Fizetésképtelenné vált a Blue Air román légitársaság

2023. március 22. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti törvényszék kedden elfogadta a Blue Air Aviation Rt. légitársaság fizetésképtelenségre vonatkozó kérését – írja a Libertatea.

A cég fizetésképtelenné nyilvánítását a múlt héten egy 85 munkavállalóból álló csoport is kérelmezte, akik az elmaradt béreket próbálják behajtani. A kérelmüket ugyan még nem tárgyalta kedden a törvényszék, de a bírák elfogadták a Blue Air erre vonatkozó – az ügy részeként benyújtott – beadványát. A törvényszék egyúttal az Infinexa Restructuring SRPL és a Mușat & Asociații – Restructuring\Insolvency SPRL cégeket nevezte ki a vállalat csődbiztosainak, amelyek 7000 lejes fizetést kapnak az adós vagyonából.

A szállított utasok számát tekintve 2022 őszéig a Blue Air a legnagyobb román légitársaság volt. A társaság pénzügyi gondjai azonban sok évre nyúltak vissza, 2022. szeptember 6-án a környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó Környezetvédelmi Alappal szemben fennálló tartozásai miatt a társaság számláit zárolták. A döntés után a fapados légitársaság vezetősége bejelentette: felfüggesztik a tevékenységüket, és számos járatot törölnek. Azt ígérték viszont – miután a hatóságok döntése nyomán újra hozzáfértek a számláikhoz –, hogy október 10-én folytatják a tevékenységüket.

Végül a vállalat október 10-én sem indította újra a járatait, azt viszont bejelentették, hogy potenciális befektetőkkel, valamint a hitelezőkkel, így Románia kormányával is tárgyalásokat folytatnak. November közepén aztán a román állammal szemben fennálló adóssága miatt a Blue Airt gyakorlatilag államosították, a társaság részvényeinek 75%-a az Állami Vagyonkezelő Hatóság (AAAS) kezelésébe került.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!