Fasiszta szöveget közölt volna a Korunk? Napok óta zajlik a vita a folyóiratban megjelent Németh György-szövegről

2023. szeptember 20. – 10:53

Fasiszta szöveget közölt volna a Korunk? Napok óta zajlik a vita a folyóiratban megjelent Németh György-szövegről
A Korunk szeptemberi lapszáma, amiben Németh György és Fosztó László szövegét közölték – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

„Fosztó Lászlót Győrffy Gábor szerkesztőkollégánk kérte fel egy cikk megírására. A szöveg a Korunk márciusi számában jelent meg, majd azt követően érkezett meg a szerkesztőség emailcímére Németh György válaszcikke, amit mi megküldtünk Fosztónak, azt kérdezve, érdemesnek tartja-e a válaszra. Mivel a szerző úgy gondolta, hogy igen, és válaszolt is, mi mindkét szöveget egymás mellé téve közöltük őket lapunknak a Disputa rovatában. Ha Fosztó nem válaszolt volna, akkor valószínű, mi sem hoztuk volna le a cikket.”

Kovács Kiss Gyöngy, a Korunk főszerkesztője a Transtelex megkeresésére részletezte a Korunk álláspontját egy olyan értelmiségi körökben zajló vitával kapcsolatosan, amely már napok óta zajlik a Facebookon, hol zárt csoportokban, hol szociológusok, filozófusok személyes oldalán üti fel a fejét. Amint a fenti idézetből is kiderül, egy olyan szöveg robbantotta ki a társadalomkutatók elégedetlenségét, amely a kolozsvári Korunk folyóirat szeptemberi számában jelent meg, válaszként egy márciusban napvilágot látott Fosztó László-szövegre. Az erdélyi roma társadalom problémáira reflektáló cikkre Németh György egy, sokak által fasisztának minősített szöveggel válaszolt. A szóban forgó szövegről először Borbély András filozófus posztolt észrevételeket Facebook-oldalán, ahol szóvá tette, hogy milyen szakmai és etikai kérdéseket vet fel a szöveg, és ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy érthetetlen számára, hogy az antifasiszta múlttal, baloldali hagyományokkal is rendelkező Korunkban ez megjelenhetett.

Meglátását többen helyeselték, így a folyóiratban teret kapó „tudományos véleménykülönbségek” megfogalmazása mentén egy másik polémia nőtte ki magát, amely arról szól, hogy az erdélyi magyar értelmiség egy része miért érzi, hogy a Korunk ennek a szövegnek a megjelentetésével átlépett egy olyan konszenzuális határt, amelyet eddig tiszteletben tartott. Hogyan történhetett ez meg, hogyan lehet megóvni a tudományosságot, főként a társadalomtudományokat az ilyen áltudományos, politikai indíttatású támadásoktól, és hogyan lehet megállítani a fasiszta, rasszista jellegű üzenetek beszüremlését olyan terekbe és értelmiségi közegekbe, ahonnan eddig ki voltak zárva? – ezek a kérdések már napok óta foglalkoztatják a vitában résztvevőket.

A válaszcikk szerzőjének, Németh Györgynek a neve nem igazán ismert az erdélyi magyar olvasók számára, hacsak nem követik nagy figyelemmel a magyarországi nyilvánosságot. Németh szövegét romaellenesnek, antiszociológiainak és fasisztának nevezték sokan, főként a szerző „előéletének” ismeretében.

A Mérce portál, ahol először fogalmazták meg, hogy „szélsőségesen cigányellenes, fasiszta szöveget közölt az antifasiszta múltú Korunk folyóirat”, így összegzi Németh „teljesítményeit”:

  • 2013-ban a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének konferenciáján állította, hogy „a cigányság bomlástermék, nem része a nyugati kultúrának”;
  • két évvel később holokauszttagadásért jelentette fel a Nemzeti és Etnikai Kissebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), amiért egy másik konferencián kijelentette, hogy „nem volt roma holokauszt”;
  • 2020-ban „Csak a cigányok feltétel nélküli kapitulációja fogadható el” címmel közölt véleménycikket;
  • 2021-es, Magyar Nemzetben megjelent cikkében pedig kifejtette, hogy a Meseország mindenkié című könyvet a „pedofíliához”, a könyvet kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy „pedofil szervezethez” hasonlóan kéne megítélni.

Ezek a háttérinformációk, illetve a Korunk-cikk tartalma is hozzájárult ahhoz, hogy a folyóiratban rendszeresen publikáló szerzők közül többen felháborodásuknak adtak hangot. Stefano Bottoni, Toró Tibor, Kiss Tamás úgy vélik, a baloldali hagyományairól és antifasiszta múltjáról híres Korunknak nem lett volna szabad ezt a szöveget lehoznia.

Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő elmondta, a szerző „múltja” nem volt ismeretes a lap szerkesztői előtt, és elsősorban az eredeti cikk írójának, Fosztó Lászlónak az a döntése, hogy válaszol a Németh megjegyzéseire, vezetett oda, hogy a publikálás kérdése eldőljön. Másrészt

a Korunknak nem feladata „purifikációs bizottságok felállítása”

– fogalmazott Kovács Kiss. A főszerkesztő egyébként tendenciózusnak nevezte a Mércében megjelent írást, mivel a cikk szerzője nem említette, hogy Némethet senki nem hívta meg egyetlen Korunk lapszámba sem, hanem a bejáratott gyakorlat mentén, válaszként, reakcióként közölték elküldött szövegét a folyóiratban.

Fosztót azzal szembesítettük, hogy sokak szerint ő volt az, aki helyre tehette volna a szerzőt, azonban túlságosan elfogadó álláspontra helyezkedett Némethtel szemben.

A kolozsvári antropológus elismerte, Németh Györgynek írt válasza engedékenynek, elnézőnek is minősíthető. „Nem álltam be egy kombatív álláspontra. A szakmai vitában, úgy gondolom, konstruktívnak kell lenni, és emberséges módon kell vitatkozni. Nyilván harcolni kellett volna, vagy nagyon világosan meg lehetett volna mondani, emögött az álláspont mögött, amit ő képvisel, mi rejlik. Határozottságra lett volna szükség, egyből azt mondani, vigyázzunk ezzel az egésszel, mint ahogy ő azt mondta, velem és a hasonlókkal vigyázni kell.

Ő nem fogta vissza magát, én voltam inkább békülékeny, a konszenzuskeresés nekem fontos a tudományban” – fejtette ki a romakutató.

Kovács Kiss Gyöngy azon a véleményen volt, teljesen kulturált hangnemű vitairatokról van szó. Mind Németh, mind Fosztó „lefutották a kötelező udvariassági köröket”, sem a hangnemben, sem a tartalomban nem találtak kivetnivalót. A főszerkesztőtől megtudtuk, a vita kirobbanása után a szerkesztőségben is elemezték Németh György szövegét, sőt elküldték olyanoknak is, akik szoros szakmai kapcsolatban állnak a Korunkkal. Kovács Kiss szerint sem a szerkesztőség tagjai, sem azok a szakemberek, akikkel konzultáltak, nem gondolják úgy, hogy fasiszta szöveget közölt volna a Korunk.

„Sokféleképpen lehet minősíteni Németh György szövegét, de egészen biztos, hogy fasisztának nem nevezhető. A szöveg lehet buta, szőrszálhasogató, antiszociológiai, de nem fasiszta”

– foglalta össze Kovács Kiss Gyöngy a szerkesztőség véleményét. Azt elismerte, hogy ha többet tudtak volna előzetesen a szerzőről, akkor jobban odafigyeltek volna a döntés meghozatalakor, hogy megjelenjen-e vagy sem a kérdéses szöveg.

Kiss Tamás szociológus a vitának két aspektusára világított rá. Egyrészt elfogadhatatlannak tartja, hogy a romák esetében semmifajta etnopolitikai alternatívát, kollektív cselekvést nem tart legitimnek Németh, és az egyetlen járható út, amiről hajlandó beszélni, az egyéni integrációnak a lehetősége, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben a többségnek a játékszabályai mentén kellene asszimilálódniuk a kisebbség tagjainak.

„Nem tudom, hogy most ez fasizmus, vagy nem fasizmus, de mindenesetre egy olyan vállalhatatlan nézőpont, ami szerintem a szerkesztőknek ki kellett volna gyújtsa a piros lámpát, és meg kellett volna szólaltassa a vészcsengőt” – mutatott rá a szociológus.

Hozzátette: ilyen típusú eszmefuttatások nem jelenhetnek meg egy tudományos fórumon.

„Azzal, hogy vitára érdemesnek tartjuk ezt az álláspontot, legitimáljuk a romákat kirekesztő diskurzust” – szögezte le Kiss.

A másik aspektus, amit szóvá tett a társadalomkutató Némethnek a mainstream szociológiával kapcsolatos eszmefuttatása, ami szerinte legalább annyira problematikus, és ebben az esetben sem hivatkozhat arra a Korunk, hogy a különböző világnézetek, tudományfilozófiák ütköztetéséről volt szó. „Egy nagyon durva csúsztatással él Németh György”, magyarázta Kiss Tamás, aki szerint a cikkíró ezekben a vitákban nem csinál mást, mint a Fidesznek és a magyar jobboldalnak közvetlen politikai érdekeit képviseli.

A romakutatással foglalkozó szociológus szerint a tudományosság sérül, amikor „ilyen sarlatánokkal nem szakmai érvek alapján vitatkozunk, ahova ők a Habony-gyárban előregyártott érveket hoznak, és akkor nekünk azokkal kell vitatkozni diszciplináris elveinket tiszteletben tartva. Ezzel ez a baj, hogy rohadtul veszélyes a saját intézményrendszerünkbe beengedni az ilyen diskurzusokat még akkor is, ha ez egy disputa rovatban történik meg” – vélte Kiss.

„Itt már nem az MCC-ről beszélünk, és nem arról beszélünk, hogy ez ott van Tusványoson, hanem

ott tartunk, hogy felbugyoghat ez a szar az erdélyi magyar intézményrendszernek bármelyik pontján, még azokon a megmaradt szigeteken is, amik nem függenek közvetlen módon a magyar kormánytól vagy az RMDSZ-től.”

A társadalomkutató szerint nagyon hasonló az eset ahhoz, amikor Drábik megjelent volna a Kolozsvári Magyar Állami Színházban. A kettő közötti különbség az, szerinte, hogy ott volt egy tényleges aktív cselekvőképessége Tompának, míg itt talán inkább arról van szó, hogy ez a szöveg átcsúszott – lehet véletlenül – a szerkesztőségi szűrőn. „Beszélni kell erről, hogy mit lehet tenni, mert mindez egy jelenségegyüttesnek a része:

az erdélyi magyar kulturális és tudományos intézményrendszernek a közvetlen átpolitizálása zajlik” – mutatott rá Kiss.

Szerinte erről a dologról szélesebb körű vitát kellene folytatni, és „nemcsak informálisan, a Korunknak a szerkesztőségi gyűlésén kell a konzekvenciákat levonni, hanem azt kell átgondolni, hogy akkor milyen vörös vonalakat lehet húzni, vagy milyen technikákat lehet alkalmazni akkor, amikor sorozatosan szembesülünk ezzel a dologgal” – zárta érvelését Kiss Tamás.

Kovács Kiss Gyöngy főszerkesztő szerint a Korunk tudományos igényességéhez, alaposságához nem férhet kétség, és elképzelhetetlennek tartja, hogy egy olyan szöveg miatt, ami a lap Disputa rovatában jelent meg árnyék vetüljön Erdély legszínvonalasabb tudományos-kulturális folyóiratára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!