Az ukrán gabona behozatali tilalmának egyoldalú meghosszabbítását kérik a romániai gazdák

2023. szeptember 15. – 17:06

Az ukrán gabona behozatali tilalmának egyoldalú meghosszabbítását kérik a romániai gazdák
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai gazdák az ukrán gabonafélék és olajos magvak behozatali tilalmának 2023. szeptember 15. utáni meghosszabbítását követelik, hogy elkerüljék és korlátozzák a hazai termelők veszteségeit, a versenyképességük csökkenését és Románia gabonaexportőri pozíciójának gyengülését – idézi a Román Gazdák Klubjának pénteken közzétett nyílt levelét az Agerpres.

Az aláírók szerint a határidő lejárta bizonytalan helyzetet teremt, ami súlyosan érinti a kelet-európai régió mezőgazdasági termelőinek versenyképességét. Ezért a Román Gazdák Klubja olyan intézkedéseket vár el a kormánytól, amelyek hozzájárulnak az ágazat újjáélesztéséhez és a romániai farmok versenyképességének növeléséhez.

Az egyik javaslatuk az, hogy a kormány szeptember 15. után egyoldalúan hosszabbítsa meg az ukrán gabonafélék és olajos magvak behozatalának tilalmát a háború végéig, és szigorú ellenőrzések révén gondoskodjon az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitfeltételeinek betartásáról.

A gazdák emellett tonnánként legalább 30 euró kárpótlást kérnek az uniós költségvetésből a szállítási díjak emelkedésének kompenzálására, emlékeztetve arra, hogy a drágulást az ukrán gabonatranzit által gyakorolt nyomás okozta. Ugyanakkor javasolják az Agrárhitel-projekt sürgős beindítását, ami segíthet a hazai termelők pénzügyi stabilitásának biztosításában, elsősorban az idén ősszel esedékes számlákkal összefüggésben.

A gazdák arra is kérik a kormányt: tekintettel az ukrán mezőgazdasági termékek folyamatos tranzitjára, tegyen politikai és diplomáciai lépéseket annak érdekében, hogy a romániai kikötői és közúti infrastruktúra fejlesztésére különítsenek el uniós forrásokat.

Nyílt levelükben megemlítik, hogy Románia csupán 2022-ben termett gabonája értékesítésekor több mint 3 milliárd eurós veszteséget szenvedett el, a 2023-ra eddig becsült veszteség pedig több mint 1,3 milliárd euró lesz a regionális gabonapiac zavarai, a logisztikai költségek jelentős növekedése, valamint az ukrán gabonafélékre kivetett vámok lemondása miatt.

Hozzáteszik: mivel a búzatermelés az előző évhez képest idén mindössze 10 százalékkal nőtt, a becslések szerint a hazai mezőgazdasági vállalkozók forgalma ebben az évben mintegy 30 százalékkal fog csökkenni, ami veszélyezteti az ágazat túléléséhez szükséges bevételeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!