Ciucă: marad év végéig az üzemanyagár-kompenzáció

2022. szeptember 29. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyja csütörtöki ülésén a kormány az 50 banis üzemanyagár-kompenzáció meghosszabbítását egészen 2022. december végéig – jelentette be a miniszterelnök.
Nicolae Ciucă rámutatott, az üzemanyagár-kompenzációra vonatkozó döntés hatásosnak bizonyult, időközben stabilizálódott az üzemanyag ára, sőt, a nyári árszinthez képest a benzin ára kimondottan sokat csökkent (amely persze annak is köszönhető, hogy időközben a nemzetközi piacokon is mérséklődtek az kőolajárak – szerk. megjegyzés).

A június végén beharangozott sürgősségi kormányrendelet július elsejétől lépett érvénybe és az eredeti terv szerint szeptember végéig tartott volna, ez alapján a programban önkéntesen résztvevő töltőállomásoknál a piaci árhoz képest 0,50 lejjel csökkent az üzemanyagok literenkénti ára, a kedvezmény fele-fele arányban terheli az állami költségvetést (0,25 lej) és a vállalatokat (0,25 lej).

Korábbi sajtóértesülések szerint a Nemzeti Liberális Párt eredetileg csak a gázolaj esetében hosszabbította volna meg az árkompenzációt, arra hivatkozva, hogy a benzin ára az utóbbi hónapban csökkent, az RMDSZ pedig azt javasolta, hogy tavaszig hosszabbítsák meg az intézkedést, mert megbírja a költségvetés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!