Egy átlagos nyári naphoz képest is ezer megawattal nőtt az országos energiafogyasztás

2024. július 18. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter szerint a legutóbbi szélsőséges hőmérsékleti időszak alatt országos szinten több mint ezer megawattal nőtt az energiafogyasztás egy átlagos nyári naphoz képest, írja a News. Kifejtette, hogy a szélenergia-termelés is jelentősen visszaesett, mivel a nagyon meleg időszakokban nem fúj a szél.

Ráadásul, mint írtuk aszály is van: a vízügy korlátozásokkal, a mezőgazdasági miniszter pénzzel, az ortodox egyház imával segítene.

„Vannak olyan időszakok, amelyek nagyobb kihívást jelentenek, mint mások, mint például ez az esti időszak, amikor hiányzik a naperőművekből származó termelés, másrészt a nagyon meleg napokon nem fúj a szél, és akkor a szélenergia is hiányzik. Ha tavaly egy napon, amikor némi szél volt, körülbelül 1 200, talán 1 700 megawattnyi szélenergiánk volt, akkor most 367. Jelenleg 1300-1400 megawatt a hiány” – mondta Sebastian Burduja szerda este a Digi 24-nek.

Kedd este pedig Oravicabányán új rekord született, mivel a hajnali minimumhőmérséklet nem csökkent 29,8 Celsius-fok alá, ami a legmelegebb éjszaka Románia meteorológiai történetében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!