A politikusok „megoldották” a romániai medveproblémát: már idén 426 medvét lehet kilőni

Legfontosabb

2024. július 15. – 18:53

A politikusok „megoldották” a romániai medveproblémát: már idén 426 medvét lehet kilőni
Egy medve az autósoktól várja az élelmet Kovászna megyében, 2023-ban – Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli ülésszak keretében fogadta el a képviselőház, döntéshozó fórumként azt RMDSZ törvénykezdeményezését, az ún. Tánczos-féle medvetörvényt. Ez azt jelenti, hogy újból engedélyezik a 2016-ban betiltott vadászatot „a medvék túlszaporodásának kezelésére”, és meghatározott éves megelőzési kvótákat vezetnek be. Az állatvédő civil szervezetek szerint azonban a törvény a vadászoknak kedvez, és tüneti kezelést alkalmaznak ott, ahol a probléma gyökere nincs megoldva. Hiába indítottak azonban aláírásgyűjtést, a medvetörvény átment, jöhet a kilövés.

Néhány nappal ezelőtt meghalt egy 19 éves lány a Jepii Mici turistaútvonalon, miután találkozott a medvével. A nagyvadat később az illetékes bizottság döntése nyomán kilőtték, arra hivatkozva, hogy többször rátámadt a mentőkre, akik megpróbálták elszállítani a turista holttestét.

Az eset országos visszhangot váltott ki, és annak ellenére, hogy a tragikus incidens körülményei nem tisztázódtak azóta sem, mindössze annyit sikerült megállapítani, hogy a szóban forgó állat nem volt veszett, a politikum felkapta a témát, rekordsebességgel rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, hogy elfogadják az úgynevezett „medvetörvényt”, amely megkönnyítené az agresszív medvék eltávolítását.

A törvény azonban valójában a vadászok érdekeit szolgálja – állítja Codruț Feher, a brassói Abúzusok Elleni Egyesület alelnöke. Ez az egyetlen romániai civil szervezet, amely az Európai Unió bíróságáig vitte fel egy jogtalanul elfogott farkas ügyét, miután a román hatóságoknál hiába próbálta megvédeni az állatot. A farkas jogát Luxemburgban kiharcoló állatvédőt most a Spotmedia szólaltatta meg.

A törvény célja, hogy az emberek biztonságát növelje, de Feher szerint a hatékony és célzott intézkedések sokkal hatékonyabbak lennének. Szerinte az élőhelyek védelme, a fragmentáció megállítása és a pontos genetikai kutatások elengedhetetlenek a probléma valódi megoldásához. Ennek fényében meri teljes biztonsággal állítani, mondta, hogy az új medvetörvény nem nyújt valós megoldást a medvepopuláció problémájára Romániában.

A vadászok érdekeit szolgálja, és figyelmen kívül hagyja a tudományos és ökológiai szempontokat.

Tánczos Barna, aki miniszterként sikertelenül próbálta keresztülvinni a törvénytervezetet, most hirtelen megérte, hogy a jogszabályjavaslat – ahogyan az várható volt – átment, mint kés a vajon: 214 támogató és hét ellenszavazatot kapott, 23 képviselő tartózkodott, egy pedig nem szavazott.

A tervezet 426 egyedre megelőzési vadászati kvótát, 55 egyedre pedig beavatkozási kvótát ír elő 2024-re és 2025-re az emberek elleni támadások és a medvék okozta károk megelőzése érdekében.

Az ügyben korábban megszólalt Marcel Ciolacu miniszterelnök is, aki azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy bizonyos térségekben túlszaporodott a medveállomány, a nagyvadak nem jutnak elég élelemhez, „ezért merészkednek egyre lejjebb”. „Nem kell feltétlenül kilőni őket, de szelekcióra van szükség a veszélyes zónákban” – fogalmazott.

„Egyértelmű, hogy az emberi élet mindennél fontosabb, de ez nem jelenti azt, hogy bárki bármikor szabadon medvére lőhet majd Románia területén. A magas kockázatú térségekre fogunk összpontosítani” – nyomatékosította a kormányfő.

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter volt az, aki kimondta, hogy az emberi közösségekhez közel kerülő és az emberéletet veszélyeztető medvékkel valamit kezdeni kell, és az áttelepítésük nem megoldás, hiszen a keddi incidens környékéről az elmúlt egy évben mintegy 100 medvét telepítettek át máshová. „Úgy gondolom, hogy kötelességem azzal a javaslattal előállni, hogy az emberi közösségekhez a szakemberek által meghatározott távolságra közelítő medvéket eutanáziával vagy kilövéssel kell kezelni, mert nincs más megoldás” – mondta.

A medvékre jóváhagyott kilövési kvóta vitatott téma: amikor az RMDSZ már korábban szembement a Román Akadémia szakvéleményével, és pontosan a most megszavazott számot, az évi 426 állat kilövését javasolta 2024-re és 2025-re, amit akkor sem a Fechet vezette tárca, sem a tudományos közvélemény nem fogadott el. Domokos Csaba medvekutató arra mutatott rá, hogy „totális káosz” uralkodik a területen, mivel senki sem tudja, hogy mennyi medve él az országban. A medvekérdést a Transtelex őszi Dialógján jártuk alaposan körbe.

Petíciót is indítottak a medvékért, hiába

Az Agent Green környezetvédő szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett a törvénytervezet ellen, és több mint 82 ezer személy jelezte aláírásával, hogy nem ért egyet a medvék kilövésével, szerintük a törvény „szabad utat adna annak, hogy évente 500 medvét vadásszanak le a trófeáért”.

A petíció kezdeményezői azzal vádolják Tánczos Barnát, hogy „nem tett semmit” az emberek és a medvék védelméért, illetve hogy megakadályozta a romániai barnamedve-populáció védelmére irányuló, 2018-as országos cselekvési terv gyakorlatba ültetését.

A környezetvédők szerint a környezetvédelmi minisztérium nem azzal foglalkozik, ami a dolga. „Nem tudni, hogy valójában hány medve van, és mindenféle mentességi kvóta veszélyes. A trófeavadászatot be kell tiltani. Ellenkező esetben a konfliktusok egyre nagyobb méreteket fognak ölteni, és a fajt a kihalás veszélye fogja fenyegetni, ahogyan az Európa nagy részén már megtörtént” – fogalmaztak.

A környezetvédő szervezet szerint Romániában még soha nem mérték fel a medveállományt DNS-mintákat is alkalmazó tudományos módszerekkel. Szerintük az eddigi mérések a vadászegyesületek képviselőinek megfigyelésein alapultak.

Tánczos Barna nyilatkozata

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora a vádakra válaszolva kijelentette, hogy nem kell félteni a medvéket, mert Románia barnamedve-populációja nincs veszélyben, és minden tanulmány, beleértve az NGO-k által készítetteket is, a barnamedve-populáció folyamatos növekedését mutatja. A medvetörvény kezdeményezője szerint szükség van megelőző beavatkozásra, ahogy azt minden európai országban teszik.

Tánczos elmondta, a törvénytervezet évente meghatározott beavatkozási kvótát ír elő, amely az ember és a medve közötti konfliktusok által leginkább érintett területeken oldaná meg a problémákat. A törvényjavaslat melléklete megyénként és vadászterületenként becsüli meg a beavatkozást a súlyosság alapján.

Tánczos a Digi 24 számára részletezte, hogy a projekt genetikai minták gyűjtését javasolja minden egyes begyűjtött példányból, hogy kiegészítsék az adatbázist, így öt vagy tíz éven belül a világ legátfogóbb genetikai tanulmányát készíthetik el erről a fajról. „Nincs olyan ország, ahol több mint 10.000 vagy 15.000 genetikai mintát gyűjtöttek volna ebből a fajból. (...) Tudományos alapunk lesz a következő beavatkozásokhoz” – mondta az RMDSZ politikusa.

A volt miniszter hangsúlyozta, hogy a törvénytervezet kiegészíti azt az akciótervet, amelyet négy-öt évvel ezelőtt vitattak meg, és amelyben a vadászat általi beavatkozás is szerepel. „Minden tanulmány a barnamedve-populáció folyamatos növekedését mutatja Romániában, beleértve az állatvédők által készítetteket is, különösen a Fogarasi-havasokban, ahol egy környezetvédő szervezet tanulmányozza a barnamedve-populációt. Minden támadással kapcsolatos tanulmány jelentős növekedést mutat, valamint a károk értékét is elemzik. Tehát a barnamedve-populáció nincs veszélyben, és szükség van megelőző beavatkozásra, ahogy azt minden európai országban teszik” – mondta Tánczos Barna.

Állatvédő: Ez a törvény a vadászok számára készült, a kilövés nem jelent megoldást

A Spotmedia által megszólaltatott szakember, Codruț Feher mondásait érdemes részletesebben ismertetnünk, mert nemcsak egyszerűen elmondta, hogy a törvény nem oldja meg a valódi problémákat, és csak tüneti kezelést alkalmaznak, ami hosszú távon nem fenntartható, hanem logikusan érvekkel támasztotta alá, hogy miért nem megoldás a kilövés.

Románia medvepopulációjával kapcsolatban sok vita van jelezte Feher, és kifejtette, hogy az Európai Uniónak az „Élőhelyek” elnevezésű irányelve szerint a medve, mint más ragadozók is, szigorúan védett faj. Az irányelv célja, hogy helyreállítsa a múltban rendkívül alacsony szintre csökkentett populációkat, ami azt is jelenti, hogy ha az utóbbi időben szaporodott a medve, akkor jó úton járunk, hiszen ez is volt a cél. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a szaporodás egy történelmi minimumhoz viszonyítva következett be. Ráadásul, a medve természetes módon nem szaporodik gyorsan. A nőstények csak kétévente szülnek, és nagy területre van szükségük. Emellett a medvék érzékenyek az éghajlatváltozásra és az élőhelyek töredezettségére, ami tovább lassítja a populáció növekedését.

Romániában az optimális medveszámot 4.000 példányban határozták meg, Feher szerint azonban ez a megközelítés tudománytalan és mesterséges, nem veszi figyelembe a faj természetes viselkedését és ökológiai szükségleteit.

Feher elmondta, hogy a medvepopuláció növekedését gyakran eltúlozzák, és a valós adatok sokkal alacsonyabbak lehetnek. A vadászok becslései, amelyek a medvék nyomait és megfigyeléseit veszik alapul, gyakran hamisak, és túlzó eredményeket produkálnak. A többször emlegetett nyolcezres létszámot semmi sem támasztja alá. A medvék új területeken való megjelenése természetes expanzió eredménye, mutatott rá, az élőhelyek töredezettsége és az emberi behatolás a vadonba lehet az oka annak, hogy a medvék új területekre vándorolnak.

Feher rámutatott, hogy a Romániában végzett genetikai kutatások csak korlátozott területekre terjedtek ki. A Conservation Carpathia Alapítvány által néhány éve végzett első komoly genetikai tanulmány szerint, amelyet a Ljubljanai Egyetemen végeztek, a legnagyobb medvepopulációval rendelkező területeken, mint például a Fogarasi-havasokban, Királykőn és a Jézer-Papusa környékén mindössze 283 medvét találtak, kevesebb nősténnyel, mint hímekkel.

A tanulmány szerint a medvék mindössze 5 százaléka közeledett az emberi közösségekhez és okozott problémákat, és csak három medvét kellett volna eltávolítani, mert nem reagáltak az alternatív intézkedésekre. Az állatvédő azt is megemlítette, hogy a 2021-ben, amikor Tánczos Barna miniszter által elindított országos genetikai tanulmány adatai tavaly októberben szivárogtak ki, és ezek szerint mindössze 3.000 medvét találtak. Azóta nem közöltek új adatokat, és a tanulmány lezárásának határidejét meghosszabbították, mondván, hogy nem gyűjtöttek elég mintát.

Feher szerint a tanulmány időtartamának meghosszabbítása miatt az adatok nem lesznek pontosak. Ha 10 év alatt gyűjtenek mintákat, akkor az eredmények nem tükrözik a valós helyzetet, mivel sok medve már elpusztult, míg új egyedek születtek. Ezért a mintákat maximum egy éven belül kellene összegyűjteni.

Feher szerint a törvény egy tragédia nyomán született törvény nem oldja meg a problémákat, hanem az egész medvepopulációt támadja, ami hosszú távon káros hatással lehet a faj megőrzésére és az ökológiai egyensúlyra.

RMDSZ: Megvédjük az emberi életet, visszavezetjük a medvevadászatot a túlszaporodás megfékezéséért

A medvetörvény sikerét ünneplő szövetség körlevélben értesítette a sajtót arról, hogy a képviselőház elfogadta az RMDSZ törvénykezdeményezését. Csoma Botond, a képviselőházi frakcióvezető kiemelte, hogy az RMDSZ 2016 óta dolgozik a medvepopuláció túlszaporodásának kezelésén az ember és a medve békés együttélése érdekében. Szerinte a Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter vezetésével kidolgozott intézkedéscsomag átfogó, és a medvepopuláció aktív szabályozását és az emberi élet védelmét célozza. A szövetség közleménye kifejti, az új törvény elfogadása után a medveprobléma kezelése folytatódik, beleértve a vadászat visszavezetését, azonnali beavatkozásokat, és a lakossági tájékoztatást. Az intézkedések hatékonyságának mérését és a folyamatos tájékoztatást is fontosnak tartják.

A Tánczos által kidolgozott törvénytervezetet korábban a szenátus már elfogadta, hatályba lépéséhez most már csak az államfő aláírására van szükség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!