Románia 30 nappal meghosszabbíthatja az ukrán gabona importtilalmát

2023. szeptember 18. – 14:04

Románia 30 nappal meghosszabbíthatja az ukrán gabona importtilalmát
Denisz Smihal ukrán és Marcel Ciolacu román kormányfő augusztus 18-án Bukarestben – Fotó: Ukrajna romániai nagykövetsége / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Kérni fogja a mezőgazdasági és a gazdasági minisztériumot, hogy közös rendelettel hosszabbítsák meg 30 nappal az ukrán gabona behozatali tilalmát, jelentette be Marcel Ciolacu román miniszterelnök a News.ro szerint. Megismételte ugyanakkor, amit a kormány péntek este közölt: várják a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó intézkedésekről szóló ukrán javaslatot.

Ciolacu hangsúlyozta, hogy mióta az Európa Bizottság közölte, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó, szeptember 15-én lejárt, öt uniós tagállamban érvényes behozatali tilalmat, egyetlen kilogramm ukrán gabonát sem importáltak Romániába. „Ez egyfajta gentlemen’s agreement volt köztem és az ukrán miniszterelnök között, amelyet mindketten betartottunk” – fogalmazott Ciolacu. Ha felmerül az igény arra, hogy ukrán gabonát hozzanak be Romániába, akkor kérni fogja a behozatali tilalom 30 napos meghosszabbítását, „amíg a dolgok tisztázódnak”, tette hozzá a miniszterelnök.

A román gazdák érdekvédelmi szövetségei korábban kérték az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt.

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia az EB döntése nyomán már bejelentette, hogy a továbbiakban is fenntartja az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, mire Kijev közölte, hogy pert indít a három ország ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Bulgária múlt héten bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az importtilalmat, a bolgár gazdák azonban a Giurgiu-Rusze és a Vidin-Calafat román-bolgár határátkelők blokádjával tiltakoznak hétfőn és kedden az Európai Bizottság döntése ellen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!