Állami kézbe kerülhet a Blue Air

2022. november 17. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Blue Air részvényeinek 75%-a állami kézbe kerülhet, a légitársaságot az Országos Eszközkezelő Hatóság veheti át – írja a Ziarul Financiar. A gazdasági lap a Blue Air képviselőit is megkereste. Az ügyben nyilatkozó meg nem nevezett forrás szerint a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő, és működését felfüggesztő légitársaság vezetőségét értesítették a hatóságok az átvétellel kapcsolatos folyamatok megkezdéséről. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a vállalat mikortól kerülhet az állam többségi tulajdonába.

Ahogy arra a ZF is emlékeztet, az átvételt az teszi lehetővé, hogy Románia korábban úgy adott 300 millió lej értékű hitelt a koronavírus-járvány hatásai miatt bajban lévő légitársaságnak, hogy a kölcsön fedezetét többek között a légitársaság részvényeinek 75%-a képezte.

A 300 millió lejes Exim Banktól kapott hitelből a Blue Air a Ziarul Financiar szerint eddig semennyit sem fizetett vissza, a törlesztést 2021 novembere óta az állam vállalta magára. Az állami támogatások jogi keretét megállapító sürgősségi kormányrendelet ugyanakkor azt írja elő a gazdasági lap szerint, hogy amennyiben a társaság nem fizeti ki a tartozását, a kormány átveszi annak részvényeit.

A Blue Air részvényeinek 76,18%-át jelenleg a 2019-ben alapított Airline Invest társaság tulajdonolja.

A társaság szeptember elején jelentette be, hogy mivel a hatóságok zárolták a számláit, felfüggeszti a működését. Arról, hogy miként került ilyen nehéz helyzetbe a fapados légitársaság, itt írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!