Október 10-ig tolná a járatok újraindítását a Blue Air

2022. szeptember 9. – 15:13

Október 10-ig tolná a járatok újraindítását a Blue Air
Fotó: Gyurka Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

A Blue Air hivatalos közleményben jelentette be, hogy a társaság „javaslata” szerint csak október 10-én indítja újra a járatait. Azt is írják, hogy elkezdtek értesítéseket küldeni azoknak az ügyfeleknek, akik foglalást váltottak a légitársaság járataira szeptember 12. és október 10. között, ne menjenek ki a repülőterekre.

„A társaság a járatok 2022. október 10-től való újraindítását javasolja. A járatok újraindításáról szóló döntés meghozatala során határozottan figyelembe vesszük a társaság azon lehetőségét, hogy visszafizesse valamennyi érintett utasnak a tartozását, valamint minden kereskedelmi partnernek törlessze a társaság javára nyújtott szolgáltatások árát” – áll a közleményben.

A közlemény szerint a társaság azért döntött így, mert egyszerűen nincs elegendő pénzük üzemanyagra és egyéb működési költségekre. Azt is írják, hogy a jegyek értékesítését rendkívüli mértékben érintették az elmúlt napok eseményei, ráadásul az online kifizetéseket feldolgozó szolgáltatók is jelentős beszedett összeget zároltak. Ezen túlmenően minden alapvető repülési szolgáltatást nyújtó vállalat a Blue Air fennálló tartozásainak megfizetéséhez kötötte a további szolgáltatások nyújtását.

A Blue Air kedden jelentette be, hogy szeptember 12-ig minden járatát felfüggeszti, mert a hatóságok zárolták a bankszámláikat. Mint később kiderült, a Blue Air tetemes összeggel, több mint 28 millió lejjel (körülbelül 5,8 millió euróval) tartozik a Környezetvédelmi Minisztérium fennhatósága alá tartozó Környezetvédelmi Alapnak, és a társaság teljes adóssága 230 millió euróra rúg. Csütörtökön ugyan a Környezetvédelmi Alap úgy döntött, hogy felfüggeszti a társaság számláinak zárolását, a Blue Air mai bejelentése alapján egyértelművé vált, hogy a pénzügyi gondjaik miatt egyelőre nem tudják folytatni a tevékenységüket.

A társaság által kiadott pénteki közlemény egyébként azzal kezdődik, hogy a Blue Air elnézést kért a bajba jutott utasoktól, valamint a munkatársaktól is, és köszönetet mondott a külföldön rekedt utasok egy részét hazaszállító Taromnak, valamint a kormánynak és a szakminisztériumoknak.

A légitársaság helyzetéről itt írtunk részletes cikket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!