Mérföldkőhöz érkezett a romániai autópálya-építés, de nincs ok az ünneplésre

2023. szeptember 28. – 10:11

Mérföldkőhöz érkezett a romániai autópálya-építés, de nincs ok az ünneplésre
A Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti autópályaszakasz elkészültével most már 1000 km fölött van az összes romániai autópálya hossza – Fotó: Pro Infrastruktúra Egyesület Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában múlt héttől meghaladja az 1000 kilométert az autópályák hossza, de a területéhez és népességéhez arányítva legalább háromszor ekkora korszerű úthálózatra lenne szüksége, ráadásul az autósok bosszúságára a már elkészült szakaszok jelentős része mindössze néhány kilométeres „csonkokból” áll. A politikusok is elismerik, hogy nincs ok az ünneplésre, és a sztrádaépítések jelentős felgyorsítását ígérik.

Az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti szakaszának átadása óta meghaladja az ezer kilométert a romániai autópálya-hálózat hossza. A teljesítményt a hazai közúti infrastruktúra-fejlesztés „mérföldkőnek” nevezték ugyan a politikusok, de a múlt heti eseményen szalagátvágás és a fesztivizmus elmaradt, mert a döntéshozók maguk is elismerik: nincs különösebb ok az ünneplésre.

A hazai állapotokat jól tükrözi, hogy voltaképp még az sem egyértelmű, összesen hány kilométer autópályán lehet a múlt héttől közlekedni az országban. Cristian Pistol, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) vezérigazgatója szerint a Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti 13,5 kilométeres sztrádaszakasz szeptember 21-i megnyitásával 1004 kilométerre nőtt a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak teljes hossza. Ezzel szemben a közúti infrastrukturális beruházásokat évek óta számon tartó szaksajtó és a Pro Infrastruktúra Egyesület 1008,16 kilométerrel számol.

Csonkokból álló autópályák

Ennél nyilván sokkal lényegesebb ünneprontóbb, hogy a hazai autópálya-hálózat jelentős része „csonkokból” áll, magyarán nem lehet egyhuzamban végigautózni rajta. Az erdélyi sofőrök számára talán a legbosszantóbb példa erre a Kolozsvár és Marosvásárhely közötti szakasz, amit az E60-as jelzésű utat a sztrádával váltakoztatva lehet csak megtenni, de az észak-erdélyi autópálya most átadott része sem kapcsolódik a korábban elkészült sztrádaszakaszokhoz vagy gyorsforgalmi utakhoz. Jelenleg az elkészült részt egy ideiglenes lehajtó köti össze a Szilágy megyei Márkaszék község területén a 19B jelzésű megyei úttal. Ez a sztrádaszakasz Nagyvárad, illetve a magyar-román határ irányában a Berettyószéplak-Bisztraterebes szakasszal folytatódna, csakhogy ennek a közbeszerzése elakadt, mivel két cég is megóvta az eredményt. Kolozsvár felől pedig majd a Szilágynagyfalu-Vaskapu sztrádaszakaszhoz fog csatlakozni, amelynek folyamatban van a közbeszerzési eljárása. Ez biztos elhúzódik majd, mert a pályázó cégek pontosításokat kértek a CNAIR-tól a Meszes alatt megépítendő 3 kilométeres alagúttal kapcsolatban.

A „csonkokban haladás” amúgy nem az utóbbi években épülő, hanem a két évtizede elkezdett észak-erdélyi autópályára a leginkább jellemző, amit a Pro Infrastruktúra Egyesület folyamatosan frissülő interaktív térképe kiválóan szemléltet. Ezt a sztrádát eredetileg 415 kilométeresre tervezték, és eddig csak az egynegyede készült el. Igaz, a Brassó és Marosvásárhely közötti 150 kilométeres szakasz most már nem is fog, mert törölték az eredeti projektből. Az autópálya nyomvonalát újragondolták a tervezők, arra hivatkozva, hogy egy könnyebb lesz bekapcsolni az európai közlekedési hálózatba. Így most ez az összezsugorodott, A3-Arad sztráda Marosvásárhelyt köti össze a Kolozsvár melletti Gyalun keresztül Borssal.

Az észak-erdélyi autópálya elsőként átadott, Torda és Gyalu közötti szakasza volt a leghosszabb, 42 kilométer. Ezután már csak ennél rövidebb csonkokon indulhatott meg a közlekedés: a Torda-Aranyosgyéres között 10 kilométeren 2009-től, Gyalu és Nádas között 9 kilométeren 2019-től, majd Bihar és Bors között 5 kilométeren 2020-tól. A már említett Kolozsvár (Gyalu) és Marosvásárhely közötti szakasz 3,6-tól 18 kilométerig terjedő hosszúságú csonkokból áll, amelyeket a 2018-2021-es időszakban szotyogtatva adtak át. Remények szerint legkorábban év végéig elkészül a 18 kilométeres Maroskece-Aranyosgyéres szakasz, és ha ez valóban megtörténik, akkor Marosvásárhely és Kolozsvár között már egyhuzamban lehet majd autópályán közlekedni.

Zajlanak a munkálatok az A3-as autópálya maroskecei csomópontjánál – Fotó: Pro infrastruktúra Egyesület
Zajlanak a munkálatok az A3-as autópálya maroskecei csomópontjánál – Fotó: Pro infrastruktúra Egyesület

Romániának nincs oka az ünneplésre azért sem, mert a szakértők szerint nem 1000, hanem legalább 3000 kilométer autópályára és gyorsforgalmi útra van szüksége. Ráadásul a régió államai – terület- és lakosságarányosan – sokkal jobban állnak ezen a téren. Mindenekelőtt a feleakkora területű és népességű Magyarország, ahol az autópálya-hálózat hossza az Eurostat 2022-es adatai szerint meghaladja az 1800 kilométert. Bulgáriában az autópályák hossza még nem érte el az 1000 kilométeres mérföldkövet, a 2021-es adatok szerint még csak 886 kilométernél tart. Ezzel szemben Románia déli szomszédjánál jobb a sztrádakilométerek aránya a területhez és a népességhez képest. Ugyanakkor Szerbia, Horvátország és Szlovénia is sokkal jobban áll ezen a téren.

Pénzhiány, hanyagság, bürokrácia

Romániában a kommunista diktatúra idején épültek az első autópályák: 96 kilométer Bukarest és Pitești, illetve 17 kilométer Bukarest és Konstanca között. A rendszerváltás óta eltelt 33 évben a múlt héten átadott szakasszal együtt kevesebb mint 900 kilométer autópálya készült el, ami évi mintegy 27 kilométeres teljesítményt jelent. Valamivel jobb – évente 40 kilométer – ez az arány, ha 2000-től számolunk, ugyanis 1989 után valójában csak az ezredfordulótól folytatódtak az országban az sztrádaépítések. A Pró Infrastruktúra Egyesület ügyvezetője, a román Szabad Európa Rádió által idézett Ionuț Ciurea szerint ilyen körülmények között is Romániának legalább 2000 kilométeres autópálya-hálózattal kellene már rendelkeznie.

A krónikus pénzhiány mellett több oka is van annak, hogy a romániai autópálya-építés ennyire vontatottan halad. Az elmúlt két évtizedben nem egyszer fordult elő, hogy egy sztrádaszakasz megvalósíthatósági tanulmánya köszönőviszonyban sem volt a terepviszonyokkal, sokszor a kivitelezők képtelenek voltak teljesíteni a szerződésben vállalt határidőket, és azt is megtörtént, hogy az állam kénytelen volt szerződést bontani a kivitelezővel, és évekig parlagon maradtak a már elkezdett munkálatok. Erre ismét a legjobb példa az észak-erdélyi autópálya, amelyet az amerikai Bechtel kezdett el építeni 2003-ban. A román állam tíz év után, 2013-ban szerződést bontott a rendkívül magas árakkal dolgozó amerikai vállalattal, amely addigra csak 52 kilométer autópályát épített meg a beígért 415 kilométerből, brutális összegért, 1,4 milliárd euróért.

Több autópályaprojekt azért akadt el, mert a megvalósíthatósági tanulmány készítői nem vettek figyelembe környezetvédelmi szempontokat. Jelenleg például azért hiányzik kilenc kilométer a Lugos-Déva autópályából, mert a Temes megyei Marzsina és a Hunyad megyei Holgya közötti részen alagutakat kellett volna fúrni a vándorló vadállatok számára. Erre már korábban felhívták a kivitelező figyelmét a környezetvédelmi hatóságok, de a munkálatok csak idén nyáron kezdődtek el. A Lugos-Déva sztráda építését más is hátráltatta: egy temető, amelynek nyoma sem volt a megvalósíthatósági tanulmányban.

Átjáró a vadállatok számára a Lugos-Déva autópálya fölött. Ezek a vadfolyosók azonban nincsenek mindenhol megépítve – Fotó: Pro Infrastruktúra Egyesület
Átjáró a vadállatok számára a Lugos-Déva autópálya fölött. Ezek a vadfolyosók azonban nincsenek mindenhol megépítve – Fotó: Pro Infrastruktúra Egyesület

Az egyik legnagyobb problémát, a bürokráciát éppen a miniszterelnök nevezte nevén a napokban, amikor Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter társaságában meglátogatta az épülő Ploieşti-Buzău autópályát. Marcel Ciolacu a helyszínen szerzett tudomást arról, hogy a Pietroasele-Buzău szakasz kivitelezése azért késik, mert a kivitelezésére kiírt versenytárgyalás nyertesét már tavaly ilyenkor kijelölte ugyan a CNAIR, de az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) még mindig nem döntött a nyertes cég versenytársainak fellebbezéséről. „A hab a tortán az volt, amikor két hónappal ezelőtt közölték velünk, hogy a tavaly augusztus-szeptemberben hozott döntésünk mégiscsak jó, miután ők voltak azok, akik azt mondták, hogy nem jó. (...) A CNSC-s urak egyike sem bíró, de nem is felelnek például ezért az egy év késlekedésért” – mondta a miniszterelnöknek a helyszínen Grindeanu. Ciolacu erre úgy reagált: az óvásokat elbíráló intézmény vezetői is észrevehetnék már, hogy „változtak az idők”. Hozzátette, „talán a parlamentnek is fel kell ismernie, hogy a CNSC-t át kell szervezni”.

Jövőre 250 kilométer épülhet?

A szállításügyi miniszter mindenesetre a romániai sztrádaépítések felgyorsítását ígéri. Grindeanu a Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti szakasz átadásakor meggyőződését fejezte ki, hogy a következő ezer kilométerre nem kell majd újabb 30 évet várni. Ezt azzal támasztotta alá, hogy csaknem 760 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út megépítésére már aláírták a szerződést, és ezeknek öt éven belül el kell készülniük. További 500 kilométerre kiírták a versenytárgyalást, így optimista abban a tekintetben, hogy legkésőbb 2030-ig elkészül az újabb 1000 kilométer. Hozzátette: szerinte „abszolút kivitelezhető”, hogy 2024 végéig átadjanak legalább 250 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat.

Az mindenesetre biztató, hogy a múlt héten három infrastrukturális szerződést írtak alá ünnepélyes keretek között a szállításügyi minisztérium székhelyén. Az egyik a Nagyszeben és Fogaras közötti sztráda 16,26 km hosszú 4-es szakaszának és az autópályát az 1-es országúttal összekötő 5,6 kilométeres útnak a megépítéséről, a másik a Bukarestet elkerülő A0-s sztráda 17,5 km hosszú 1-es szakaszának, a harmadik pedig az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya Leghin és Târgu Neamţ közötti 30 km-es szakaszának a megépítésére vonatkozik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!