Aszály van: a vízügy korlátozásokkal, a mezőgazdasági miniszter pénzzel, az ortodox egyház imával segítene

2024. július 18. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Ortodox Egyház különleges esőért való imádságokat kezdeményezett a szárazság sújtotta mezőgazdaság megsegítésére. A vízügyi jelentések szerint Románia víztározói 80%-ban telítettek, bár sok településen vízkorlátozások vannak érvényben. A mezőgazdasági minisztérium szerint az aszály jelentős károkat okoz, és a gazdáknak kártérítést terveznek nyújtani.

A jelenlegi szárazság miatt, amely komolyan érinti a mezőgazdaságot és más ágazatokat, a Román Ortodox Egyház felhívást intézett minden egyházmegyéjéhez, hogy különleges, esőt kérő imádságokat mondjanak. Az esőért való fohászok célja, hogy Isten véget vessen az aszálynak, magyarázzák a Dániel pátriárka által aláírt körlevélben. Az imádságok elmondásának fontosságát Zakariás próféta szavaival támasztják alá: „Kérjetek esőt az Úrtól az időben, az Úr villámokat küld és esőt ad; ő adja az embernek a kenyeret és az állatoknak a füvet”.

A levél részletezi, hogy ezek az imádságok templomokban és a szabadban is elhangozhatnak, és céljuk, hogy Isten esőt küldjön a föld termékenysége érdekében. Ezen kívül hangsúlyozzák azt is, hogy a szárazság idején fokozottan figyeljenek az imádságokra és segítsenek azoknak, akik a nehéz időszakban rászorulnak.

A körlevél nyomán szerte az országból jelezték, hogy csatlakoznak a felhíváshoz, és a soron következő liturgiákon imákat mondanak az esőért. Teleorman megyében egy kolostor bejelentette, hogy július 21-én, vasárnap Szent Mária Magdolna és Szent Rilai János ereklyéivel tartanak körmenetet a kolostor közeli mezőre.

Mennyire nagy a baj? A vízügy szerint kis spórlással megússzuk

Románia víztározói jelenleg 80%-ban tele vannak vízzel, annak ellenére, hogy az országot szárazság sújtja – derül ki a Román Vízügy jelentéséből.

A tájékoztatás szerint a főbb 40 víztározóban a víz tárolási szintje jelenleg 80%. Az ANAR folytatja a víz tárolását ezekben a tározókban, hogy a szint 77% körül maradjon.

Jelenleg 290 településen van vízkorlátozás központi vízellátásban, és 239 kút kiszáradt. A leginkább érintett megyék Botoșani, Vaslui, Neamț, Iași és Vrancea.

A vízkorlátozási tervek minden folyószakaszra elkészültek, az adott tevékenység és a gazdaság sajátosságai alapján. Arra ösztönzik a lakosságot, hogy egyéni víztakarékossági megoldásokat vezessenek be, például a víz tárolását és újrahasznosítását háztartási tevékenységek során (kertészkedés, mosás, fürdés), valamint az ipari és mezőgazdasági szektorban.

A vízmegtakarítási útmutatóban szerepel a vízrendszerek rendszeres ellenőrzése és a hibák sürgős javítása. Javasolják a víz észszerű használatát fürdés és főzés közben, valamint a kutak használatát a kertek öntözésére vagy olyan öntözőrendszerek alkalmazását, amelyek minimalizálják a vízfogyasztást, például csepegtető öntözéssel.

A mezőgazdasági minisztérium szerint tragédia van

Az aszály jelentős károkat okoz a mezőgazdasági termelésben. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (MADR) folyamatosan figyelemmel kíséri a károsodott területeket, és az első becslések szerint a szárazság által érintett területek nagysága júniustól júliusig jelentősen nőtt. Június végén csak 58.000 hektárnyi terület volt érintett, ez júliusra a búza és repce esetében 100.000 hektárra emelkedett, de ez csak a jéghegy csúcsa, szeptemberig akár kétmillió hektárnyi kukorica és napraforgó is érintett lehet a vízhiány miatt.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a szárazság sújtotta gazdák hektáronként 200-250 euró kártérítést kapnak. A kártérítések összegét 500-600 millió euróra becsülik, amelyet az Európai Bizottságtól és a központi költségvetésből igyekeznek fedezni.

Az érintett területeken működő bizottságok már befejezték a károk felmérését, és a kompenzációk kifizetését szeptember 15-ig tervezik befejezni.

Barbu elmondta, hogy a gazdák egyenlő arányban kapják meg a kártérítést a károk mértékének megfelelően. Például, ha egy gazdának 30%-ban károsodott a terménye, akkor ennek megfelelő arányban kapja a kártérítést.

A miniszter hozzátette, hogy az öntözött területeken, amelyek mintegy 1,2 millió hektárt tesznek ki, nem jelentkeztek komoly szárazsági problémák. Azonban sok mezőgazdasági társaság pénzügyi nehézségekkel küzd, és sokukat a csőd fenyegeti a szárazság okozta nehézségek miatt. A minisztérium ezért azt tervezi, hogy banki tárgyalásokat kezdeményez, valamint a Román Nemzeti Bankkal együttműködve olyan mechanizmust dolgoz ki, amely lehetővé teszi a hitelek és kamatok egyéves felfüggesztését. Ezen intézkedés célja, hogy megakadályozza a gazdálkodók csődjét és biztosítsa, hogy a kártérítések ne legyenek a végrehajtások tárgyai, hanem kizárólag a működés fenntartására használják fel őket.

Barbu szerint az idei búzatermés 7 millió tonna körül alakul, a kukorica és napraforgó termelés jelentős veszteségeket szenved a szárazság miatt. Tavaly Románia 9,635 millió tonna búzát és 8,522 millió tonna kukoricát termelt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!