Közzétették a tervezetet: hat hónapig a tavaly márciusi szinten maximálnák az RCA-díjakat

2023. március 22. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

A biztosítótársaságoknak hat hónapig a tavaly márciusban alkalmazott díjakat kell alkalmazniuk a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) piacon – áll abban a határozattervezetben, amelyet a pénzügyminisztérium bocsátott közvitára. A maximált díjakat a határozat hatálybalépésétől kell alkalmazniuk a társaságoknak. Az intézkedés persze csak az újonnan kibocsátott biztosítási kötvények esetén lesz érvényes.

A tervezet azt is előírja, hogy ha a 2023. március 1-jén érvényes díj alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az alacsonyabb díjszabást kell alkalmazni. A határozattervezet ugyanakkor a közvetítői jutalékok mértékét is maximálja 8%-ban.

A javaslat arról is rendelkezik, hogy a megszabottnál magasabb biztosítási díjak alkalmazása szabálysértésnek minősül és ezer lejtől ötvenezer lejig terjedő bírsággal büntetendő. Emellett – a szabálysértés súlyosságától függően – a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság kiegészítő büntetést szabhat ki.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság pénteken jelentette be, hogy megvonja az Euroins Románia biztosító működési engedélyét, és kezdeményezi a csődeljárás elindítását a társaság ellen. A hatóság közleménye szerint a biztosítónak komoly pénzügyi nehézségei voltak, a társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik. Közben az ASF biztosítási piacért felelős alelnöke is nyilatkozott a döntésről, Cristian Roșu szerint az Euroins csődjével végre rend lesz a piacon, de arra számít, hogy emelkedni fognak az RCA-díjak, ezért hatósági ár bevezetésére lehet szükség.

Mit kell tudniuk az Euroins ügyfeleinek?

Az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni. Ebben az esetben az ügyfelek kártérítést kapnak, a biztosítási díj ellenértékét a szerződésből hátramaradt időszakra a Biztosítási Garanciaalap fizeti ki.

Baleset esetén a kárrendezési igénnyel szintén a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!