Ukrajna beperli Magyarországot is az ukrán gabona behozatali tilalmának önkéntes meghosszabbítása miatt

2023. szeptember 18. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát – jelentette be a Politico hírlevelének adott interjúban Tarasz Kacska, gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes, szúrta ki a Hvg.

„Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek, ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást” – mondta a képviselő vasárnap este. Szerinte a három ország szembenállása nem csak az Európai Unió ügye, hanem felveti azt is, vajon a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében beszél. Kacska szerint Magyarország döntése pusztán politikai nyilatkozat, a lengyel behozatali tilalom azonban súlyos következményekkel járhat az ukrán exportra. Ezért Kijev azt is kilátásba helyezte, hogy ha Varsó nem vonja vissza a döntését, akkor ők is megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát Ukrajnába. A pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezik majd.

Nagy István agrárminiszter pénteki közleménye szerint a Magyarországon érvényes, kiterjesztett behozatali tilalom többek között az Ukrajnából származó gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is vonatkozik, ugyanakkor hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek magyar területen történő átszállítását. A tranzitszállítmányokat a hatóságok, az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket, és Magyarország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját, fogalmazott a miniszter.

Nagy István agrárminiszter az ukrán mezőgazdasági termékek importszabályozásáról tartott sajtótájékoztatóján a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2023. május 13-án – Fotó: Vajda János / MTI
Nagy István agrárminiszter az ukrán mezőgazdasági termékek importszabályozásáról tartott sajtótájékoztatóján a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2023. május 13-án – Fotó: Vajda János / MTI

Az Európai Unió májusban engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védje a helyi gazdákat. A Bizottság végül azért döntött a tilalom feloldása mellett, mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban.

A gabonavita hátteréről és előzményeiről itt írtunk részletesebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!