A3-as autópálya: december 21-én nyitják meg a Maroskece-Aranyosgyéres közötti szakaszt

2023. december 15. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

December 21-én megnyílik az A3-as autópálya Maroskece – Aranyosgyéres közötti szakasza, írta ki Facebook-oldalára a Maros megyei tanács elnöke, Péter Ferenc.

Marcel Ciolacu miniszterelnök is meglátogatta a helyszínt Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterrel együtt. A politikusok gratuláltak a munkához, örömmel nyugtázták, hogy a kivitelező cégnek nyolc hónappal előbb sikerült befejeznie a munkálatokat.

Az épülő sztráda kapcsán a miniszterelnök kijelentette, év végéig a kormány több nagy infrastrukturális beruházást akar befejezni, köztük az említett autópálya szakaszt, a Craiova-Piteşti gyorsforgalmi utat, a bukaresti körgyűrű egy 16 kilométeres szakaszát.

Rámutatott, Sorin Grindeanu vállalta, hogy 250 kilométernyi autópályát és gyorsforgalmi utat fejeznek be Romániában jövő év végéig, és így remélhetőleg a szárazföldi határellenőrzést megszüntető tárgyalások is lezárulhatnak jövő évben.

Az elmúlt hónapokban nagyon belehúztak a pályaszakasz befejezésébe, a brassói regionális útügyi igazgatóság közlése szerint több mint 650 munkás és 500 munkagép dolgozott az építkezésen.

A Maroskece-Aranyosgyéres szakasz 15,7 kilométer hosszú és a Strabag-Geiger Transilvania cégcsoport építi a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal (CNAIR) kötött, mintegy 420 millió lej értékű szerződés alapján. A szerződés értelmében 3 hónap állt rendelkezésre a tervezésre és 18 hónap a kivitelezésre.

A brassói útügyi igazgatóság szerint a sztrádaszakasznak a szerződés értelmében 2024 elejéig kellene elkészülnie, de a vállalkozó ígérete szerint már ennek az évnek a végén pályán lehet közlekedni Maroskece és Aranyosgyéres között.

Az észak-erdélyi, A3-as autópálya több mint egy évtizede épül, és az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakasz átadása azt jelentené, hogy autópályán lehet majd eljutni Marosvásárhelyről Kolozsvárra, egész pontosan Magyarnádasig. A Magyarnádastól a magyar határig tartó szakaszok építése viszont még mindig lassan halad.

A romániai autópályák teljes hossza egyébként mérföldkőhöz érkezett 2023-ban: meghaladta az 1000 kilométert. akkor írtunk egy nagyobb összefoglalót arról, hogy egyelőre nincs egy összefüggő hálózat, hanem a már elkészült szakaszok jelentős része mindössze néhány kilométeres „csonkokból” áll.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!