Sepsiszentgyörgy

RSS

Diszkriminációval és zsarolással vádolják Antal Árpádot a sepsiszentgyörgyi Eminescu-szobor kezdeményezői

Közleményben reagált a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma arra, hogy Antal Árpád feltételekhez köti az Eminescu-szobor állítását célzó tárgyalásokat.

Magyargyűlölettel válaszolnak az ellenfelek szurkolói a Sepsi OSK sikereire, de Diószegi László drasztikus visszavágásra készül

A Sepsi OSK elnöke elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat, és nem marad a nyilatkozatok szintjén: videokamerák segítségével és a focisták szervezett tiltakozásával szorítaná vissza a lelátón elszabaduló indulatokat.

Lázár János Sepsiszentgyörgyön: A magyar adóforintokkal egész Románia gyarapodásához készek vagyunk hozzájárulni

A miniszter megismételte Orbán tusványosi bejelentését, miszerint új beruházás jövőre nem indul magyarországi támogatásból. Viszont Sepsiszentgyörgyön kilátásban van a Sapientia egyetemi kampuszának és a Bodok szálló helyén épülő kulturális központ magyarországi támogatásból való megépítése.

Székelyföldön mindenki ott spórol a díszkivilágításon, ahol tud

Például Székelyudvarhelyen elmarad a hagyományos szilveszteri koncert, illetve tűzijáték. A megspórolt pénzt az oktatási intézmények fűtésére fordítják.

„A hajléktalan lét már nincs annyira megbélyegezve Sepsiszentgyörgyön, mint évekkel ezelőtt”

A Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállót és nappali foglalkoztatót is működtet a városban, november végéig pedig szociális konyhát is indítanak. Szükség is van rá, mert a magas árak miatt egyre többen igénylik a szolgáltatásaikat. Székely Róbert programkoordinátorral beszélgettünk.

Pénzhiány miatt leáll az építkezés a Kovászna megyei sürgősségi kórházban

Két év elteltével a munkálatok negyedével végeztek, miközben a beruházásra szánt összeg szinte a duplájára nőtt.

Elítélte a MÚRE a Mi Hazánk Mozgalom politikusának sepsiszentgyörgyi kijelentéseit

„Az erdélyi magyar közbeszédben példátlanul súlyos kijelentésre ragadtatta magát egy magyarországi politikai párt képviselője.”

Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is építenek múzeumot a „kommunista” rendszer emlékére

Szentgyörgyön „A kommunizmus borzalmainak múzeuma”, Szatmáron pedig „A kilakoltatás és a kényszerített iparosítás múzeuma” készül majd, mindkettőt az Országos Helyreállítási Tervből finanszírozzák.

„Javában benne vagyunk a pulzálásban” – indul a pulzArt Sepsiszentgyörgyön

Knop Ildikó főszervezőt a legfontosabb tudnivalókról kérdeztük.

Az újraértelmezés jegyében szervezik meg a 8. pulzArt kortárs művészeti fesztivált

Nemzetközi meghívottak és országos premierek várják a résztvevőket.

Szociális konyha létesül Sepsiszentgyörgyön

Száz személy étkeztetését tudnák biztosítani.

Balesete ellenére megvédte országos bajnoki címét és világbajnokságra készül Molnár Ede szentgyörgyi terepkerékpáros

Hetedszerre lett Románia bajnoka Molnár Ede terepkerékpáros. A sepsiszentgyörgyi fiatal most a vasárnapi barcelonai bajnokságra készül, ami élete első világbajnoksága lesz.

Miből készül a boszorkányfogó? Mire képes a Dinnyéskő? Háromszéki hiedelmekről nyílik fotókiállítás Sepsiszentgyörgyön

Kakas Zoltán fotográfus képei alapján azt is megtudhatjuk, hogy miért köszöngettek a háromszékiek egy növénynek, milyen céllal tartottak orsót és szöszt az istállóban, és miért készítettek rózsaágakból tüskés keresztet Szent György napja előtt.

Bejött a szelektív hulladékgyűjtő akció Sepsiszentgyörgyön, ezúttal 62 ezer kg üveget cseréltek sörre és vízre

A hétvégén 5 kg üvegért cserébe dobozos sört vagy vizet lehetett kapni a hulladékgyűjtő vállalat erre a célra kijelölt helyszínein.

Zakuszka-index: melyik városban lehet Erdély legdrágább zöldségpiaca?

Egy előre összeállított bevásárlólista alapján hét erdélyi városban hasonlítottuk össze a zöldségpiaci árakat. És mivel még a befőzési szezonban vagyunk, zakuszka-indexet is számoltunk.

Érkezik a PulzArt kortárs művészeti fesztivál 8. kiadása

Jövő héten indul a jegyértékesítés az október 13-16-ra tervezett 8. PulzArt kortárs művészeti fesztivál programjaira, amelyekről az esemény szervezői hétfői sajtótájékoztatójukon árultak el részleteket.

Andezit virágszirmok jelölik ezután azt a helyet, ahol 1984-ben a sepsiszentgyörgyi Vaszi Jánoskával felrobbant a pokolgép

A sepsiszentgyörgyi Vitéz Mihály-szobrot maga Ceaușescu avatta fel 1982-ben, azonban két évvel később ismeretlen tettesek fel akarták robbantani. A szobornak nem esett baja, ám a robbanás kioltotta egy 12 éves gyermeknek, Vaszi Jánoskának az életét. Az ügy máig titkosítva van, a tettesek kilétére nem derült fény. A sepsiszentgyörgyiek úgy döntöttek, emlékművet állítanak az egykori gyermeknek, aki idén lett volna 50 éves.

Fontos turistaösvények mellől tűnnek el a fák Sepsiszentgyörgy környékén, a helyükre növő szederbokrok pedig vonzzák a medvéket

Több medvét is észleltek túraösvények közelében, táblával is figyelmeztetnek a medveveszélyre, de arról kevés szó esik, hogy ennek köze lehet az évi hatezer köbméter fa kivágásához.

Itt a vége: lebontják az 50 év alatt Sepsiszentgyörgy büszkeségéből a város szégyenfoltjává vált Bodok Hotelt

A 70-es években a modernség és fejlődés szimbólumának tekintették, a 90-es években már városuk szocializmusból hátramaradt szégyenfoltját látták benne a sepsiszentgyörgyiek. Felavatásának 50. évfordulóját viszont nem sokkal fogja túlélni. Álljon itt a Bodok Hotel mementójaként ez a cikk.

Egymás után száradnak ki a Sepsiszentgyörgy környéki patakok és források

Kiszáradás közeli állapotba került Sepsiszentgyörgy forrásvizeinek és patakainak egy része, amihez az éghajlatváltozáson túl helyi tényezők is hozzájárultak. A talajvíz egyre kevésbé tölti fel ezeket, aminek katasztrofális következményei lehetnek.

Egyre több az elektromos autó, töltőállomások nélkül viszont nem sokra megyünk velük

A kormány ambiciózus vállalásokat tett a zöld közlekedés fejlesztése terén, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az önkormányzatok még nem készültek fel erre a nagy változásra.

Lemondott Bocsárdi László a Tamási Áron Színház igazgatói tisztségéről

Megbízott igazgatóként Pál-Ferenczi Gyöngyi vezeti az intézményt a következő évadban.

Fellebbezett Antal Árpád a városzászlót érvénytelenítő táblabírósági határozat ellen

A bírósági indoklás szerint a városzászló szimbólumai nem reprezentatívak. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a bírónak nem tiszte erről dönteni.

Vállalkozásépítésre, felnőttoktatásra és szakképzésre fókuszáló központ indult Sepsiszentgyörgyön

Négy vállalkozás, négy egyesület, valamint egy mezőgazdasági szövetkezet társulása nyomán alakult a most felavatott központ.

Diószegi László: a szélsőséges megnyilvánulásoknak nincs helye a Sepsi OSK lelátóján

Jó ideig ihatja a levét a Sepsi OSK annak, hogy a román himnusz alatt szurkolóinak egy része hátat fordított a pályának, viselkedésüket a Sepsi OSK kemény magja is kifogásolja.

Csütörtökön startol az első alkalommal megrendezett sepsiszentgyörgyi könyvvásár

A Sepsi Arénában tartandó rendezvényen negyven erdélyi és magyarországi kiadó vesz részt.