Oravicabányán az eddigi legmelegebb romániai éjszakát regisztrálták, alig csökkent 30 fok alá a hőmérséklet

2024. július 17. – 20:43

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este Oravicabányán új rekord született, mivel a hajnali minimumhőmérséklet nem csökkent 29,8 Celsius-fok alá, ami a legmelegebb éjszaka Románia meteorológiai történetében. Ez az érték 13 fokkal magasabb a július közepi átlagos minimumhőmérsékleteknél. Oravicabánya már hétfőn is rekordot döntött a legmagasabb éjszakai minimumhőmérséklettel, amikor 29,6 Celsius-fokot mértek, de ezt a rekordot szerdán, július 17-én megdöntötték.

A korábbi rekord, amely 24 évvel ezelőtt született ugyanitt, augusztus 22-én, 2000-ben, 28,8 Celsius-fok volt. Oravicabánya klímája enyhe, mivel a várost hegyek védik a hideg szelek elől, sok napfényt kap, és mediterrán éghajlati hatások is érezhetők. A város a Oravicabányai-dombság és az Aninai-hegység között fekszik.

2024 júliusában Oravicabánya átlaghőmérséklete eddig meghaladta a 27 Celsius-fokot. A leghűvösebb reggel július 4-én volt, amikor a minimumhőmérséklet 12,5 Celsius-fok volt, míg a legmagasabb nappali hőmérsékletet július 14-én mérték, ami 38,8 Celsius-fok volt. Július 17-én az éjszakai és kora reggeli hőmérséklet körülbelül 30 Celsius-fok maradt, és 11 órakor elérte a 35 Celsius-fokot.

A Román Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerda reggel viharriadót adott ki több megyére, és hőségriasztás is érvényben van, mivel akár 42 Celsius-fokos hőmérsékleteket is előrejelznek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!