Október 10-ig tolná a járatok újraindítását a Blue Air

2022. szeptember 9. – 15:13

Október 10-ig tolná a járatok újraindítását a Blue Air
Fotó: Gyurka Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

A Blue Air hivatalos közleményben jelentette be, hogy a társaság „javaslata” szerint csak október 10-én indítja újra a járatait. Azt is írják, hogy elkezdtek értesítéseket küldeni azoknak az ügyfeleknek, akik foglalást váltottak a légitársaság járataira szeptember 12. és október 10. között, ne menjenek ki a repülőterekre.

„A társaság a járatok 2022. október 10-től való újraindítását javasolja. A járatok újraindításáról szóló döntés meghozatala során határozottan figyelembe vesszük a társaság azon lehetőségét, hogy visszafizesse valamennyi érintett utasnak a tartozását, valamint minden kereskedelmi partnernek törlessze a társaság javára nyújtott szolgáltatások árát” – áll a közleményben.

A közlemény szerint a társaság azért döntött így, mert egyszerűen nincs elegendő pénzük üzemanyagra és egyéb működési költségekre. Azt is írják, hogy a jegyek értékesítését rendkívüli mértékben érintették az elmúlt napok eseményei, ráadásul az online kifizetéseket feldolgozó szolgáltatók is jelentős beszedett összeget zároltak. Ezen túlmenően minden alapvető repülési szolgáltatást nyújtó vállalat a Blue Air fennálló tartozásainak megfizetéséhez kötötte a további szolgáltatások nyújtását.

A Blue Air kedden jelentette be, hogy szeptember 12-ig minden járatát felfüggeszti, mert a hatóságok zárolták a bankszámláikat. Mint később kiderült, a Blue Air tetemes összeggel, több mint 28 millió lejjel (körülbelül 5,8 millió euróval) tartozik a Környezetvédelmi Minisztérium fennhatósága alá tartozó Környezetvédelmi Alapnak, és a társaság teljes adóssága 230 millió euróra rúg. Csütörtökön ugyan a Környezetvédelmi Alap úgy döntött, hogy felfüggeszti a társaság számláinak zárolását, a Blue Air mai bejelentése alapján egyértelművé vált, hogy a pénzügyi gondjaik miatt egyelőre nem tudják folytatni a tevékenységüket.

A társaság által kiadott pénteki közlemény egyébként azzal kezdődik, hogy a Blue Air elnézést kért a bajba jutott utasoktól, valamint a munkatársaktól is, és köszönetet mondott a külföldön rekedt utasok egy részét hazaszállító Taromnak, valamint a kormánynak és a szakminisztériumoknak.

A légitársaság helyzetéről itt írtunk részletes cikket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!