Feljött a sz…emét

2023. szeptember 20. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

Hadd ne menjek most bele abba, hogy fasiszta-e Németh György vagy nem. Inkább abból a szempontból szólnék hozzá az ügyhöz, hogy mikor jött el az a pillanat, amikor a Korunk-ot ezzel lehet megvádolni. Hiszen ez tulajdonképpen az a pillanat, amelyben egyáltalán felmerülhet ez a vád egy komoly folyóirattal kapcsolatban.

Ez a pillanat pedig a jelenlegi magyar közéleti és közkulturális helyzet.

Nem véletlenül merült fel a vitában a Drábik-Tompa-ügy. Sokan nem hittük volna, hogy egyszer majd C-ligás történészek, pontosabban történészeknek nevezett illetők kerülhetnek egy ilyen intézmény, a Kolozsvári Állami Magyar Színház közelébe, függetlenül attól, hogy aztán végül nem valósul meg az esemény.

Ez az immár sajnálatosan hosszú pillanat az, amelyet most élünk.

Annak a megrázó ténynek a megállapítása a fontos szerintem, hogy felkészületlen, összeesküvés-elméleteket hirdető, acsargó emberek komoly intézményeknek akár a közelébe juthatnak. Erről nem annyira ezek az intézmények tehetnek, mint a mindent elárasztó moslék.

Ez – nem szeretnék nagy szavakat használni: megbocsáthatatlan.

Mindazok, akik ide juttatták a magyarságot, szégyelljék magukat.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. A Transtelexnél fontosnak tartjuk, hogy egy adott témáról az olvasóink minél több meglátást és érvelést megismerhetnének.

A Korunk-vitában eddig megjelent cikkek:

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!