Már csak egy hónapig élhetünk az 50 banis üzemanyagár-kompenzációval. Hogy alakultak az árak a bevezetése óta?

2022. szeptember 2. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még egy hónapig tart a hatósági árkompenzációs intézkedés, amelyet a hónap végén „értékelnek ki”. Augusztus elsejéhez képest most 4,8%-kal kevesebbet fizetünk egy tank benzinért, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a kőolaj világpiaci ára is csökkent az elmúlt időszakban.

Szeptember az utolsó hónap, amikor még érvényesek az üzemanyagár-kompenzációs intézkedések. A június végén beharangozott sürgősségi kormányrendelet július elsejétől lépett érvénybe, ennek alapján a programban önkéntesen résztvevő töltőállomásoknál a piaci árhoz képest 0,50 lejjel csökkent az üzemanyagok literenkénti ára, a kedvezmény fele-fele arányban terheli az állami költségvetést (0,25 lej) és a vállalatokat (0,25 lej).

Az intézkedés után az üzemanyagárak piaci ára is csökkenni látszott, erről pedig maga Nicolae Ciucă miniszterelnök is beszélt augusztus 10-én, amikor azt is megígérte, hogy „kiértékelik az intézkedés hatékonyságát”. Sokan a kijelentésből azt feltételezik, hogy valószínűsíthetően lesz politikai akarat a program meghosszabbítására, ám erre vonatkozóan még semmilyen előrelépés nem történt. Kalus Iohannis elnök még július elsején arról nyilatkozott, hogy nem tudják az állam minden pénzét az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására fordítani, mert nem lehet elhanyagolni a beruházásokat. „A beruházások szükségesek, mint ahogy a bérek kifizetése, az oktatás biztosítása, és sok minden egyéb is”. Igaz, az államfő itt azokra a vádakra reagált, hogy a literenkénti 50 bani valójában nem sokat én ilyen magas árak mellett.

Mindenesetre, a versenytanács augusztus 12-i jelentésében az állt, hogy június végéhez képest a benzin literenkénti ára 58 banival, a gázolajé 56 banival csökkent a nagyobb töltőállomásoknál, ez pedig az 50 banis árkompenzációtól függetlenül következett be, ami összefüggésben állhat azzal, hogy júliustól kezdődően a kőolaj világpiaci ára kisebb-nagyobb kiugrásokkal ugyan, de csökkenésnek indult.

Ha az európai piacon mérvadó Brent kőolajtípust nézzük, akkor láthatjuk, épp augusztus közepén volt egy jelentősebb csökkenés, majd a napokban, szeptember elsején kissé beszakadt a kőolaj ára, miután Kína egyes régióiban újra korlátozó intézkedéseket vezettek be a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A Brent kőolaj hordónkénti ára júniustól szeptemberig – Forrás: Yahoo Finance
A Brent kőolaj hordónkénti ára júniustól szeptemberig – Forrás: Yahoo Finance

Hogy alakultak az üzemanyagárak Romániában az elmúlt két hónapban?

A romániai töltőállomások kínálatát összesítő Peco-online.ro weboldalon és a versenytanács által működtetett online felületen nagyrészt megegyező adatok szerepelnek. Ezek szerint július elsején a benzin átlagára literenként 8,17 lej volt, július közepén már 7,87 lejre csökkent, augusztus 15-én literenként 7,58 lejt, míg szeptember elsején már csak 7,47 lejt fizettek átlagosan a romániai fogyasztók.

A szeptember 1-jei árszint 8 banival alacsonyabb a március 9-i átlaghoz viszonyítva. Ez a dátum azért fontos, mert az orosz-ukrán háború híreiből felocsúdott lakosság egy Facebookon terjedő kép miatt ekkor rohanta meg pánikszerűen az ország összes töltőállomását, attól tartva, hogy egy nap alatt akár 11 lejre is drágulhat az üzemanyag literenkénti ára. A pánikhangulatot egy Bihar megyei töltőállomásnál készült fotó indította be, ahol 11 lejért árulták az üzemanyagot literenként (ezt az esetet utólag kivizsgálta a fogyasztóvédelem, a MOL-partner kutat pedig meg is büntették, mert indokolatlanul magas áron forgalmazták az üzemanyagot). A hatóságok hiába próbálták nyugtatni a kedélyeket, a lakosság szinte teljesen kiürítette a készleteket, persze rengeteg visszaélést követtek el ekkor a forgalmazók is, ezért összesen 370 ezer lej értékben szabtak ki bírságokat.

A Peco-online ábráin is jól látszik, hogy a pánikvásárlás következtében egy nap alatt szinte 50 banival lett drágább a benzin, azután egészen július elsejéig folyamatosan növekedett a piaci ár.

A gázolaj esetében kissé másképp alakultak az átlagárak. Július elsején 8,73 lejt ért literenként, július 15-én még tartotta a szintet (8,72 lej literenként) és csak július 20-a után kezdett csökkenni: augusztus elsején 8,51 lej volt literenként, augusztus 15-én 8,18 lej, majd érdekes módon – a benzin árával ellentétben – a gázolaj ára szeptember elsejére újabb enyhe emelkedést mutatott, elérve a 8,37 lejes literenkénti átlagot.

Augusztus elejéhez képest tehát a benzin átlagára 4,8%-kal csökkent, szeptember elsején egy tele tank (50 liter) ma 19,0 lejjel kerül kevesebbe, mint egy hónappal ezelőtt, a gázolaj esetében csupán 1,6%-os csökkenésről beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy egy tele tank (50 liter) szeptember első napján 7,0 lejjel kerül kevesebbe az egy hónappal korábbi árakhoz képest.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!