól látogatható a kolozsvári Szent Mihály templom tornya

2023. április 21. – 18:39

Szombattól látogatható a kolozsvári Szent Mihály templom tornya
Kilátás a toronyból – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Szigorú szabályok mellett szombattól rendszeresen látogatható lesz az elmúlt években felújított és restaurált Szent Mihály templom tornya – tájékoztat az egyházközség. A közleményük szerint egyelőre szerdánként és szombatonként 10–17:30 óra között, míg vasárnaponként 12:10-17:30 között lesz látogatható a Kolozsvár jelképének is számító főtéri templom 19. században épült tornya. A toronylátogatás ingyenes.

A tájékoztatás azt javasolja, hogy aki meg szeretné nézni a tornyot, az előzetesen regisztráljon erre. A toronylátogatásra a www.szentmihalytemplom.ro oldalon lesz lehetőség időpontot foglalni április 25-től, keddtől kezdődően. A látogatási idő alatt elsőbbséget élveznek a regisztrált csoportok, és egyéni látogatók azokkal szemben, akik nem jelentkeztek be előzetesen, hiszen egyidőben csak korlátozott számú vendég látogathatja a tornyot, maximum 20 fő.

Az egyházközség hangsúlyozza, hogy a tornyot minden látogató kizárólag csak saját felelősségére látogathatja, és arra kérnek minden érdeklődőt, a látogatásáról személyes fizikai állóképességét és egészségi állapotát felmérve döntsön, és vegye figyelembe, a torony teraszáig 200 lépcsőfokon lehet feljutni, lift pedig nincs.

A torony kilátójára vezető lépcső – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A torony kilátójára vezető lépcső – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

„Kérjük, a látogatás ideje alatt minden körülmények között tartsa be a kihelyezett írásbeli utasításokat, illetve a templomőr, felügyelő, kísérő szóbeli biztonsági utasításait. Az utasítások be nem tartásából eredő, illetve harmadik személynek ekképp okozott károkért az utasítást figyelmen kívül hagyó személy maga felel” – írják.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy szigorúan tilos a harangok és rögzítő elemeik érintése, kopogtatása, mozgatása. A toronyban minden negyedórában erőteljes hangjelzés van, a látogatóknak ehhez érdemes tartsák magukat a látogatás ideje alatt. Arra kérnek mindenkit, hogy a látogatáskor figyeljék az időjárást, és annak megfelelően gondoskodjanak a ruházatról. Eső esetén az erkély körüljárása sem lehetséges. A tárgyak kieséséből eredő károkért a plébánia semmilyen felelősséget nem vállal, illetve a tárgyak kiesésével, kiöntésével harmadik személynek okozott károkért az ezt okozó fél maga felel. Azt ajánlják mindenkinek, hogy biztonságosan rögzítse a telefonját, fényképezőgépét vagy távcsövét, mielőtt kilép az erkélyre.

A toronyban tilos a dohányzás, illetve bármi más olyan tevékenység, amit tüzet okozhat. A részletes szabályzat szerint a templom és a torony területén tilos élelmet, üdítőket, alkoholt, kábítószert fogyasztani, szemetelni, tüzet rakni, járművet, állatot, balesetet okozó tárgyat bevinni.

Nem megfelelő ruházattal, férfiak bármilyen fejfedővel; lázas, fertőző vagy sérült, nyílt sebfelülettel rendelkező személyek, kábítószer vagy bódító hatású gyógyszer hatása alatt álló, illetve ittas személyek a templom és a torony területére nem léphetnek be, ott nem tartózkodhatnak. Az ilyen személyektől a plébánia munkatársai a látogatást megtagadhatják, és a templom területéről a biztonsági őrök eltávolíthatják.

László Attila plébános korábban az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a lopások után kénytelenek szigorítani a templomi látogatásokat, növelni a biztonsági emberek számát, illetve korlátozni a nyitvatartást. „Tarthatatlan a helyzet, sajnos. (...) Mostanáig próbáltuk minél több időre, minél tágabbra tárni a kapuinkat, de sajnos nincs annyi ember, aki ennyi rendetlenséget koordinálni és szabályozni tud” – fogalmazott László Attila, aki szerint a plébániának nagyon negatív tapasztalatai vannak a látogatók viselkedése kapcsán. Akkor azt nyilatkozta, a toronyhoz is felügyelőt állítanak.

A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. Jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült, ez a legmagasabb templomtorony Erdélyben.

Frissítés: Korábban azt állítottuk, hogy jövő szerdától lesz látogatható a Szent Mihály templom tornya, de az MTI beszámolója nyomán pontosítottuk a hírünk. Jövő szerdára lehet először regisztrálni, de már most hétvégén is fogadják a látogatókat.

A Krónika beszámolója szerint a tervek szerint kiállításokat is szeretne szervezni a plébánia a toronyban, illetve visszahelyezik oda a felújítás alatt álló barokk oltárt, amelynek a toronyban volt az eredeti helye.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!