Az ukrán gabona behozatali tilalmának egyoldalú meghosszabbítását kérik a romániai gazdák

2023. szeptember 15. – 17:06

Az ukrán gabona behozatali tilalmának egyoldalú meghosszabbítását kérik a romániai gazdák
Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai gazdák az ukrán gabonafélék és olajos magvak behozatali tilalmának 2023. szeptember 15. utáni meghosszabbítását követelik, hogy elkerüljék és korlátozzák a hazai termelők veszteségeit, a versenyképességük csökkenését és Románia gabonaexportőri pozíciójának gyengülését – idézi a Román Gazdák Klubjának pénteken közzétett nyílt levelét az Agerpres.

Az aláírók szerint a határidő lejárta bizonytalan helyzetet teremt, ami súlyosan érinti a kelet-európai régió mezőgazdasági termelőinek versenyképességét. Ezért a Román Gazdák Klubja olyan intézkedéseket vár el a kormánytól, amelyek hozzájárulnak az ágazat újjáélesztéséhez és a romániai farmok versenyképességének növeléséhez.

Az egyik javaslatuk az, hogy a kormány szeptember 15. után egyoldalúan hosszabbítsa meg az ukrán gabonafélék és olajos magvak behozatalának tilalmát a háború végéig, és szigorú ellenőrzések révén gondoskodjon az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitfeltételeinek betartásáról.

A gazdák emellett tonnánként legalább 30 euró kárpótlást kérnek az uniós költségvetésből a szállítási díjak emelkedésének kompenzálására, emlékeztetve arra, hogy a drágulást az ukrán gabonatranzit által gyakorolt nyomás okozta. Ugyanakkor javasolják az Agrárhitel-projekt sürgős beindítását, ami segíthet a hazai termelők pénzügyi stabilitásának biztosításában, elsősorban az idén ősszel esedékes számlákkal összefüggésben.

A gazdák arra is kérik a kormányt: tekintettel az ukrán mezőgazdasági termékek folyamatos tranzitjára, tegyen politikai és diplomáciai lépéseket annak érdekében, hogy a romániai kikötői és közúti infrastruktúra fejlesztésére különítsenek el uniós forrásokat.

Nyílt levelükben megemlítik, hogy Románia csupán 2022-ben termett gabonája értékesítésekor több mint 3 milliárd eurós veszteséget szenvedett el, a 2023-ra eddig becsült veszteség pedig több mint 1,3 milliárd euró lesz a regionális gabonapiac zavarai, a logisztikai költségek jelentős növekedése, valamint az ukrán gabonafélékre kivetett vámok lemondása miatt.

Hozzáteszik: mivel a búzatermelés az előző évhez képest idén mindössze 10 százalékkal nőtt, a becslések szerint a hazai mezőgazdasági vállalkozók forgalma ebben az évben mintegy 30 százalékkal fog csökkenni, ami veszélyezteti az ágazat túléléséhez szükséges bevételeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!