Jelenleg egyetlen alkalmazott dolgozik az állami kézbe került Blue Airnél

2023. január 17. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Blue Airnél jelenleg egyetlen alkalmazott dolgozik, és nem lehet tudni, hogy mi lesz azzal a körülbelül 230 ezer megkárosított ügyféllel, akik foglalással rendelkeztek az ősszel leálló fapados légitársaság járataira – ismerte be a Digi24-nek Daniel Geantă, annak az Állami Vagyonkezelő Hatóságnak (AAAS) az elnöke, amely decemberben átvette a légitársaság részvényeinek 75%-át.

Mint arról korábban írtunk, az átvételt az tette lehetővé, hogy a román kormány korábban úgy adott 300 millió lej értékű hitelt a koronavírus-járvány hatásai miatt bajban lévő légitársaságnak, hogy a kölcsön fedezetét többek között a légitársaság részvényeinek 75%-a képezte.

„A Blue Airnél jelenleg egyetlen alkalmazott van, a gazdasági igazgató. A hölgy jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy minden szükséges iratot a rendelkezésünkre tudjon bocsátani. A pénzügyi helyzettel, a követelésekkel, az alkalmazottakkal kapcsolatban kértünk dokumentumokat, a helyzet ugyanis jelenleg nem túl világos” – nyilatkozta a helyzetről Geantă a hírcsatornának. Hozzátette: az is gondot okoz, hogy a légitársaság vezérigazgatója már korábban lemondott, ezért nincs ki aláírja a pénzügyi jelentéseket, lezárja a munkaszerződéseket, illetve a hitelezőkkel való tárgyalásokon sincs olyan személy, aki képviselhetné a társaságot.

Geantă nem kevésbé festett pesszimista képet akkor sem, amikor annak a mintegy 230 ezer utasnak a kilátásairól kérdezték, akiket érintettek a légitársaság felfüggesztett tevékenységével párhuzamosan bejelentett járattörlések. Ezzel kapcsolatban elmondta, a pénzügyi helyzet katasztrofális, nagyon kevés pénz van a vállalat számláin. „Ilyesmiről (az utasoknak fizetett kártérítésről szerk. megj.) addig nem beszélhetünk, amíg nincs nagyon tiszta képünk a vállalat pénzügyi helyzetéről. Attól függően tudunk majd konkrétumokról beszámolni, hogy mennyi pénzt tudunk előteremteni” – mondta az AAAS elnöke.

A szállított utasok számát tekintve 2022 őszéig a Blue Air a legnagyobb román légitársaság volt. A társaság pénzügyi gondjai azonban sok évre nyúltak vissza, 2022. szeptember 6-án a környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó Környezetvédelmi Alappal szemben fennálló tartozásai miatt a társaság számláit zárolták. A döntés után a fapados légitársaság vezetősége bejelentette: felfüggesztik a tevékenységüket, és számos járatot törölnek. Azt ígérték viszont – miután a hatóságok döntése nyomán újra hozzáfértek a számláikhoz –, hogy október 10-én folytatják a tevékenységüket.

Végül a vállalat október 10-én sem indította újra a járatait, azt viszont bejelentették, hogy potenciális befektetőkkel, valamint a hitelezőkkel, így Románia kormányával is tárgyalást folytatnak. November közepén aztán a román állammal szemben fennálló adóssága miatt a Blue Airt gyakorlatilag államosították, a társaság részvényeinek 75%-a az AAAS kezelésébe került.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!