A hegyimentők szerint veszett lehetett a Bucsecsben támadó medve

2024. július 10. – 17:38

Másolás

Vágólapra másolva

A hegyimentők szerint szokatlanul agresszív, ezért valószínűleg veszett volt az a medve, amelyik kedd délután egy 19 éves lány halálát okozta a Bucsecs-hegységben. A kormányfő már rendkívüli parlamenti ülésszakot javasol a medvék kilövését szabályozó törvény módosítására.

Kedd délután meghalt egy 19 éves lány a Jepii Mici turistaútvonalon, miután találkozott a medvével. A nagyvadat később az illetékes bizottság döntése nyomán kilőtték, arra hivatkozva, hogy többször rátámadt a mentőkre, akik megpróbálták elszállítani a turista holttestét.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés és orvvadászat gyanújával nyomoz az ügyben, írta az Agerpres. Az ügyészség vizsgálja a kilövés törvényességét. „Az eddigi vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a további negatív történések megelőzése érdekében szükséges volt az állat kilövése” – olvasható a Prahova megyei rendőrség közleményében.

Azt is megvizsgálják, hogy a medve veszett volt-e, közölte az Agerpesszel a Prahova Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA). Az intézmény igazgatója, George Stratulat azt mondta, működési szabályzatuk egyébként is előírja, hogy minden egyes kilőtt vad tetemét vírusvizsgálatnak vessék alá.

A Salvamont Prahova megyei egysége még kedd este közölte, hogy a turista holttestét lehozták a hegyről, és az igazságügyi orvostani intézetbe szállítják boncolásra.

A Prahova megyei Salvamont vezetője, Dan Banu a Digi24.ro-nak azt nyilatkozta, hogy először az áldozat barátja hívta az 112-es segélyhívó-számot, és arra panaszkodott, hogy követi őket egy medve, mire a szolgálatos hegyimentő adott neki néhány tanácsot, hogy hogy viselkedjenek a nagyvad jelenlétében. Ezzel párhuzamosan tárcsázta az 112-őt a lány is, aki már meg volt rémülve a medve közelségétől, pár másodperc múlva pedig megszakadt a vonal. Dan Banu szerint társa eközben élőben számolt be a diszpécsernek arról, hogy a medve behúzta a nőt az erdőbe és a szakadékba dobta.

A helyszínre érve a hegyimentők már holtan találták a lányt. Dan Banu beszámolója szerint a medve a közelben volt, és megpróbálta megtámadni a hegyimentőket. „Ilyen súlyos helyzettel az elmúlt 10-15 évben nem szembesültünk. Úgy gondoljuk, hogy a medve veszett volt, mert általában nem szokott ok nélkül így támadni. Nem volt kölyke, egy fiatalabb medve volt, feltételezem, hogy veszett volt, különben nem tudjuk megmagyarázni a támadás hevességét” – tette hozzá Dan Banu.

„A medvék általában akkor támadnak, amikor fenyegetve érzik magukat, és gyakran támadnak anélkül, hogy befejeznék a támadást” – mondta a Digi24-nek Ioan Mihai Pop biológus, medveszakértő. „A probléma az, ha a támadás helye olyan, ahol nincs lehetőséged elkerülni a támadást, nincs hová elbújni, nincs hová menekülni. Ha a medve domináns pozícióból közeledik feléd, akkor rád támad, nincs hová elbújnod. Ha ez az eset olyan területen történt a Jepii Mici útvonalon, ahol szinte függőlegesen kell felfelé mászni, akkor gyakorlatilag nem volt hová kitérni” – magyarázta, hangsúlyozva, hogy

nagyon fontos, hogy a hatóságok majd közzétegyék a nyomozás részleteit.

Az ügy gyorsan a politikusok napirendjére került: a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezte a medvepopuláció kezelését szolgáló új intézkedések megvitatására és elfogadására. Ezt Marcel Ciolacu miniszterelnök, pártelnök jelentette be az Agerpres szerint. A kormányfő azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy bizonyos térségekben túlszaporodott a medveállomány, a nagyvadak nem jutnak elég élelemhez, „ezért merészkednek egyre lejjebb”. „Nem kell feltétlenül kilőni őket, de szelekcióra van szükség a veszélyes zónákban” – fogalmazott.

Hozzátette, a környezetvédelmi minisztérium kidolgoz egy törvényjavaslatot, majd rendkívüli parlamenti ülésszakot hívnak össze a tervezet megvitatására és elfogadására. „Már dolgozunk ezen. Egyértelmű, hogy az emberi élet mindennél fontosabb, de ez nem jelenti azt, hogy bárki bármikor szabadon medvére lőhet majd Románia területén. A magas kockázatú térségekre fogunk összpontosítani” – nyomatékosította a kormányfő.

Az ügyben megszólalt Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter is. A Digi24.ro-nak azt mondta, az emberi közösségekhez közel kerülő és az emberéletet veszélyeztető medvékkel valamit kezdeni kell, és az áttelepítésük nem megoldás, hiszen a keddi incidens környékéről az elmúlt egy évben mintegy 100 medvét telepítettek át máshová. „Úgy gondolom, hogy kötelességem azzal a javaslattal előállni, hogy az emberi közösségekhez a szakemberek által meghatározott távolságra közelítő medvéket eutanáziával vagy kilövéssel kell kezelni, mert nincs más megoldás” – mondta.

A medvékre jóváhagyott kilövési kvóta vitatott téma: amikor az RMDSZ a Román Akadémia szakvéleményével szembemenve évi 426 állat kilövését javasolta 2024-re és 2025-re, Domokos Csaba medvekutató arra mutatott rá, hogy „totális káosz” uralkodik a területen, mivel senki sem tudja, hogy mennyi medve él az országban. A medvekérdést a Transtelex őszi Dialógján jártuk alaposan körbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!