A3-as autópálya: december 21-én nyitják meg a Maroskece-Aranyosgyéres közötti szakaszt

2023. december 15. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

December 21-én megnyílik az A3-as autópálya Maroskece – Aranyosgyéres közötti szakasza, írta ki Facebook-oldalára a Maros megyei tanács elnöke, Péter Ferenc.

Marcel Ciolacu miniszterelnök is meglátogatta a helyszínt Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterrel együtt. A politikusok gratuláltak a munkához, örömmel nyugtázták, hogy a kivitelező cégnek nyolc hónappal előbb sikerült befejeznie a munkálatokat.

Az épülő sztráda kapcsán a miniszterelnök kijelentette, év végéig a kormány több nagy infrastrukturális beruházást akar befejezni, köztük az említett autópálya szakaszt, a Craiova-Piteşti gyorsforgalmi utat, a bukaresti körgyűrű egy 16 kilométeres szakaszát.

Rámutatott, Sorin Grindeanu vállalta, hogy 250 kilométernyi autópályát és gyorsforgalmi utat fejeznek be Romániában jövő év végéig, és így remélhetőleg a szárazföldi határellenőrzést megszüntető tárgyalások is lezárulhatnak jövő évben.

Az elmúlt hónapokban nagyon belehúztak a pályaszakasz befejezésébe, a brassói regionális útügyi igazgatóság közlése szerint több mint 650 munkás és 500 munkagép dolgozott az építkezésen.

A Maroskece-Aranyosgyéres szakasz 15,7 kilométer hosszú és a Strabag-Geiger Transilvania cégcsoport építi a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal (CNAIR) kötött, mintegy 420 millió lej értékű szerződés alapján. A szerződés értelmében 3 hónap állt rendelkezésre a tervezésre és 18 hónap a kivitelezésre.

A brassói útügyi igazgatóság szerint a sztrádaszakasznak a szerződés értelmében 2024 elejéig kellene elkészülnie, de a vállalkozó ígérete szerint már ennek az évnek a végén pályán lehet közlekedni Maroskece és Aranyosgyéres között.

Az észak-erdélyi, A3-as autópálya több mint egy évtizede épül, és az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakasz átadása azt jelentené, hogy autópályán lehet majd eljutni Marosvásárhelyről Kolozsvárra, egész pontosan Magyarnádasig. A Magyarnádastól a magyar határig tartó szakaszok építése viszont még mindig lassan halad.

A romániai autópályák teljes hossza egyébként mérföldkőhöz érkezett 2023-ban: meghaladta az 1000 kilométert. akkor írtunk egy nagyobb összefoglalót arról, hogy egyelőre nincs egy összefüggő hálózat, hanem a már elkészült szakaszok jelentős része mindössze néhány kilométeres „csonkokból” áll.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!