Románia 30 nappal meghosszabbíthatja az ukrán gabona importtilalmát

2023. szeptember 18. – 14:04

Románia 30 nappal meghosszabbíthatja az ukrán gabona importtilalmát
Denisz Smihal ukrán és Marcel Ciolacu román kormányfő augusztus 18-án Bukarestben – Fotó: Ukrajna romániai nagykövetsége / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Kérni fogja a mezőgazdasági és a gazdasági minisztériumot, hogy közös rendelettel hosszabbítsák meg 30 nappal az ukrán gabona behozatali tilalmát, jelentette be Marcel Ciolacu román miniszterelnök a News.ro szerint. Megismételte ugyanakkor, amit a kormány péntek este közölt: várják a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó intézkedésekről szóló ukrán javaslatot.

Ciolacu hangsúlyozta, hogy mióta az Európa Bizottság közölte, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó, szeptember 15-én lejárt, öt uniós tagállamban érvényes behozatali tilalmat, egyetlen kilogramm ukrán gabonát sem importáltak Romániába. „Ez egyfajta gentlemen’s agreement volt köztem és az ukrán miniszterelnök között, amelyet mindketten betartottunk” – fogalmazott Ciolacu. Ha felmerül az igény arra, hogy ukrán gabonát hozzanak be Romániába, akkor kérni fogja a behozatali tilalom 30 napos meghosszabbítását, „amíg a dolgok tisztázódnak”, tette hozzá a miniszterelnök.

A román gazdák érdekvédelmi szövetségei korábban kérték az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt.

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia az EB döntése nyomán már bejelentette, hogy a továbbiakban is fenntartja az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, mire Kijev közölte, hogy pert indít a három ország ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Bulgária múlt héten bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az importtilalmat, a bolgár gazdák azonban a Giurgiu-Rusze és a Vidin-Calafat román-bolgár határátkelők blokádjával tiltakoznak hétfőn és kedden az Európai Bizottság döntése ellen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!