Vizsgálja az Európai Bizottság a Blue Air román légitársaságnak nyújtott állami mentőcsomagot

2023. április 17. – 15:13

Vizsgálja az Európai Bizottság a Blue Air román légitársaságnak nyújtott állami mentőcsomagot
Fotó: a Blue Air légitársaság Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Részletesen kivizsgálja az Európai Bizottság, hogy a fizetésképtelenné vált Blue Air román légitársaságnak nyújtott állami mentőcsomag megfelel-e az európai uniós normáknak, írta a G4media.ro.

2020 augusztusában az Európai Bizottság két kormányintézkedést hagyott jóvá a Blue Air javára: körülbelül 28 millió EUR (kb. 137 millió RON) összegű állami garanciát a koronavírus világjárvány miatt elszenvedett károk megtérítésére és körülbelül 34 millió EUR (körülbelül 164 millió RON) összegű állami garanciát egy mentőkölcsönre, amely a Blue Air hat hónapos likviditási szükségleteit fedezte volna.

Románia vállalta, hogy a mentőkölcsönre adott állami garanciát hat hónap elteltével megszünteti, vagy ismerteti az Európai Bizottságnak a Blue Air felszámolási tervét vagy átfogó szerkezetátalakítási tervét az állami támogatás értékelése érdekében.

A román kormány először 2021 áprilisában közölte, hogy milyen tervet dolgozott ki a Blue Air megmentésére a 2020 augusztusától 2025 szeptemberéig tartó időszakra. Eszerint a mentőkölcsönre vonatkozó garanciát hat évre hosszabbítják, lehetővé téve, hogy a támogatást 2026-ig fizetésse vissza a cég, továbbá szerkezetátalakítási intézkedéseket és magánfinanszírozást irányoz elő.

Az Európai Bizottság szerint azonban kérdéses, hogy ez az állami mentőcsomag megfelel-e az európai uniós normáknak, ezért megvizsgálják, hogy:

  • a szerkezetátalakítási terv képes-e helyreállítani a Blue Air hosszú távú életképességét további vagy folyamatos állami támogatás nélkül;
  • a Blue Air saját hozzájárulása vagy piaci hozzájárulása a szerkezetátalakítási költségekhez valós, tényleges, elegendő és támogatásmentes-e;
  • a légiközlekedési szolgáltatások belső piacán a szerkezetátalakítási támogatás által okozott versenytorzulások korlátozására megfelelő intézkedések állnak-e rendelkezésre.

A szállított utasok számát tekintve 2022 őszéig a Blue Air a legnagyobb román légitársaság volt. A társaság pénzügyi gondjai azonban sok évre nyúltak vissza és 2022. szeptember 6-án a környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó Környezetvédelmi Alappal szemben fennálló tartozásai miatt a társaság számláit zárolták. A döntés után a fapados légitársaság vezetősége bejelentette: felfüggesztik a tevékenységüket, és számos járatot törölnek. Azt ígérték viszont – miután a hatóságok döntése nyomán újra hozzáfértek a számláikhoz –, hogy október 10-én folytatják a tevékenységüket.

Végül a vállalat október 10-én sem indította újra a járatait, november közepén pedig a román állammal szemben fennálló adóssága miatt a Blue Air részvényeinek 75%-a az Állami Vagyonkezelő Hatóság (AAAS) kezelésébe került.

A bukaresti törvényszék március végén fogadta el a Blue Air fizetésképtelenségre vonatkozó kérését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!