Mindegy lenne nekünk a romaellenesség?

2023. szeptember 20. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az olvasó a Transtelexről értesülhetett arról a vitáról, amely jobbára a közösségi média félnyilvánosságaiban zajlott, zajlik, ezért csak röviden foglalom össze a történteket.

A kolozsvári Korunk folyóirat szeptemberi számában leközölt egy olyan „vitairatot”, amely Fosztó László szociológus egy korábbi szövegének apropóján született – később részletesen ismertetem az írást. A szöveg szerzője Németh György, akit korábban a roma holokauszt tagadásáért jelentettek fel és akinek más romaellenes megnyilvánulása is volt (ezeket a Transtelex is összefoglalta). Mind a közölt szöveget, mind azt, hogy a Korunk egy ilyen szerzőt közölt, többen problémásnak ítélték.

De mitől több ez egy zárt kör belső perpatvaránál? Ahhoz, hogy ez világosabbá váljék, ismertetem Németh György szövegét. Ezután térek ki a Korunk főszerkesztőjének néhány állítására, amelyet a Transtelex megkeresésére adott.

I.

Németh a szöveg felütésében elismeri Fosztó László szociológiai szakértelmét és a romakutatásban való jártasságát, mondván, a kérdésről többet tud őnála. Ezután a „főáramú szociológia” tudományos eredményeinek relativizálásába kezd. A fő gondot Németh számára az okozza, hogy a szociológia túlságosan sokat foglalkozik az egyenlőtlenség problémájával, kirekesztésről beszél és nem „kirekesztettségről” (Fosztó használja az utóbbi kifejezést is), és hogy általában úgy beszél ezekről a dolgokról, mintha rosszak volnának. (Olyan butaságokat is ír, hogy a „határ” fogalmával szemben a szociológiában kívánatosként a „határtalanság” jelenik meg. Nem tudom milyen szociológiai irodalmat olvas.) Ezt Németh „határátlépésnek” érzi és úgy gondolja, hogy a szociológiának tartania kellene magát a tiszta elemzéshez.

Ehhez képest a szöveg egy adott pontján kijelenti, hogy „a cigányság etnikai eredetének tételezése, bár ez szinte kizárólagos vélekedés, téves.” Teszi ezt azután, hogy elismeri Fosztó eredményeit a romakutatásban, melyekkel ő nem bátorkodna vitatkozni. Ezzel szemben Németh sajátos etnogenezist vázol fel. Összefoglalva: a romák tulajdonképpen a mélyszegénységből élők, a társadalomból kihullottak. Mindenki, „aki társadalom alatti létbe süllyed” roma, és mindenki, aki roma, szükségképp társadalom alatti létbe vagyon süllyedve.

Itt megállok egy pillanatra. A romák – mint közismert – nem képeznek homogén csoportot. Vannak roma közösségek, amelyekről egyáltalán nem mondható el az, hogy a „társadalom alatt” léteznének. Ahogy vannak olyan romák is, akiknek nálam sokkal több pénzük, vagyontárgyuk és ingatlanuk van. Ettől ők nem kevésbé romák, és én sem vagyok inkább az – bármit is mondjon Németh György.

Kifejezetten fontos az, hogy Németh megközelítésében ő az, aki megmondja, ki roma és ki nem – ebbe nincs beleszólása azoknak, akikről beszél. Ez súlyosan önkényes eljárás, amelyről tudományos berkekben lesújtó véleménnyel szokás lenni; hiszen ezzel az erővel bármi lehet bármi, mivel „én úgy gondolom.”

Tehát miután elismerte, hogy Fosztó a romakutatás kiemelkedő szakembere, kidobja ezt a szakértelmet. A „főáramú szociológia” megbízhatatlannak bizonyult, mivel felmerült annak gyanúja, hogy helyteleníti az egyenlőtlenséget és a kirekesztést. Tehát akar valamit, agendája van, pedig nem szabadna legyen.

De miután a gyanús szociológiánál Németh jobban tudja, hányadán is áll a dolog a romákkal, megoldást is javasol – úgy néz ki ő nem kell megálljon az elemzésnél. Mi a megoldása?

Németh a „társadalmi páternosztert” idézi meg, aki dönt a társadalomban élők és holtak fölött. Ez a „páternoszter” (nincs kormányzat, politika, jogrendszer, gazdaság; csak a páternoszter – értse, aki tudja) „visz le” a roma létbe és „visz felszínre” másokat. Teljességében idézek egy kulcsfontosságú mondatot: „A problémát a cigány/roma identitás s az azzal szükségképpen együtt járó büszkeség jelenti, ami szerint a cigányság elhagyása »asszimilációs árulás«.”

Németh számára a roma kultúra, a roma identitás művelése és az a büszkeség, amelyről minden nemzeti ünnepen hallunk – nem jár ki a romáknak.

„[N]incs mire büszkének lenni”. Sőt, a problémát az jelenti, hogy néhány roma ember ragaszkodik a kultúrájához. Németh a romák önrendelkezésének legalapvetőbb elemét vitatja el, minden közösségi autonómia alapját: önmaguk meghatározásának szabadságát. Újabb idézet:

„Teljes tévedés az a gondolat, hogy a feladat a cigányság elé húzott határokkal való megküzdés. A feladat más és kettős. Az első: a társadalmi páternoszter legalulról felfelé tartó kabinjába betuszkolni mindenkit, akit csak lehet, és lehetőség szerint azokat is, akik vonakodnak beszállni. A második: a társadalmi páternoszter lefelé tartó kabinjaiból a földszintnél kirángatni mindenkit.”

Értsük jól: amiről Németh György beszél, az a politikai program, amelyet kívánatosként felvázol: a roma identitás megszüntetése.

(A roma identitás illúzió, csupán a társadalom alatti létről van szó. A társadalmi páternoszternek egyoldalúan meg kell szüntetnie ezt az állapotot – vagyis a roma identitást. Ebben a folyamatban az identitáshoz való ragaszkodás probléma.) A probléma nem az, hogy a többség hogyan viszonyul a roma kisebbséghez. A probléma a roma kisebbség. Amikor rólunk gondolkodtak így némelyek (s némelyek még mindig így gondolkodnak), azt egyértelműen annak ismertük fel, ami volt.

Ezután néhány butaságot ír a szociológia és a marxizmus hasonlóságáról és arról, hogy a szociológia voltaképpen „woke”. A szélsőjobboldali ponyvapublicisztikákból az olvasó (untig) ismerhet minden panelt, főleg azt, hogy a szociológus „woke-forradalmárok” tilalmaznak néhány szófordulatot. Mondja ezt az, aki egy egész csoport kulturális és etnikai önazonosságát szeretné megszüntetni.

II.

Szükségesnek tartottam azt, hogy a lényeges tartalmi vonatkozások az olvasó rendelkezésére álljanak. (Összefoglalómat bátran vessék össze Németh írásával.) Ezek ismeretében kell most megítélnünk a Korunk megkésett reakcióját (A közösségi média félnyilvánosságaiban zajló vitákban a szerkesztőség tagjai – legjobb tudomásom szerint – nem vettek részt, ezért azt, hogy álláspontjukat megismerhettük, a Transtelexnek köszönhetjük.)

A szöveg tartalmának ismeretében válik világossá, miért elfogadhatatlan az, hogy a Korunk leközölte ezt a szöveget. Rengeteg butaság, pontatlanság és felháborítóan téves dolog szerepel Németh György szövegében (ezek közül többet nem is érintettem). A Korunk tudományos folyóiratokat számontartó nemzetközi adatbázisokban szerepel – így Németh Györgynek ez a szövege tudományos publikációnak számít! Vagyis a Korunk döntésével a tudományosság aurájával ruházta fel a szöveget, és befogadta a tudományos közegbe a szerzőt. Mindkettő elfogadhatatlan, ráadásul az utóbbi a Korunk szerzői számára rettenetesen kényelmetlen.

Mindezek mellett szélsőjobboldali lózungokkal beszél rettenetesen tudatlanul a kortárs szociológiáról, és ami a legfontosabb: a roma identitás (és ezáltal a romáknak, mint önálló közösségnek a) megszüntetése mellett érvel. Elfogadhatatlan, hogy a Korunk szerkesztősége ezt egy szakmai vitaként ajánlja olvasóinak.

Ehhez sajnos Fosztó László is hozzájárult, aki Németh Györgynek adott válaszában rendkívül visszafogott volt és valóban azt a látszatot keltette, mintha itt egy komolyan vehető szakmai vitáról lenne szó. Fosztó de-eszkaláló, konszenzusteremtő hangvételének szellemi indíttatása szimpatikus is, méltánylandó is, de itt – meggyőződésem szerint – nem erre lett volna szükség.

Ezzel együtt szeretném leszögezi, hogy minősíthetetlennek tartom Kovács Kiss Gyöngynek, a Korunk főszerkesztőjének azon kísérletét, hogy a szöveg megjelenéséért a felelősséget Fosztó Lászlóra hárítsa, mondván: ha Fosztó nem dönt a válaszadás mellett „valószínű, mi sem hoztuk volna le a szöveget.” Az, hogy a Korunkban mi jelenik meg, és mi nem, a szerkesztőség felelőssége, és nem Fosztó Lászlóé. Ezt a felelősséget nem lehet sem kiszervezni, sem egy szerző nyakába varrni.

A Korunk főszerkesztőjének válaszaiban több dolog is kifogásolható. Először is, ha elismeri, hogy Németh szövege „buta”, akkor mégis mit keres a szöveg a tudományos adatbázisokban szereplő folyóiratban? (Amiért, ismétlem, Németh szövege tudományos publikációnak számít.)

De talán ez a legkevesebb. Hosszabban idézek a Transtelex cikkéből:

„Kovács Kiss Gyöngytől megtudtuk, hogy a vita kirobbanása után a Korunk szerkesztőségében is elemezték Németh György szövegét, sőt elküldték olyan szakembereknek is, akik e Korunkkal szoros kapcsolatban vannak. Kovács szerint sem a szerkesztőség, sem azok a szakemberek, akikkel konzultáltak, nem gondolják úgy, hogy fasiszta szöveget közölt volna a Korunk.”

Mindenekelőtt aggasztónak tartom, hogy a Korunk szerkesztőségének az volt a legfontosabb, hogy a „fasiszta” címke helytálló vagy sem. Nem azért mondom ezt, mert nem gondolom fontosnak a fasizmussal való számvetést. Épp ellenkezőleg.

De talán túl sokat foglalkozunk azzal, hogy a „fasizmus” címkeként milyen kacifántos feltételek mellett találó. Ez a csikicsuki sosem visz közelebb sem a fasizmus, sem az épp tárgyalandó jelenség megértéséhez.

Németh György a Korunkban publikált szövegében a roma identitás megszüntetése mellett érvel. Hogy erre a Korunk és tanácsadó szakemberei nem kívánják a „fasizmus” címkét ráaggatni – tudomásul vesszük. Az azonban, hogy a szerkesztőségben „elemezték” a szöveget, sőt, „szakembereknek” is elküldték, és senki nem gondolta azt, hogy ennek a „feladatnak”, amelyet Németh kitűz, nincs helye a Korunk hasábjain; hogy sürgősen be kell ismerni a hibát, és valahogy jóvá kell tenni – ez eléggé zavarba ejtő.

Mindenesetre arra enged következtetni, hogy a probléma kiterjedtebb, mint egyetlen szerkesztő hibája. Valóban ennyire láthatatlan az a gyűlöletes program, amelyet Németh az olvasóira akar testálni? Vagy úgy gondolnák a Korunk szerkesztői, és szaktanácsadói, hogy egy vita erejéig el lehet játszani ezzel a gondolattal? Visszatérve egy kicsit Kovács Kiss azon kísérletére, hogy egy szerzőjükre kenje a szerkesztőség azon döntését, hogy közlik a szöveget: mégis mit kellett volna írnia Németh Györgynek, hogy ne tartsák szükségesnek Fosztó Lászlót válaszadásért zargatni? Mi kellett volna szerepeljen a szövegben, hogy a szerkesztőség magától eldöntse, hogy nincs rendben, ha az nem volt elég, hogy a szerző azt írja, hogy a roma identitáshoz való ragaszkodás probléma, a romáknak nincs amire büszkének lenniük, és azt a létformát, amelyet ő a romasággal egyneműnek tekint, meg kell szüntetni?!

III.

A Korunk főszerkesztője szerint a szöveg publikálása nem vet rossz fényt a folyóiratra. Ennek eldöntése azonban nem az ő hatásköre. Egy lap a szerkesztőség, az olvasók és a szerzők közössége. Fontosnak tartom azt, hogy a Korunk egyik szerzője, Toró Tibor Facebook-oldalán a következőket írja:

„Szociológusként, vagy ahogy a Németh György cikk állítja a »főáramú szociológia« képviselőjeként (akármit is jelentsen ez!) nem vagyok biztos, hogy szeretnék egy olyan lapba ezentúl publikálni, ahol a szerkesztőség probléma nélkül lehoz szakmainak álcázott gázos politikai véleménycikkeket.”

Nem hiszem, hogy Toró egyedül lenne. Azzal, hogy Németh György szövegét közölte a szerkesztőség, bevette őt a Korunk közösségébe. Ez rettentő kényelmetlen azoknak, akik nem kívánnak vele közösséget vállalni. A dolgot nem lehet ilyen egyszerűen elintézni.

Itt azonban nem csak a Korunkról van szó, nem csak egy messzi elefántcsonttoronyban dúló viharról. Az, hogy a romaellenesség nem elfogadható, közösségünk alapvető normái közé kellene tartozzon. A kolozsvári lap szerkesztőségének óriási hibája (bár az övék) arra utal, hogy a romániai magyar közösségben magában is nagy a zavar ez ügyben.

Sajnos úgy tűnik, a Korunk szerkesztősége arra játszik, hogy könnyen megússza a dolgot. Pedig ez az eset kiváló alkalmat jelentene arra, hogy tisztázzuk, mi elfogadható számunkra, és mi nem az – azt hiszem ez a közösségi önismerethez tartozik… Vagy tényleg mindegy lenne?

A szerző filozófus.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. A Transtelexnél fontosnak tartjuk, hogy egy adott témáról az olvasóink minél több meglátást és érvelést megismerjenek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!