Opcionális lesz a töltőállomások számára a 0,50 lejes üzemanyagár-kompenzáció

2022. június 30. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a Ciucă-kabinet azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a piaci árhoz képest 0,50 lejjel csökkenjen az üzemanyagok literenkénti ára az árkompenzációs programban részt vevő benzinkutaknál.

Az üzemanyagár-kompenzációs program július 1-től, tehát péntektől három hónapig, szeptember 30-ig lesz érvényben. Fontos részlet, hogy

az alkalmazása opcionális lesz a töltőállomásokat működtető vállalatok számára, tehát előfordulhat, hogy bizonyos benzinkutak nem élnek az árkompenzáció lehetőségével.

Azok a töltőállomások viszont, amelyek részt vesznek az árkompenzációban, elvileg már július 1-től 0,50 lejjel csökkenthetik az árakat úgy, hogy az árkedvezmény felét az állam (0,25 lejt) a másik felét (0,25 lejt) pedig maguk a vállalatok állják. Ennek ellenére korántsem biztos, hogy már péntektől 0,50 lejjel fognak csökkenni az üzemanyagárak.

„A rendelet ma este lép hatályba, és arra számítok, hogy a következő napokban a cégek alkalmazni fogják a rendelet előírásait. Hagyjunk azonban nekik egy rövid határidőt, hogy frissítsék a rendszereiket” – mondta Virgil Popescu energiaügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: várakozásai szerint minden nagy töltőállomás-lánc részt fog venni a programban, ebből következtet arra, hogy a benzinkutak 80%-a fog élni a lehetőséggel.

Az viszont továbbra sem világos, hogy mi történik azokkal a töltőállomásokkal, amelyek bár részt vesznek az árkompenzációban, a következő hónapokban gyanús áremeléseket hajtanak végre. Dan Cărbunaru kormányszóvivő ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) vezetősége biztosította a kormányt arról, felkészültek az ilyen célú ellenőrzésekre is.

A rendeletben az is szerepel, hogy az üzemanyagárak „indokolatlan” emelését az árkompenzáció alkalmazása során „spekulatív akciónak” fogják tekinteni, bár nem fejtik ki, mit jelent az „indokolatlan drágulás”.

A sürgősségi kormányrendelet szerint a három hónapos üzemanyagár-kompenzációs időszak idején a töltőállomások totemoszlopain a kedvezményes árak fognak megjelenni, míg a kutak kijelzőin a kedvezmény nélküli ár fog szerepelni. Az árcsökkentés mértéke emellett rajta lesz a pénztári nyugtákon és a számlákon is.

A sürgősségi kormányrendeletből emellett az is kiderül, hogy az üzemanyagár-kompenzációban részt vevő cégek az államtól nem közvetlenül kapják meg a 0,25 lejes támogatást, hanem a pénzügyi év végén az állammal szembeni fiskális kötelezettségeikből vonják le az adott összeget, egyszerűbben, a kompenzáció összegével kevesebb adót kell majd befizetniük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!