Hat olyan állami vállalatot listázott a sajtó, amelyeknek adósságai 10 milliárd lejt tesznek ki

2023. augusztus 7. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

A költségvetési hiányról szóló vitába dobta be a Presshub portál azt a listát is, amely a legnagyobb adósságokat felhalmozott állami tulajdonú vállalatokat tartalmazza. Ezek a következők:

  • Országos Kőszénársaság (CNH – évek óta fizetésképtelen) – 5,199 milliárd lej (1 milliárd euró);
  • CFR Marfă, a román vasúttársaság áruszállító részlege – 2,162 milliárd lej (több mint 500 millió euró), amelynek nagy része az elmúlt két évben halmozódott fel;
  • A Hunyad megyei energetikai komplexum – 1,747 milliárd lej adósság
  • A Román Országos Vasúttársaság (SNCFR) – 1,276 milliárd lej tartozás
  • Országos Szénvállalat – 418,7 millió lej hátralék
  • TAROM – 77 millió lej tartozás

A PressHub azt is írja, hogy nagyon kicsi az esély arra, hogy az állam valaha is behajtja ezeket az adósságokat. Az állami tulajdonú vállalatok adósságai a teljes államháztartási hiány egyötödét teszik ki.

Amint a Transtelexen többször is írtunk róla, az elmúlt hónapokban szédítő tempóban nőtt a deficit: míg az idei első két hónap után 17 milliárd lejes (GDP-arányosan 1,07 százalékos) volt a hiány, öt hónap után már 37 milliárd lej (2,32 százalék), és becslések szerint az első félév végén 49 milliárd lejre (3 százalékra) duzzad. És a Ciolacu-kormány számára már az vált nyilvánvalóvá, hogy a deficit csökkentéséhez nem elég takarékoskodni, az állam bevételein is növelni kell. Ezért ezekben a napokban a koalíció egy vaskos, részben a Világbank ajánlásaiból inspirálódott intézkedéscsomagról vitázik, amely már az adókhoz és az adókedvezményekhez is alaposan hozzányúl, így az átlagpolgárok egy részét is közvetve érinti.

A sajtóba kiszivárgott csomagok még távol állnak a véglegesítéstől. Az sem világos, hogy szeptember elsejétől vagy már augusztus elsejétől lépne-e hatályba, és még az is elképzelhető, hogy a tervezett rendelkezések egy részét csak jövőre, vagy egyáltalán nem alkalmaznák. Mindenesetre a kiszivárgott tervezetekből körvonalazódó jövőkép egyáltalán nem rózsás, a kritikusok szerint, sem a kötségvetéshiányra nem jelent megoldást, és bizonyos ágazatok fejlődését is megakaszthatja, sőt, teljesen tönkreteheti a kormány azokkal az intézkedésekkel, amelyeket most készül elfogadni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!