Feljelentette a Blue Air az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnökét

2022. október 5. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentést tett a Blue Air az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, Horia Contantinescu ellen, akit azzal vádol, hogy „hamis állításokkal rendkívül nagy anyagi kárt akart okozni” a légitársaságnak, írja az Agerpres.

A vállalat szerdai közleménye szerint az intézményvezető már idén júliust 14-től a tevékenysége beszüntetésére akarta kényszeríteni a kizárólagosan román alaptőkéjű Blue Airt, hogy a fő versenytársa monopolhelyzetbe kerülhessen a légi személyszállítás piacán. A légitársaság emlékeztetett arra, hogy hamis információk terjesztéséért már augusztus 19-én feljelentette a legfőbb ügyészségen Horia Constantinescut, aki azonban továbbra is félretájékoztatja a közvéleményt.

A Blue Air szerint a fogyasztóvédelmi hatósággal folytatott tárgyalásokon a vállalatot az ügyvédjük képviselte, aki kész poligráf vizsgálatnak is alávetni magát a feljelentésekben foglaltak alátámasztására, ha az eljárást lefolytató ügyész ezt szükségesnek látja.

A vállalat szerint Horia Constantinescu magatartása összefügg befektetők egy csoportjának azzal a szeptember 30-ai bejelentésével, hogy átvennék és átszerveznék a légitársaságot, mert a hatóság vezetőjének „nincs ínyére” a Blue Air megmentése.

Az ANPC kedden közölte, hogy több mint 10 millió lejre bírságolta a légitársaságot, amiért június 15. után úgy törölte több járatát, hogy semmilyen kötelezettséget nem vállalt az utasok kártalanítására. A hatóság szerint a Blue Air összesen 19,582 millió euróval károsította meg a törölt járatokra előzetesen jegyet váltó személyeket, de csak a 0,7 százalékukat kártalanította.

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP



A légitársaság először szeptember 6-án jelentette be, hogy 12-éig nem szállnak fel a gépei a romániai repterekről. A döntést azzal indokolták, hogy nem tudják fedezni a járatok napi működtetésének költségeit, mivel a környezetvédelmi minisztérium zárolta a légitársaság számláit.

Bár a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) egy nappal később közölte, hogy felfüggeszti a vállalat számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet szab meg a tartozása kifizetésére, a légitársaság szeptember 9-én bejelentette, hogy szeptember 12-e helyett csak október 10-étől indítja újra járatait, mert üzemanyagra sincs pénzük.

A vállalat szeptember 30-án bejelentett, hogy október 10-étől mégsem indítja újra a járatait, de tárgyalásokba kezdett potenciális befektetőkkel, hitelezőkkel és a román kormánnyal a tőkeszerkezetének átalakítása érdekében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!