Flashmobbal tiltakoztak az államfő által kihirdetett törvény ellen, ami megmentheti az adócsalókat a büntetéstől

2024. május 12. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Korrupció öl (Corupția ucide) nevű csoport flashmobbal tiltakozott a Cotroceni-palota előtt, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette a törvényt, amely a rajtakapott romániai adócsalók többségét megmentheti a büntetéstől, írja a G4media.

A Korrupció öl nevű közösség szombaton és vasárnap is tiltakozik. Vasárnap 17 órára szervezik a tüntetést a "Szabad lopni!" jelszóval. SOS bukott állam" jelmondattal.

Szombati flashmobjuk kapcsán azt írták, azért tüntettek, hogy felhívják a figyelmet a Cotroceni-palota előtt Iohannis cinkosságára, amely legalizálja a közpénzek ellopását egymillió euróig.

A szombati tüntetés résztvevői egy transzparenst tartottak a magasba, amelyen ez állt: "Mandátumjelentés: gyalogoltam, elárultalak, legalizáltam a lopást. Aláírás – Klaus Milion Iohannis".

A transzparensen Klaus Iohannis fotója is látható. Ezen az elnök abban a híres piros kabátban volt látható, amelyet 2017 januárjában viselt, amikor több tízezer ember részvételével a kegyelmi és büntető törvénykönyvről szóló törvények elleni tüntetésre ment.

A kihirdetett törvénymódosítás szerint az eddigi 100 ezer eurós kárt egymillió eurós kárra növelték, ami alatt a romániai adócsalók megszabadulnak a börtönbüntetéstől és a bűnügyi eljárástól, ha utólag kifizetik a 15 százalékkal megnövelt adóhátralékot a késedelmi és büntetőkamatokkal együtt. A kormánypártok vezetői eredetileg épp az adócsalás visszaszorítására dolgozták ki a tervezetet, amely azonban a parlamentben úgy módosult, hogy gyakorlatilag vonzóvá teszi a törvényszegést – figyelmeztettek a román sajtóban megszólaló szakértők.

A 241/2005-ös törvény módosító javaslatot Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke terjesztette a parlament elé, ahol a 2024-es állami költségvetés körüli botrány közepette jóvá is hagyták.

Laura Codruța Kövesi európai főügyész a Spotmediának nyilatkozva jelezte, hogy amennyiben a törvény kihirdetésre kerülne, ellentmondana Románia európai vállalásainak az adócsalás kezelésében, ugyanis a büntethetőség eltörlése érinthet olyan határokon átívelő áfacsalási ügyeket is, amelyekben a Romániában okozott kár egymillió eurónál kevesebb.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje a törvényt megtámadta az alkotmánybíróságon, a beadványt azonban áprilisban elutasították. Tehát már csak Klaus Iohannis államfő küldhette volna vissza a parlamentbe felülvizsgálásra. Ezt az államfő nem tette meg.

Az egy millió eurós határ nagyon magas, gyakorlatilag a romániai vállalkozások zöme beleesik majd ebbe a kategóriába, akiknek megéri majd adót csalni, ugyanakkor kérdéses, hogy mennyi gazdasági haszna lesz ennek az engedménynek, állítják az Europa Liberă által megkérdezett szakértők, akik szerint az is elképzelhető, hogy a törvénymódosítás a kormánypártokhoz közeli konkrét személyeknek kedvez.

Az ANAF egyébként 2022-ben 432 adócsalási ügyet adott át a nyomozó hatóságoknak, a kár értéke összesen 1,03 milliárd lej volt, az átlagos kár 400 000 és 600 000 euró között mozgott, derül ki a Profit.ro elemzéséből.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a parlamentben újságíróknak kijelentette, hogy a törvénymódosítás elfogadása nyomán „senki nem szabadul a börtönből”, mert a jogszabály nem visszamenőleges hatályú, számolt be az Agerpres.

Felhívta ugyanakkor a sajtó figyelmét arra, hogy jelenleg az adócsalások kivizsgálása nem tartozik sem a korrupcióellenes ügyészség (DNA), sem a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) hatáskörébe, a törvénymódosítás azonban a DIICOT hatáskörébe utalta ezeknek a bűncselekményeknek a kivizsgálását, emellett 15 év börtönben szabta meg az áfacsalás büntetési tételének felső határát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!