Pluralizmus Erdélyben: Az erdélyi magyar nyilvánosságnak szüksége van egy olyan lapra, mint a Transtelex

2023. április 26. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Támogató levelet kapott a Transtelex a Pluralizmus Erdélyben kezdeményezőitől, akik arra buzdítják a párbeszédre nyitott követőiket, hogy támogassák lapunkat. A levél szövegét módosítások nélkül közöljük.

Fizessetek elő a Transtelexre!

Az Erdélyi magyar nyilvánosság egyre sivárabbá válik. Ennek folyamatos jeleit már néhány éve láthatjuk a tartalom és a struktúrák vonatkozásában egyaránt. Egy, Magyarországról finanszírozott és működtetett médiakonglomerátum fölvásárolta a sajtó egy részét, és a közelmúltban anyagi gondokra hivatkozva leállította a nyomtatott lapok kiadását, az online felületek működtetőinek számát is drasztikusan csökkentette. A honi magyar médiafinanszírozás szintén beszűkült, és a megmaradó kiadványok politikai felügyelete szorosabbá vált.

A romániai magyar közszolgálati média néhány még működő műhelyétől, illetve, néhány kis léptékű független kezdeményezéstől eltekintve az erdélyi magyarok csupán a magyarországi tartalmakat és a belőlük áradó propagandát fogyaszthatják, illetve a románnyelvű és a nemzetközi sajtóból szerezhetnek információt világunkról.

Ebben az elsivatagosodó média-tájképben fontos oázisként működik az elmúlt esztendő óta a Transtelex. Minőségi és független tartalommal látja el azokat, akiknek erre igénye van, korrekt tudósítások, véleményanyagok és más írások jelenhetnek ezen a portálon, amelyeket csak egy független, a politikai hatalom által nem ellenőrzött sajtóban lehet olvasni.

Az erdélyi magyar közéletnek szüksége van egy ilyen sajtóorgánumra. Mindannyiunknak jó, ha a plurális nyilvánosság egyes szigetei továbbra is működhetnek. Senki nem tud és nem fog hitelesebb és valóságosabb képet mutatni számunkra Erdélyben és Magyarországon sem, mint az erdélyi magyar újságírók által írt és szerkesztett, mindkét ország politikai hatalmától független intézményi keretbe szerveződő portál. Szükségünk van rájuk. De a Transtelexnek is szüksége van a folyamatosan támogatásunkra.

Fenntarthatjuk a portált, ha előfizetünk rá havi rendszereséggel.

Kérünk, fizessetek elő a Transtelexre!

A Pluralizmus Erdélyben csoport kezdeményezői,

Eckstein-Kovács Péter

Fosztó László

Gáspárik Attila

Magyari Nándor László

Ha fontos számotokra a Transtelex, akkor a havi minimumot, amit erre tudtok szánni, állítsátok be rendszeres támogatásként, mert enélkül veszélyben a lap jövője. Ha többet szeretnétek tudni az opcióinkról, és arról, hogy az elmúlt évben hogyan működtünk, arról itt olvashattok részleteket. Azt is megírtuk, mit tettünk le az asztalra egy év alatt, melyek voltak legolvasottabb cikkeink, legfontosabb témáink, milyen ügyek mellett álltunk ki.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!