Duplanulla

2023. szeptember 22. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Tehát akkor összefoglalom a vita jelenlegi állását a saját nézőpontomból. Kőszeghy Ferenc, Szilágyi Botond és Kiss Tamás megfontolásra érdemes, sőt – már ahogyan egy vitában kell – szabadon és nyilvánosan megvitatható érveket ajánlott fel azzal kapcsolatban, hogy a Korunk fasiszta, rasszista és tudományellenes szöveget javasolt „disputára” a folyóirat szeptemberi számában.

Ezzel szemben Fosztó László és Balázs Imre József egyetlen épkézláb ÉRV nélkül, pusztán POLITIKAI meggyőződésből – már ha jól értem, ami nem biztos – a következő állásponton vannak:

Fosztó László: talán valóban nem tanácsos tudományosnak álcázott vitát folytatni Németh Györgyökkel, de ha már valóban nem tanácsos, „szakmai és emberi integritásunk” megőrzése érdekében legalább tegyünk úgy, mintha tanácsos lenne.

Balázs Imre József: semmi gond azzal, ha a romák mint kirekesztett csoport identitásának felszámolása mellett érvelsz, föltéve, ha van rajtad nyakkendő, továbbá nem pöksz a padlóra, azaz: bátran légy kispolgár.

Már bocs, de ez így: DUPLANULLA.

Vajon ez az utóbbi két „vitázó” egyáltalán tudatában van annak, hogy közvetve vagy közvetlenül, unalomból, szövegértési inkompetenciából, jóhiszeműségből, vagy tudja a brant, hogy milyen megfontolásból az intézményes rasszizmus álláspontjára helyezkedtek, amit ráadásul valamiféle plurális „vitakultúrának” neveztek át? Ennyire veszik komolyan
1. a romák mint kirekesztett csoport helyzetét,
2. a tudományt,
3. a vitát és az érveket,
és nem utolsó sorban: SAJÁT MAGUKAT?

Két költői kérdés: Vajon ők tényleg nem értik, vagy integritásuk megőrzése érdekében tesznek úgy, mintha nem értenék? És egyáltalán nem szégyellik magukat?

Innentől kezdve lehet, megérdemlik, hogy a vaddisznyó Németh György felzabálja őket vacsorára a Korunk-összessel együtt.

A szerző költő, esszéista.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!