Leslie Mandoki maratoni koncertje lesz a Kolozsvári Magyar Napok csúcspontja, ígérik a szervezők

2023. április 25. – 14:13

Leslie Mandoki maratoni koncertje lesz a Kolozsvári Magyar Napok csúcspontja, ígérik a szervezők
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Leslie Mandoki lesz a 14. Kolozsvári Magyar Napok legnagyobb neve. Mándokit a legtöbben az izraeli Eurovízión negyedik helyet szerző Dschinghis Khan formáció miatt ismerhetik, de az idei, augusztus 13-20. közötti magyar napokra nem ezzel a produkciójával érkezik. Hogy pontosan mivel, arról később.

A Kolozsvári Magyar Napok jól bejáratott esemény, ahogyan Gergely Balázs fogalmazott a bevezetőjében, „letisztult rendezvény”, aminek az elmúlt 14 évben kristályosodott a szerkezete és megvannak az állandó programjai. Idén se nagyon változtattak ezen. Szabó Lilla programigazgató tájékoztatása szerint lesznek gyerekprogramok a romkertben, illetve Örömfőzés a Falumúzeumban; a Református Kollégium udvara ez alkalomból is Folkudvarrá alakul, ahogy a Fogoly utcát ismét Borutcává változtatják; a Donaton futóversenyt is újra megszervezik. A tavalyi kiadáshoz képest annyi változás lesz, hogy

visszakapják a Farkas utcai Fesztiválutcát, ami tulajdonképpen a rendezvény szíve-lelke,

de tavaly a felújítási munkák miatt nem tudták birtokukba venni a résztvevők. A szervezők állítása szerint a kolozsvári önkormányzat ígéretet tett arra, hogy a KMN idejére elkészülnek az utca felújításával. A határidő elvileg június elseje, de addig még elég sok munkát át kellene még elvégezni. Az mindenesetre ígéretes, hogy már városnapokon is számol vele a városvezetés, amit a magyar napok előtt tartanak meg.

Leslie Mándoki a KMN sajtótájékoztatóján – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Leslie Mándoki a KMN sajtótájékoztatóján – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A főtéri koncerteken kívül egyelőre csak a kiállításokról árultak el részleteket. A Bánffy-palotában szervezik meg Márton Árpád csíkszeredai festőművész egyéni kiállítását, de itt lesz tárlata Mohi Sándor festőművésznek, illetve Juhos Sándor festőművész és Szabó András grafikus közös kiállítását is itt szervezik meg. Ezen kívül bemutatkozót szerveznek a Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból. És természetesen a Petőfi bicentenárium alkalmából is lesznek események, de ezekről egyelőre részleteket nem árultak el.

A rendezvény fő támogatója továbbra is Magyar Kormány, bár kérdésünkre Gergely Balázs arról nem tudott pontos tájékoztatást adni, hogy mennyit is kapnak a kormánytól. Ahogy Gergely Balázs fogalmazott, csak a rendezvény kezdése előtt derül ki, hogy végül is a különböző minisztériumok és állami vállalatok összesen mennyit adnak. Az viszont már eldőlt, hogy Kolozsvár Polgármesteri Hivatala 630 ezer lejjel támogatja a rendezvényt, pontosan annyival, mint két évvel ezelőtt is.

A főtámogató „részéről” Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul beszélt a tervekről, az együttműködésről, amelyből mára „a Kárpát-medence legfontosabb kulturális fesztiváljává” nőtte ki magát, és tett ígéretet arra, hogy a tavalyi tesztüzem után, idén még komolyabb programmal készülnek a konzulátus udvarán kialakított, Hungarikum udvar néven emlegetett helyszínen. Egy kicsi Magyarországot ígérnek Kolozsvár központjában koncertekkel, közéleti beszélgetésekkel, sportolói meghívottakkal (Gyurta Dániel után egy újabb olimpiai bajnok jöhet el a magyar napokra), illetve gasztronómiai élményekkel. Külön teret szeretnének kialakítani a családosoknak.

Az esemény augusztus 13-án kezdődik, egy úgynevezett nulladik nappal. Ekkor főleg a korábban már említett kiállítások megnyitóit tartják meg. A hivatalos nyitányt augusztus 14-én, hétfőn rendezik a magyar operában, de arról egyelőre nem osztottak meg több információt, hogy mivel készülnek a gálára.

A Főtéri színpad programja a következőképpen alakul:

  • 15-én, kedden lesz a Szent István-napi Néptánctalálkozó;
  • 16-án, szerdán az Edda kezdi a főtéri koncertek sorát;
  • 17-én, csütörtökön lép fel a Blahalouisiana és a Budapest Bár;
  • 18-án, pénteken a gyerekeknek Halász Judit-koncerttel kedvesnek, míg a felnőttek Varga Miklós, Rudán Joe és Kalapács József közös fellépésnek örülhetnek;
  • 19-én, szombaton a fiataloknak akarnak kedvezni a Lóci játszik, illetve a Honeybeast koncertjével;
  • 20-án, vasárnap pedig az államalapítási ünnep alkalmából a már említett Leslie Mandoki, pontosan a Mandoki Soulmates ad – saját ígérete szerint is – maratoni koncertet.

„Évek óta dédelgetett álmunk válik valóra azzal, hogy ezt a nagyszabású produkciót – melynek tagjai összesen 35 Grammy-díjat nyertek – végre vendégül láthatjuk” – ezzel konferálta fel Gergely Balázs Leslie Mandokit, akiről például itt írtak elég részletesen a Telexes kollégák. Mándoki azon kevés külföldre szakadt magyar zenészek egyike, akik valódi sikereket értek el, ugyanakkor a NER egyik kedvence is.

A Mandoki Soulmates pedig „gyakorlatilag egy jazzrock all-star formáció, egy tucat vagy annál is több zenésszel összeállva játszanak hol feldolgozásokat, hol klasszikusokat, hol Mándoki által szerzett zenéket, vagy éppen Bartók Béla életművének az átiratát”. Kolozsvárra ez utóbbival érkezik. Olyan rock- és jazz ikonokkal zenél majd, mint Nick van Eede, Al Di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Richard Bona, Tony Carey, Deobrat Mishra, Fausto Beccalossi, ezúttal pedig nem hiányozhatnak a fellépők közül Leslie Mandoki magyarországi zenésztársai sem, így a felsoroltakon túl színpadra lép Mahó Andrea és Takáts Tamás is.

A sajtótájékoztatón meglepetésként megjelenő Mándoki hosszan és anekdotázva mesélt a Magyar képek című lemezének a bemutatójáról. Az mindenesetre kiderült, nagyon fontos számára, hogy hazahozza ezt a produkciót Erdélybe, „mert itt született ez a zene, Bartók Béla itt gyűjtötte”, és egy hosszú, kanyargós út megtétele után végre (részben magyarul) otthon adhatják elő a Bartók Béla nyomán írt rockszvitet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!