Kevesebb medve kilövését engedélyezi a környezetvédelmi minisztérium, új rendelet készül

2023. július 29. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

A környezetvédelmi minisztérium 140-re csökkenti a barnamedvék megelőzési célú kilövésének a kvótáját – jelentette be Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter pénteken Kolozsváron. A beavatkozási célú kvótát viszont 80-re emeli a szaktárca. A Szabadság napilap beszámolója alapján Fechet elmondta, a Román Akadémia szakemberinek javaslata alapján módosítják a kvótákat. “Nem fogok vitába bocsátkozni a Román Akadémia szakembereivel” – idézi a minisztert a Digi24.

Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszter június 14-én jelentette be, hogy aláírta azt a rendeletet, amely szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni. A rendelethez viszont előzetesen nem kérték a Román Akadémia természeti emlékek gondozásáért felelős bizottságának (CMN) hozzájárulását. A testülettől a környezetvédelmi minisztérium csak június 14-én 18 óra 8 perckor e-mailben kérte a rendelet jóváhagyását. A kéréshez azonban nem csatolták az Országos Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézetnek azt a tanulmányát, amelynek alapján a tárca az intervenciós kvótákról döntött. Akkor az akadémia azt közölte, hogy akkor fogja elemezni a kérést, ha a minisztérium a rendelet dokumentációját kiegészíti az említett tanulmánnyal. Fechet mostani bejelentése alapján úgy tűnik, hogy elkészültek az ajánlással.

„Elfogadom az új kvótákat, és rendelttervezetet állítunk össze, amely körülbelül egy hét leforgása alatt életbe léphet. Természetesen a dokumentum aláírását közvita előzi meg” – idézi a minisztert a Szabadság.

A hatályos törvények szerint szerint indokolt esetben a környezetvédelmi minisztérium a tárcavezető utasítására, a Román Akadémia előzetes véleményezése alapján megállapíthat vadgazdálkodási intervenciós kvótákat, „feltéve, hogy nincs elfogadható alternatíva, és a derogációk nem veszélyeztetik az érintett fajok populációinak megmaradását a természetes élőhelyükön”.

A Tánczos Barna által aláírt rendelet ellen több civil szervezet is tiltakozott, elsősorban azt kifogásolták, hogy nem készült megfelelő tudományos felmérés, amire egy szakszerű vadgazdálkodás alapulhatna. A WWF azt állította, hogy a rendelet valószínűleg nem oldja meg a medvék jelentette problémát, mert a rendelkezések elsősorban nem habituált medvéket érinti, amelyek már hozzá vannak szokva az ember jelenlétéhez, és amelyek az emberrel való konfliktusok főszereplői, hanem épp azokat a nagytermetű hímeket, melyek egyébként nem hajlamosak bejárni a településekre.

Mivel a megelőzési kvóta a domináns hímeket (amelyek nem okoznak kárt!) célozza meg, nem pedig a települések közelében elszaporodott fiatal medvéket, és nem határoz meg szilárd elveket (a habituált medvék számának és implicite a konfliktusok számának csökkentése szempontjából), a problémák még a medveállomány csökkenése mellett is fennmaradnak”

– mondta akkor a Tánczos Barna által elfogadott rendeletről Cristian-Remus Papp, a WWF Románia Vadon élő fajok osztályának koordinátora.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!