Brutálisan megugrott az adócsalások száma

2024. június 2. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első négy hónapjában rohamosan emelkedett az adócsalási bűncselekmények száma – derül ki a román rendőrség vasárnap közzétett jelentéséből. „A gazdasági és pénzügyi bűncselekmények száma emelkedő tendenciát mutat” – olvasható a vasárnap közzétett jelentésben a G4Media szerint.

A rendőrség adatai szerint idén 2992-vel több gazdasági-pénzügyi bűncselekményt derítettek fel, mint a tavalyi év megfelelő időszakában, ami több mint 21 százalékos növekedést jelent.

A legnagyobb növekedést azonban az adócsalással kapcsolatos bűncselekmények mutatják, 846 bűncselekményt, ami több mint 64%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Az adócsalási ügyek idei megszaporodása azután következett be, hogy a PSD-PNL koalíció vezetői, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă 2023 decemberében törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely dekriminalizálja az adócsalást 1 millió euró alatt, ha a kárt az elkövető megtéríti, emlékeztet a G4Media. A törvényjavaslatot a parlament megvitatta, és a PSD és a PNL szavazataival elfogadta, annak ellenére, hogy a civil társadalom egy része arra figyelmeztetett, hogy az intézkedés az adócsalás robbanásszerű növekedéséhez vezetne.

Ráadásul Klaus Iohannis elnök május 10-én gyorsan kihirdette a törvényt, noha késleltethette volna, és visszaküldhette volna a parlamentnek felülvizsgálatra.

Az USR és a Jobboldal Ereje már korábban megtámadta a Ciucă-Ciolacu törvényt az Alkotmánybíróságon, de a CCR elutasította az ellenzék beadványát.

A törvény szerint az 1 millió eurónál kisebb veszteséget okozó adócsalók megúsznák a büntetőjogi felelőségre vonást, ha az ügyészek által folytatott büntetőeljárás során kifizetik a kár 25%-kal növelt összegét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!