Az akadémia visszavág: Tánczos vágyvezérelt terve, hogy kizárja őket a kilövési kvóta meghatározásából törvényellenes

2023. augusztus 12. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

A volt környezetvédelmi miniszter múlt héten szellőztette meg egy tévéadásban, hogy olyan törvényjavaslat beterjesztését tervezi, ami kiiktatja a Román Akadémiát a barnamedvék kilövésére vonatkozó vadászati kvóták meghatározásából. Az Akadémia természeti emlékek gondozásáért felelős bizottsága sem volt rest, „sajnálatosnak és elfogadhatatlannak” minősítette a politikai számítások és az akadémia tudományos véleményének összekeverését.

„Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy 2007-ben a Román Akadémiát törvényben jelölték ki tudományos fórumként, arra a feladatra, amelyet Románia vállalt a biológiai sokféleség megőrzése terén, és amelynek teljesítése EU-s kötelezettség” – írja közleményében a tudományos fórum.

A bizottság tagjai „sajnálatosnak és elfogadhatatlannak” tartják, hogy a Román Akadémia tudományos véleményét összekeverik bizonyos politikai számításokkal, ugyanakkor szerintük a volt miniszter kijelentései ellentétesek a hatályos környezetvédelmi törvény bizonyos rendelkezéseivel. Az európai irányelvek végrehajtásának betartása, a közösségi érdekű fajok és élőhelyek populációinak kedvező természetvédelmi állapotban való megőrzése a természeti területükön a bizottság állandó törekvése, „amely szakemberei révén biztosítja az egyes területekhez szükséges tudományos kompetenciát” – hangsúlyozzák a válaszukban, melyben kijelentik azt is, hogy a természeti emlékek gondozásáért felelős bizottság aktívan részt vett és vesz a biológiai sokféleség rövid, közép- és hosszú távú megőrzésében, mind a jelen, mind a jövő nemzedékek számára.

Tánzcos Barna volt környezetvédelmi miniszter kedden jelentette be, hogy szenátorként törvényjavaslatot nyújt be, amelynek értelmében törvényben rögzítenék a barnamedve-vadászat kvótáját, és a Román Akadémiát kivonnák a barnamedve-populáció kezelésére vonatkozó kvóták meghatározásának törvényhozási folyamatából.

Tanczos a környezetvédelmi minisztériumban töltött utolsó napján írta alá a barnamedve-prevenciós kvótákat meghatározó rendeletet, amely a medveállományra vonatkozó prevenciós és intervenciós kvótákat állapít meg: 426 medvét lehet eltávolítani prevenciós, 55-et pedig intervenciós céllal.

Az Akadémia azonban utólag közölte, hogy 500 helyett 220-ban állapodott meg.

Tánczos hibája az volt, hogy már akkor megkerülte volna az akadémiát, és a rendelethez előzetesen nem kérte a természeti emlékek gondozásáért felelős bizottságának (CMN) hozzájárulását, csak később kérték a rendelet jóváhagyását. A kéréshez az Országos Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézetnek azt a tanulmányát sem csatolták, amelynek alapján a tárca az intervenciós kvótákról döntött. Akkor az akadémia azt közölte, hogy akkor fogja elemezni a kérést, ha a minisztérium a rendelet dokumentációját kiegészíti az említett tanulmánnyal. Végül Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter július végén jelentette be, hogy a Román Akadémia javaslata alapján a tárca 140-re csökkenti a barnamedvék megelőzési célú kilövésének a kvótáját, míg a beavatkozási célú kvótát 80-re emeli.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!