Tiltakozik a Greenpeace a Tarom által bejelentett Bukarest-Brassó repülőjárat miatt

2022. november 17. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Greenpeace Románia bírálja a Taromot a Bukarest-Brassó járat bevezetése miatt. A környezetvédő szervezet felhívja a figyelmet, hogy „a repülőgépek másodpercenként 4 liter kerozint égetnek el” és ezáltal a környezetre nézve a legkárosabb közlekedési alternatívát jelentik. Éppen emiatt értetlenkedve fogadják a román légitársaság, a Tarom bejelentését, miszerint 2023-tól, amikor a brassói repülőtér elkezd működni, Brassó-Bukarest járatot is fognak indítani.

Amint a Transtelexen is beszámoltunk róla, Mihai Ursu, a Tarom vezérigazgatója azt nyilatkozta „az első kereskedelmi repülő, amely a brassói repülőtéren landolni fog, a Tarom flottájához tartozó romániai gép lesz”.

A Greenpeace Románia úgy véli, hogy az emberiségnek ösztönöznie kellene a kevésbé szennyező közlekedést, például a rövid távú vonatokat, nem pedig a repülőgépeket. „A vonatokkal összehasonlítva a rövid távú járatok éghajlati hatása teljesen aránytalan” – mondta a szervezet.

A hétfői megbeszélésen a résztvevők abban állapodtak meg, hogy olyan fenntartható megoldásokat keresnek, amelyek révén a román állami tulajdonban lévő, folyamatosan pénzügyi gondokkal küzdő légitársaság járatokat tudjon üzemeltetni Brassó és Bukarest között. Ha figyelembe vesszük, hogy Brassó és a főváros között közúton mindössze 184 kilométer a távolság, ami nem csúcsidőben akár 2 és fél óra alatt megtehető, valamint azt is, hogy Brassó és Bukarest között a vasúti összeköttetés viszonylag elfogadható, a leggyorsabban közlekedő járatok szintén bő két és fél óra alatt érnek be Bukarestbe, akkor viszont repülőjáratok működtetése a két város közelsége miatt meglehetősen különös lépésnek tűnik, és nagy valószínűséggel csak kisebb, ATR-típusú gépekkel oldható meg gazdaságosan.

Válaszképpen a Greepeace szervezete felhívja a figyelmet, hogy „az éghajlati válság közepette a TAROM igazgatója bejelentette, hogy 2023-tól járatokat indítanak a Bukarest-Brassó útvonalon, amely 166 km-es távolságot körülbelül 2-3 óra alatt lehet megtenni vonattal. A vonatokhoz képest a rövid távú járatok éghajlati hatása teljesen aránytalan. A villamosított rövid távú vonatok Romániában átlagosan 15-ször szén-dioxid-hatékonyabbak, mint a repülőgépek, amelyek hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak és másodpercenként 4 liter kerozint égetnek el”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!