Brutálisan megugrott az adócsalások száma

2024. június 2. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első négy hónapjában rohamosan emelkedett az adócsalási bűncselekmények száma – derül ki a román rendőrség vasárnap közzétett jelentéséből. „A gazdasági és pénzügyi bűncselekmények száma emelkedő tendenciát mutat” – olvasható a vasárnap közzétett jelentésben a G4Media szerint.

A rendőrség adatai szerint idén 2992-vel több gazdasági-pénzügyi bűncselekményt derítettek fel, mint a tavalyi év megfelelő időszakában, ami több mint 21 százalékos növekedést jelent.

A legnagyobb növekedést azonban az adócsalással kapcsolatos bűncselekmények mutatják, 846 bűncselekményt, ami több mint 64%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Az adócsalási ügyek idei megszaporodása azután következett be, hogy a PSD-PNL koalíció vezetői, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă 2023 decemberében törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely dekriminalizálja az adócsalást 1 millió euró alatt, ha a kárt az elkövető megtéríti, emlékeztet a G4Media. A törvényjavaslatot a parlament megvitatta, és a PSD és a PNL szavazataival elfogadta, annak ellenére, hogy a civil társadalom egy része arra figyelmeztetett, hogy az intézkedés az adócsalás robbanásszerű növekedéséhez vezetne.

Ráadásul Klaus Iohannis elnök május 10-én gyorsan kihirdette a törvényt, noha késleltethette volna, és visszaküldhette volna a parlamentnek felülvizsgálatra.

Az USR és a Jobboldal Ereje már korábban megtámadta a Ciucă-Ciolacu törvényt az Alkotmánybíróságon, de a CCR elutasította az ellenzék beadványát.

A törvény szerint az 1 millió eurónál kisebb veszteséget okozó adócsalók megúsznák a büntetőjogi felelőségre vonást, ha az ügyészek által folytatott büntetőeljárás során kifizetik a kár 25%-kal növelt összegét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!