Megkapta a végső jóváhagyást is, hajszállal átment az EU természet-helyreállítási rendelete

2024. június 17. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn az uniós környezetvédelmi miniszterek ülésén elfogadták a természet-helyreállítási jogszabályt. Az EU Tanácsának közleménye szerint ez az első jogszabály a maga nemében, hogy helyreállítsák az erre szoruló uniós élőhelyek ötödét 2030-ra, és mindet 2050-re. Ehhez jogilag kötelező célokat határoz meg egy sor élőhelyfajtánál, nemzeti helyreállítási terveket ír elő és védi a beporzókat – írja a Telex.

Az Euronews korábbi értesülése szerint Hollandia, Olaszország és Svédország képviselője nemet, Ausztriáé, Belgiumé, Finnországé és Lengyelországé tartózkodást jelzett előre (mivel a tartózkodás is leadott szavazatnak számít, gyakorlatilag udvarias nemet jelent). Az Euractiv vasárnap viszont arról írt, hogy Ausztria átállt az igenekhez. A hétfői tanácsi szavazáson Ausztria valóban egyetértett a szöveggel, amire a többi felsorolt ország képviselője – a tartózkodó Belgiumot leszámítva – nemet mondott. A szavazáson ugyanakkor Magyarország is nemet mondott, míg Románia – ahogy korábban jelezték is – igennel szavazott.

A Telex összefoglalója szerint ezzel épphogy, de meglett a szükséges többség: alig több mint egy százalékkal ugrották meg a követelményt, hogy az igenek az uniós lakosság legalább 65 százalékát képviseljék.

A tanácsi szavazás eredménye – Forrás: Európai Unió Tanácsa
A tanácsi szavazás eredménye – Forrás: Európai Unió Tanácsa

A Tanács már tavaly novemberben előzetes politikai egyezséget kötött a szövegről a másik döntéshozóval, az Európai Parlamenttel (EP). A rendelet körüli vitákat mutatja, hogy az EP tavaly júniusban épphogy meg tudta szavazni a saját, természetvédők szerint felvizezett álláspontját, ami alapján a Tanáccsal egyezkedett. Miután a két intézmény alkut kötött, a kompromisszumos szöveg februárban – a júniusi szavazáshoz képest – viszonylag simán ment át a képviselő-testületen.

Ha nem sikerült volna dönteni a Tanácsban, akkor a testület vezetését júliustól fél évre átvevő magyar kormány vezetésével kellett volna megoldani a helyzetet.

Az új uniós jogszabály az EU leromlott állapotú szárazföldi és tengeri élőhelyeinek fokozatos helyreállítását irányozza elő 2050-ig. Az uniós szintű célértékek eléréséhez az kell, hogy a tagállamok 2030-ra visszaállítsák a jó ökológiai állapotot a rendelet hatálya alá tartozó élőhelyek (köztük az erdők, gyepterületek, vizes élőhelyek, folyók, tavak és korallágyak) legalább 30 százalékán, 2040-re legalább 60 százalékán, 2050-re pedig legalább 90 százalékán. Az EP álláspontjával összhangban 2030-ig elsőbbséget élveznek majd a Natura 2000 területek. A tagállamoknak arról is gondoskodniuk kell, hogy a már regenerálódott területeken megakadályozzák a jelentős állapotromlást. Ezenfelül nemzeti helyreállítási terveket kell elfogadniuk, amelyekben részletezik, hogy hogyan fogják teljesíteni a kitűzött célokat.

A természet-helyreállítási törvényről többször írtunk: a tervezet tartalmáról itt, az EP környezetvédelmi bizottságában folyt szavazásról és az ügy politikai hátteréről itt, a Copa-Cogeca mezőgazdasági multikat tömörítő lobbiszervezet ellenkampányáról itt, arról pedig, hogy mit tartalmaz az Európai Parlament által elfogadott verzió, itt. A jogszabály kompromisszumos, végső formája ugyan kevésbé szigorú, mint az eredeti volt, mégis jelentős előrelépést eredményezhet a természeti értékeink megőrzése és visszaállítása szempontjából.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!