Opcionális lesz a töltőállomások számára a 0,50 lejes üzemanyagár-kompenzáció

2022. június 30. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a Ciucă-kabinet azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a piaci árhoz képest 0,50 lejjel csökkenjen az üzemanyagok literenkénti ára az árkompenzációs programban részt vevő benzinkutaknál.

Az üzemanyagár-kompenzációs program július 1-től, tehát péntektől három hónapig, szeptember 30-ig lesz érvényben. Fontos részlet, hogy

az alkalmazása opcionális lesz a töltőállomásokat működtető vállalatok számára, tehát előfordulhat, hogy bizonyos benzinkutak nem élnek az árkompenzáció lehetőségével.

Azok a töltőállomások viszont, amelyek részt vesznek az árkompenzációban, elvileg már július 1-től 0,50 lejjel csökkenthetik az árakat úgy, hogy az árkedvezmény felét az állam (0,25 lejt) a másik felét (0,25 lejt) pedig maguk a vállalatok állják. Ennek ellenére korántsem biztos, hogy már péntektől 0,50 lejjel fognak csökkenni az üzemanyagárak.

„A rendelet ma este lép hatályba, és arra számítok, hogy a következő napokban a cégek alkalmazni fogják a rendelet előírásait. Hagyjunk azonban nekik egy rövid határidőt, hogy frissítsék a rendszereiket” – mondta Virgil Popescu energiaügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: várakozásai szerint minden nagy töltőállomás-lánc részt fog venni a programban, ebből következtet arra, hogy a benzinkutak 80%-a fog élni a lehetőséggel.

Az viszont továbbra sem világos, hogy mi történik azokkal a töltőállomásokkal, amelyek bár részt vesznek az árkompenzációban, a következő hónapokban gyanús áremeléseket hajtanak végre. Dan Cărbunaru kormányszóvivő ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) vezetősége biztosította a kormányt arról, felkészültek az ilyen célú ellenőrzésekre is.

A rendeletben az is szerepel, hogy az üzemanyagárak „indokolatlan” emelését az árkompenzáció alkalmazása során „spekulatív akciónak” fogják tekinteni, bár nem fejtik ki, mit jelent az „indokolatlan drágulás”.

A sürgősségi kormányrendelet szerint a három hónapos üzemanyagár-kompenzációs időszak idején a töltőállomások totemoszlopain a kedvezményes árak fognak megjelenni, míg a kutak kijelzőin a kedvezmény nélküli ár fog szerepelni. Az árcsökkentés mértéke emellett rajta lesz a pénztári nyugtákon és a számlákon is.

A sürgősségi kormányrendeletből emellett az is kiderül, hogy az üzemanyagár-kompenzációban részt vevő cégek az államtól nem közvetlenül kapják meg a 0,25 lejes támogatást, hanem a pénzügyi év végén az állammal szembeni fiskális kötelezettségeikből vonják le az adott összeget, egyszerűbben, a kompenzáció összegével kevesebb adót kell majd befizetniük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!