Állami kézbe kerülhet a Blue Air

2022. november 17. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Blue Air részvényeinek 75%-a állami kézbe kerülhet, a légitársaságot az Országos Eszközkezelő Hatóság veheti át – írja a Ziarul Financiar. A gazdasági lap a Blue Air képviselőit is megkereste. Az ügyben nyilatkozó meg nem nevezett forrás szerint a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő, és működését felfüggesztő légitársaság vezetőségét értesítették a hatóságok az átvétellel kapcsolatos folyamatok megkezdéséről. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a vállalat mikortól kerülhet az állam többségi tulajdonába.

Ahogy arra a ZF is emlékeztet, az átvételt az teszi lehetővé, hogy Románia korábban úgy adott 300 millió lej értékű hitelt a koronavírus-járvány hatásai miatt bajban lévő légitársaságnak, hogy a kölcsön fedezetét többek között a légitársaság részvényeinek 75%-a képezte.

A 300 millió lejes Exim Banktól kapott hitelből a Blue Air a Ziarul Financiar szerint eddig semennyit sem fizetett vissza, a törlesztést 2021 novembere óta az állam vállalta magára. Az állami támogatások jogi keretét megállapító sürgősségi kormányrendelet ugyanakkor azt írja elő a gazdasági lap szerint, hogy amennyiben a társaság nem fizeti ki a tartozását, a kormány átveszi annak részvényeit.

A Blue Air részvényeinek 76,18%-át jelenleg a 2019-ben alapított Airline Invest társaság tulajdonolja.

A társaság szeptember elején jelentette be, hogy mivel a hatóságok zárolták a számláit, felfüggeszti a működését. Arról, hogy miként került ilyen nehéz helyzetbe a fapados légitársaság, itt írtunk részletesen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!