Tiltakozik a Greenpeace a Tarom által bejelentett Bukarest-Brassó repülőjárat miatt

2022. november 17. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Greenpeace Románia bírálja a Taromot a Bukarest-Brassó járat bevezetése miatt. A környezetvédő szervezet felhívja a figyelmet, hogy „a repülőgépek másodpercenként 4 liter kerozint égetnek el” és ezáltal a környezetre nézve a legkárosabb közlekedési alternatívát jelentik. Éppen emiatt értetlenkedve fogadják a román légitársaság, a Tarom bejelentését, miszerint 2023-tól, amikor a brassói repülőtér elkezd működni, Brassó-Bukarest járatot is fognak indítani.

Amint a Transtelexen is beszámoltunk róla, Mihai Ursu, a Tarom vezérigazgatója azt nyilatkozta „az első kereskedelmi repülő, amely a brassói repülőtéren landolni fog, a Tarom flottájához tartozó romániai gép lesz”.

A Greenpeace Románia úgy véli, hogy az emberiségnek ösztönöznie kellene a kevésbé szennyező közlekedést, például a rövid távú vonatokat, nem pedig a repülőgépeket. „A vonatokkal összehasonlítva a rövid távú járatok éghajlati hatása teljesen aránytalan” – mondta a szervezet.

A hétfői megbeszélésen a résztvevők abban állapodtak meg, hogy olyan fenntartható megoldásokat keresnek, amelyek révén a román állami tulajdonban lévő, folyamatosan pénzügyi gondokkal küzdő légitársaság járatokat tudjon üzemeltetni Brassó és Bukarest között. Ha figyelembe vesszük, hogy Brassó és a főváros között közúton mindössze 184 kilométer a távolság, ami nem csúcsidőben akár 2 és fél óra alatt megtehető, valamint azt is, hogy Brassó és Bukarest között a vasúti összeköttetés viszonylag elfogadható, a leggyorsabban közlekedő járatok szintén bő két és fél óra alatt érnek be Bukarestbe, akkor viszont repülőjáratok működtetése a két város közelsége miatt meglehetősen különös lépésnek tűnik, és nagy valószínűséggel csak kisebb, ATR-típusú gépekkel oldható meg gazdaságosan.

Válaszképpen a Greepeace szervezete felhívja a figyelmet, hogy „az éghajlati válság közepette a TAROM igazgatója bejelentette, hogy 2023-tól járatokat indítanak a Bukarest-Brassó útvonalon, amely 166 km-es távolságot körülbelül 2-3 óra alatt lehet megtenni vonattal. A vonatokhoz képest a rövid távú járatok éghajlati hatása teljesen aránytalan. A villamosított rövid távú vonatok Romániában átlagosan 15-ször szén-dioxid-hatékonyabbak, mint a repülőgépek, amelyek hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak és másodpercenként 4 liter kerozint égetnek el”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!