Több mint 82 ezren írták alá a trófeavadászatot megengedő törvény elleni petíciót

2024. július 15. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 82 ezer személy írta alá eddig az Agent Green környezetvédő szervezet petícióját, amelyben arra kérik a parlamentet, hogy ne legalizálja a trófeavadászatot, írja az Agerpres.

A petíció kezdeményezői 100 ezer aláírás összegyűjtését tűzték ki célul, és azt akarják elérni, hogy a parlament ne szavazza meg a jogszabálytervezetet, amelyik szerintük „szabad utat adna annak, hogy évente 500 medvét vadásszanak le a trófeáért”.

A tervezet kezdeményezőjét, Tánczos Barna volt környezetvédelmi minisztert azzal vádolják, hogy „nem tett semmit” az emberek és a medvék védelméért, illetve hogy megakadályozta a romániai barnamedve-populáció védelmére irányuló, 2018-ban elfogadott országos cselekvési terv gyakorlatba ültetését. Úgy vélik, a volt tárcavezető által a tervezetben javasolt eljárás sérti a berni egyezmény előírásait és az európai jogszabályokat. Szerintük ha a parlament elfogadja a törvényt, az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé fogja állítani az országot, mert a medve a fokozottan védett fajok közé tartozik. „A törvény bajba sodorná Romániát, anélkül, hogy megoldaná a medveproblémát” – szögezték le.

A petíció kezdeményezői szerint a környezetvédelmi minisztériumnak az ember és a medve közötti konfliktus okaival kellene foglalkoznia, nem pedig a hatásaival. „Nem tudni, hogy valójában hány medve van, és mindenféle mentességi kvóta veszélyes. A trófeavadászatot be kell tiltani. Ellenkező esetben a konfliktusok egyre nagyobb méreteket fognak ölteni, és a fajt a kihalás veszélye fogja fenyegetni, ahogyan az Európa nagy részén már megtörtént” – fogalmaztak.

A környezetvédő szervezet leszögezte, „Romániában még soha nem mérték fel a medveállományt DNS-mintákat is alkalmazó tudományos módszerekkel”, szerintük az eddigi mérések a vadászegyesületek képviselőinek megfigyelésein alapultak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!