Feljelentette a Blue Air az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnökét

2022. október 5. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentést tett a Blue Air az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke, Horia Contantinescu ellen, akit azzal vádol, hogy „hamis állításokkal rendkívül nagy anyagi kárt akart okozni” a légitársaságnak, írja az Agerpres.

A vállalat szerdai közleménye szerint az intézményvezető már idén júliust 14-től a tevékenysége beszüntetésére akarta kényszeríteni a kizárólagosan román alaptőkéjű Blue Airt, hogy a fő versenytársa monopolhelyzetbe kerülhessen a légi személyszállítás piacán. A légitársaság emlékeztetett arra, hogy hamis információk terjesztéséért már augusztus 19-én feljelentette a legfőbb ügyészségen Horia Constantinescut, aki azonban továbbra is félretájékoztatja a közvéleményt.

A Blue Air szerint a fogyasztóvédelmi hatósággal folytatott tárgyalásokon a vállalatot az ügyvédjük képviselte, aki kész poligráf vizsgálatnak is alávetni magát a feljelentésekben foglaltak alátámasztására, ha az eljárást lefolytató ügyész ezt szükségesnek látja.

A vállalat szerint Horia Constantinescu magatartása összefügg befektetők egy csoportjának azzal a szeptember 30-ai bejelentésével, hogy átvennék és átszerveznék a légitársaságot, mert a hatóság vezetőjének „nincs ínyére” a Blue Air megmentése.

Az ANPC kedden közölte, hogy több mint 10 millió lejre bírságolta a légitársaságot, amiért június 15. után úgy törölte több járatát, hogy semmilyen kötelezettséget nem vállalt az utasok kártalanítására. A hatóság szerint a Blue Air összesen 19,582 millió euróval károsította meg a törölt járatokra előzetesen jegyet váltó személyeket, de csak a 0,7 százalékukat kártalanította.

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFPA légitársaság először szeptember 6-án jelentette be, hogy 12-éig nem szállnak fel a gépei a romániai repterekről. A döntést azzal indokolták, hogy nem tudják fedezni a járatok napi működtetésének költségeit, mivel a környezetvédelmi minisztérium zárolta a légitársaság számláit.

Bár a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) egy nappal később közölte, hogy felfüggeszti a vállalat számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet szab meg a tartozása kifizetésére, a légitársaság szeptember 9-én bejelentette, hogy szeptember 12-e helyett csak október 10-étől indítja újra járatait, mert üzemanyagra sincs pénzük.

A vállalat szeptember 30-án bejelentett, hogy október 10-étől mégsem indítja újra a járatait, de tárgyalásokba kezdett potenciális befektetőkkel, hitelezőkkel és a román kormánnyal a tőkeszerkezetének átalakítása érdekében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!