Grindeanu szerint valós esély van arra, hogy év végéig átadják a forgalomnak a Maroskece-Aranyosgyéres sztrádaszakaszt

2023. augusztus 9. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Év végéig átadhatják a forgalomnak az A3-as, észak-erdélyi autópálya Maroskece (Cheţani) és Aranyosgyéres (Câmpia Turzii) közötti, 15,7 kilométeres szakaszát – nyilatkozta a szállításügyi miniszter. Sorin Grindeanu szerdán tett munkalátogatást a sztrádaszakasz építőtelepén.

A helyszínen adott nyilatkozatában emlékeztetett, az építési munkálatok eredetileg 2016-ban kezdődtek el, de nem haladtak a megfelelő ütemben, ezért szerződést bontottak az építőcéggel, és újabb versenytárgyalást írtak ki az autópálya-szakasz megtervezésére és kivitelezésére. Ezt a Strabag-Geiger társulás nyerte meg, amely tavaly ősszel látott munkához. „Azóta nagyon jó ütemben haladnak a munkálatok, és optimisták vagyunk, hogy az év végére át tudjuk adni a forgalomnak ezt a sztrádaszakaszt” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ehhez kedvező időjárásra is szükség van, mert ha sokat esik, lassul a munkatempó.

A Maroskece és Aranyosgyéres közötti, 15,7 kilométer hosszú sztrádaszakaszt a Strabag Kft. és a Geiger Transilvania Kft. alkotta cégtársulás építi a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal (CNAIR) kötött, mintegy 420 millió lej értékű szerződés alapján. A szerződést tavaly októberben írták alá, a kivitelezés határideje 2024 augusztusa. A korábbi építővel, a Stracóval kötött szerződés felmondásáig a munkálatok 39 százaléka készült el.

Az észak-erdélyi, A3-as autópálya több mint egy évtizede épül, és az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakasz átadása azt jelentené, hogy autópályán lehet majd eljutni Marosvásárhelyről Kolozsvárra, egész pontosan Magyarnádasig. A Magyarnádastól a magyar határig tartó szakaszok építése viszont még mindig lassan halad.

A Pro Infrastructura Egyesület nyár eleji összesítése szerint a munkálatok a Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti szakaszon állnak a legjobban, közel vannak ahhoz, hogy befejezzék. Ezzel szemben a Magyarnádas és Magyarzsombor közötti szakasz munkálatainak mintegy 60 százaléka készült el, és úgy becsülték, hogy 2025 nyarán adhatják át. A Magyarzsombor és Vaskapu közötti szakaszon még rosszabbul álltak a munkákkal, de ha minden jól megy, akkor 2025 nyarán ezt is átadhatják.

Grindeanu egyébként az A3-es autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közötti, illetve a Magyarzsombor és Vaskapu közötti sztárdaszakaszok munkálatait is megnézte, és a Facebookon közétett bejegyzése szerint elégedett volt az országos helyreállítási tervből (PNRR) finanszírozott szakaszokon (összesen 42,3 km) folyó munkával. Megjegyzi, a Magyarnádos és Nádasszentmihály között részén földcsuszamlások nehezítik a munkát, ott a CNAIR-nak augusztus elején új pályázatot is kellett kiírjon. A miniszter azt reméli viszont, hogy a Magyarzsombor és Vaskapu közötti 12,2 kilométeres szakaszt már jövőre átadhatják a forgalomnak.

A Vaskapu és Szilágynagyfalu közötti 41 kilométeres szakasz megépítése még csupa bizonytalanság, megtippelni se nagyon lehet, hogy mikorra készülnek el, pláne, hogy egy 3 kilométeres alagutat is meg kellene építeniük a Meszesen keresztül. A Brettyószéplak és Bisztraterebes, illetve a Bisztraterebes és Bihar közötti szakaszokon (különböző fázisban ugyan, de) most zajlik a licit arról, hogy végül kik építhetik meg. A Bihar és Bors II. határátkelő között szakasz már elkészült.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!