Románia az ukrán cselekvési terv bemutatása után dönt a gabonaimport tilalmának meghosszabbításáról

2023. szeptember 16. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti kormány megvárja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló, hétfőre ígért ukrán cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló intézkedésekről, írta az MTI.

A román kormány péntek esti közleményében arra reagált, hogy az Európai Bizottság (EB) nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat.

Bukarest jelezte: sajnálattal vette tudomásul, hogy nem született európai megoldás az ukrajnai gabonaimport korlátozásának meghosszabbítására, ahogyan azt az érintett országok igényelték.

Románia kormánya állandó kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és az ukrán féllel, hogy meggyőződjék róla, miként fogja az ukrán termékek importjának hatásait korlátozni hivatott, az EB által javasolt új mechanizmus megakadályozni az uniós tagállamok belső piacának torzulását, amelyet eddig az ukrán mezőgazdasági termékek importjának korlátozása előzött meg – zárul a bukaresti kormányközlemény.

A román gazdák érdekvédelmi szövetségei kérték az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt.

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia az EB döntése nyomán már bejelentette, hogy a továbbiakban is fenntartja az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. Bulgária már csütörtökön bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az importtilalmat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az Európai Bizottság döntését. Mint az X-en (korábban Twitter) olvasható posztjában fogalmazott, a korlátozás feloldása a valódi egység és a bizalom példája. A magyar, lengyel és szlovák egyéni tilalmi döntéssel kapcsolatban pedig azt írta, hogy ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, Ukrajna civilizáltan fog válaszolni, és Kijev várhatóan a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért, írta a Telex.

Májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját a helyi gazdák védelmében. A brüsszeli testület most arra a következtetésre jutott, hogy a május óta bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban „megszűntek a piaci torzulások”.

Kijev beleegyezett abba, hogy hatékony intézkedéseket vezet be az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére, miután szeptember 15-én az ideiglenes intézkedések érvényüket vesztik. Ezek között olyan szabályozási lépések is lesznek, amelyek visszafogják a gabonakínálat megugrását, például egy e célt szolgáló exportengedélyezési rendszer. Ukrajnának legkésőbb hétfőig cselekvési tervet kell benyújtania az Európai Bizottságnak a tervezett intézkedésekről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!