Több mint 555 ezer hektár termőterületet sújtott az aszály

2022. szeptember 13. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország 37 megyéjéből származó adatok szerint 555.289 hektár volt kedden az aszály sújtotta termőföldek területe Romániában – tájékoztatta a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium az Agerprest.

A közlemény szerint a szárazság 189.265 hektár búzát és tritikálét, 29.706 hektár árpát, zabot és rozst, 26.745 hektár repcét, 176.153 hektár kukoricát, 93.938 hektár napraforgót, 12.091 hektár szóját, 13.159 hektár takarmánynövényt érint.

Eddig a következő megyékből jelentettek aszálykárokat: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Botoşani, Brăila, Brassó, Buzău, Bukarest környéke, Călăraşi, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Máramaros, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Szilágy, Szatmár, Suceava, Teleorman, Temes, Tulcea, Vâlcea, Vaslui és Vrancea.

A Transtelex által megkérdezett falugazdászok egyöntetű véleménye egyébként az, hogy idei szárazság főként a tavaszi vetésnek tett keresztbe, azok jártak csak igazán rosszul, akik mondjuk kimondottan kukoricát vetettek. Összefoglalónkban kitérünk még a kompenzációs mechanizmusokra (jobban mondva azoknak a totális hiányára), de az öntözőrendszerek körül kialakult vitákra is.

Abban pedig a szakértők körében szintén egyetértés van, hogy az Európa jelentős részét sújtó, évtizedek (évszázadok?) óta nem látott extrém szárazság már a tudósok által régóta emlegetett klímaváltozás része. Korábban néhány évtizeddel későbbre jósolták a súlyos gondokat, körülbelül a század közepére tették az ökoszisztéma rendszerek összeomlását (azaz ökológiai identitás változását), mostanában viszont egyre aggasztóbb jóslatok látnak napvilágot. Hartel Tibor ökológussal arról beszélgettünk, hogy hogyan hat a klímaváltozás – például az utóbbi időszakban tapasztalható aszály – az élővilágra, az emberre, és arról is megkérdeztük, milyen következményekkel kell számolnunk, és mit tehetünk a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!